Η Ισπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε κυρίως τη Βαλένθια. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χειρότερη «καταστροφή του αιώνα» όπως την αποκαλούν τα ισπανικά ΜΜΕ.
Ο αριθμός των νεκρών μετά τις 7 το απόγευμα ήταν 92 στη Βαλένθια, ένας στην επαρχία Μάλαγα και δύο στην Καστίλλη-Λα Μάντσα. Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, Ángel Víctor Torres, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει την περιοχή ως «ιδιαίτερα πληγείσα» από το κύμα ψύχους και υποσχέθηκε να παράσχει «κάθε βοήθεια» από το κράτος και τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το υπουργείο εθνικής άμυνας έχει κινητοποιήσει εναέρια μέσα, στρατιωτικούς ψυχολόγους και σκύλους εκπαιδευμένους για τον εντοπισμό πτωμάτων. Δεκάδες άνθρωποι έχουν περάσει τη νύχτα στη Βαλένθια πάνω σε φορτηγά ή αυτοκίνητα, στις στέγες καταστημάτων ή βενζινάδικων ή παγιδευμένοι στα οχήματά τους σε μποτιλιαρισμένους δρόμους μέχρι να διασωθούν.
Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που επηρέασαν 115.000 ανθρώπους, κλείσιμο δρόμων και αναστολή της σιδηροδρομικής υπηρεσίας υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Κοινότητας Βαλένθια και του μεσογειακού διαδρόμου προς τη Βαρκελώνη. Η καταιγίδα κινείται προς την Εξτρεμαδούρα, τη νότια Ταραγόνα και τη δυτική Ανδαλουσία, όπου το Κάντιθ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω του κινδύνου συσσώρευσης υδάτων.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο MEGA
Είναι οι άνθρωποι που ζουν στη μικρή ελληνική κοινότητα της Βαλένθια. Σοκαρισμένοι περιγράφουν στο MEGA τον απόλυτο εφιάλτη που έζησαν. «Χτυπούσαν οι σειρήνες από τα τηλέφωνα να μην βγούμε από το σπίτι οπότε κλειστήκαμε στο σπίτι, ήρθε μήνυμα σε όλη την Βαλένθια. Από τις 11 μέχρι τις 6 χτυπούσε ο συναγερμός».
Όπως λέει στο MEGA ο επιχειρηματίας Πάνος Τσιγάρας, οι κάτοικοι στη Βαλένθια αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Οι αγνοούμενοι πολλοί και οι επικοινωνίες αδύνατες. «Φίλοι μου Ισπανοί αγνοούνται, τους ψάχνουμε η αστυνομία είναι όλα μπλοκαρισμένα, δεν υπάρχει πολύ πόσιμο νερό, έχουν κόψει το νερό στα νότια προάστια, δεν υπάρχει ίντερνετ, ηλεκτρισμός».
«Τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Έχουν χαθεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλα τα ποτάμια. Συγγενείς μας, φίλοι μας είναι εγκλωβισμένοι, και ζούμε αυτή την αγωνία και εμείς να δούμε μήπως μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους», λέει ο Δημήτρης Βαμβακάς. Κεντρικά οδικά δίκτυα έγιναν χείμαρροι παρασύροντας στο διάβα τους ανθρώπους και αυτοκίνητα.
«Είδα με τα μάτια μου ένα μικρό τμήμα της καταστροφής, δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στο νερό, φανταστείτε σαν να σας έλεγα στην Αττική ότι η Αττική Οδός, η Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η Αθηνών- Κορίνθου γίνανε ποτάμια και παρέσυραν φορτηγά αυτοκίνητα. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί δυστυχώς αγνοούμενοι», λέει ο Πέτρος Ορφανίδης.
Το νερό έχει φτάσει σε ύψος 2 μέτρων. «Εγώ είμαι από τη Θεσσαλία, πέρυσι είχαμε αυτό που έγινε στα Τρίκαλα και στα χωριά μας είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό που έγινε στη Βαλένθια, είναι τυφώνας».
