Ένα μοναδικό αεροπλάνο Supermarine Spitfire που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική μας Αεροπορία θα πετάξει σήμερα πάνω από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Supermarine Spitfire Mk VB/VC από τους Βρετανούς στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή, εφοδιάζοντας αρχικά την 335 Μοίρα και αργότερα την 336. Μετά από εκτεταμένη δράση στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τα ελληνικά Spitfire επέστρεψαν στην Ελλάδα το Οκτώβριο του 1944. Αντικαταστάθηκαν από νεότερες εκδόσεις και από το 1947, χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας, μέχρι και το 1953 που αποσύρθηκαν.

Το μοναδικό ελληνικό Spitfire

Το Spitfire Mk IX με αριθμό MJ755 είναι το μοναδικό σήμερα ελληνικό Spitfire σε πτήσιμη κατάσταση. Η αποκατάσταση του αεροπλάνου έγινε για την Πολεμική Αεροπορία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Ίκαρος», κατόπιν της πρωτοβουλίας και της προσπάθειας του Πήτερ Λιβανός και του Ιδρύματος «Ίκαρος».

«Όταν πετάς αυτό το αεροπλάνο νιώθεις υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη γιατί είναι το μοναδικό του είδους του στην Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο αντισμήναρχος Θεόδωρος Τσαλής.

Πηγή: ertnews.gr