Χορταστικό χανιώτικο μπουρέκι

Νόστιμο και πλούσιο, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Χορταστικό χανιώτικο μπουρέκι

Νόστιμο και πλούσιο, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

75λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 10 μερίδες

  • 1 κιλό κολοκυθάκια σε μέτριες ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες σε μέτριες ροδέλες
  • 4 ντομάτες σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 1 φλιτζ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
  • Ε.π. ελαιόλαδο για το ταψί
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ. Απλώνουμε στο πυρέξ μια στρώση πατάτες και τις αλατίζουμε. Συνεχίζουμε με μια στρώση κολοκυθάκια.

     

     

     

     

  2. Πασπαλίζουμε με δυόσμο, κρεμμυδάκι και λίγο αλάτι. Κάνουμε μια στρώση ντομάτες και πασπαλίζουμε με γραβιέρα και μυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά – κρατάμε λίγη γραβιέρα για το τελείωμα.

  3. Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά και περιχύνουμε με το μείγμα το μπουρέκι. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.

  4. Για να γίνει πιο ζουμερό το μπουρέκι, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σκεπασμένο για 45 λεπτά.

  5. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει περιμετρικά και να κάνει τραγανή κρούστα.

Μικρά Μυστικά

Αν θέλουμε κάτι διαφορετικό και εξίσου νόστιμο, στρώνουμε στο πυρέξ ένα χοντρό σπιτικό φύλλο ή δύο έτοιμα χωριάτικα, καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώνουμε από πάνω τις στρώσεις των υλικών. Στο τέλος κλείνουμε το μπουρέκι με άλλο ένα χοντρό σπιτικό φύλλο ή δύο έτοιμα χωριάτικα, λαδωμένα μεταξύ τους.