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σπίτια, αυτοκίνητα, εμπορικά κέντρα, αιφνιδιασμένοι από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. «Μόνο μια φίλη μας, προσπάθησε μας έστειλε ένα μήνυμα πως είναι καλά αλλά είναι στο ταβάνι του σπιτιού στην ταράτσα, κάποια θεία μας είναι σε ένα χωριό, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε καθόλου», λέει ο Δημήτρης Βαμβακάς.
Μαρουσάκης: «Η Ισπανία βιώνει κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλία
Σε ανάλυση του φαινομένου που ζει η Ισπανία προχώρησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο γνωστός μετεωρολόγος παρομοίασε τις συνθήκες που επικρατούν στην Ιβηρική χερσόνησο με όσα ζήσαμε στη χώρα μας με την κακοκαιρία Daniel.
«Οι κάτοικοι της ανατολικής Ισπανίας ζουν ανάλογο φαινόμενο με αυτό που ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλία. Στην κεντρική Ευρώπη έχει εξαπλωθεί ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων, πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό βουνό που σημαίνει ότι εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ταυτόχρονα οποιαδήποτε κύματα κακοκαιριών έχουν σχηματιστεί στα νότια τμήματα αυτού του βαρομετρικού υψηλού παραμένουν εγκλωβισμένα για αρκετές ώρες και αρκετές ημέρες», ανέφερε αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος.
Στη συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο τονίζοντας: «Τα κύματα κακοκαιρίας αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες με θαλάσσιες εκτάσεις, με θερμές θαλάσσιες επιφάνειες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές που θα εκτονώσουν τον μεγαλύτερο όγκο νερού. Έρχεται μια ψυχρή μάζα και μια θερμή. Μεταξύ τους συγκρούονται και σε συνδυασμό με τη θάλασσα δημιουργούν τα ακραία φαινόμενα που χτύπησαν την Ισπανία».
«Έριξε όσο νερό ρίχνει όλο το χρόνο στην Αθήνα»
«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν στην περιοχή Σίβα, δυτικά της Βαλένθια, 450 χιλιοστά, που σημαίνει 450 τόνους νερού ανά στρέμμα. Στη Βαλένθια έδωσαν περίπου 180-200 χιλιοστά. Μιλάμε για ακραία κατάσταση. Σε έναν χρόνο πέφτουν αυτά τα χιλιοστά νερού στην Αθήνα. Από τις δορυφορικές μετρήσεις υπολογίζεται ότι έπεσαν περίπου 200-300 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Ισπανίας. Αυτά τα συστήματα εγκλωβίζονται και στροβιλίζονται πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανατροφοδότηση, οπότε θα δούμε φαινόμενα και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα ξαναδούμε αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα»
Τέλος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα κλιματικά φαινόμενα θα αντιμετωπίσουμε ξανά στη χώρα μας: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τους εκτεταμένους αντικυκλώνες. Αυτά τα ατμοσφαιρικά βουνά θα τα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι θάλασσες λειτουργούν σαν αποθήκες θερμότητας, αποθηκεύονται ποσά θερμότητας, οπότε όταν σχηματίζονται αυτές οι κακοκαιρίες είναι πιθανόν να αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες. Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στην περιοχή μας».
Τι προκάλεσε τις πλημμύρες στην Ισπανία
Η έντονη βροχόπτωση αποδόθηκε στο φαινόμενο gota fria, ή «ψυχρή σταγόνα», το οποίο συμβαίνει όταν κρύος αέρας κινείται πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου.
Αυτό δημιουργεί ατμοσφαιρική αστάθεια, προκαλώντας την ταχεία άνοδο του θερμού, κορεσμένου αέρα, οδηγώντας στο σχηματισμό πανύψηλων σύννεφων μέσα σε λίγες ώρες και ρίχνοντας ισχυρές βροχές στα ανατολικά τμήματα της Ισπανίας.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε κόκκινο συναγερμό στη Βαλένθια και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε επίσης ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη (31/10/24).
“But why can’t climate activists be more patient?” pic.twitter.com/ttlsgC9MZI
— Climate Defiance (@ClimateDefiance) October 29, 2024