Η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα άνοιξε τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφού τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο του έθεσε το θέμα λέγοντας: «Η ελληνογερμανική φιλιά στηρίζεται σε ειλικρινή διάλογο. Θέλω να τονίσω με βάση και σχετική απόφαση τη μεγάλη σημασία που έχει για ελληνικό λαό το ζήτημα κατοχικών αποζημιώσεων που μένει εκκρεμές. Όπως δείχνει η Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για ανοιχτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωσή τους θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μας στο μέλλον» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.
Η απάντηση του ήταν πως το θέμα αυτό, όσον αφορά τη νομική θέση, διαφέρει από την Αθήνα. «Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνον αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού».
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός θέτει το θέμα ενώ ο Γερμανός πρόεδρος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερη αξία στην παρουσία σας στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία μεγάλης σημασίας για εμάς», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε κυβέρνηση και Στάινμαγιερ
Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση ενώ έστειλε μήνυμα και στον Γερμανό πρόεδρο. «Κύριε Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα υπάρχουν εγγεγραμμένες οι μνήμες των εγκλημάτων των ΝΑΖΙ. Υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που δε θα αφήσουν να ξεχαστούν και να μείνουν ατιμώρητες οι θηριωδίες», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τους «πατριώτες της φάκης», λέγοντας ότι «επικαλούνται την πατρίδα και την κυριαρχία, αλλά δεν τιμούν τους ιερούς αγώνες των προγόνων μας».
Επιπροσθέτως, όπως είπε, «οι οφειλές είναι υπολογισμένες και καταγεγραμμένες και δεν τις εγγράφετε στον προϋπολογισμό, κάτι που συνιστά απιστία. Θέλει την υπογραφή του υπ. Οικονομικών που δεν βάζει». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε προς την κυβέρνηση ότι οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες, «γιατί αυτές τις οφειλές, αυτές τις αξιώσεις, δεν τις διεκδικείτε; Γιατί δεν επιτρέπετε να εκτελεστεί αυτή η απόφαση (που δικαιώνει τους Διστομίτες); Γιατί;». Και κατέληξε λέγοντας ότι «εκτελείται η κάθε παράνομη αξίωση του κάθε fund σε βάρος κάθε πολίτη και δεν εκτελείται η απόφαση του Αρείου Πάγου του 2000 για τους Διστομίτες. Γιατί;;;…. Διότι υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις της κάθε κυβέρνησης ότι δε θα υπογράψει. Αυτό είναι μειοδοσία».
Από την κυβέρνηση η απάντηση ήρθε μέσω του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι «οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο αποτελούν απαράγραπτα εθνικά αιτήματα». Θέλοντας να απαντήσει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κ. Δήμας σχολίασε «να θυμήσω στην κα Κωνσταντοπούλου ότι η ίδια ως Πρόεδρος της Βουλής, στήριζε το α΄εξάμηνο την κυβέρνηση Τσίπρα όσο και αν θέλει να το ξεχάσει».