Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αρχίζει με τον εορτασμό για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, αλλά το «μέλλον» του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από τα ΝΑΙ της Κουμουνδούρου.

Με τη διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την εγγραφή μελών να έχει κλείσει πριν από τις 26/10, το φινάλε του τριημέρου σηματοδοτεί την αφετηρία των κομβικών, κυρίως δε «πολεμικών», εξελίξεων στον δρόμο για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η Πολιτική Γραμματεία μετέθεσε τη συνεδρίασή της για να έχει κάτι χειροπιαστό να συζητήσει και πλέον καλείται, ως εκτελεστικό όργανο του κόμματος, να κλείσει τις ανοικτές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Έγκριση και προώθηση υποψηφιοτήτων

Σε πρώτη φάση η ΠΓ θα ελέγξει τους φακέλους με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων προκειμένου να τις προωθήσει αρμοδίως. Από την ώρα που δεν έγινε γνωστή κάποια έκπληξη προτού εκπνεύσει το deadline, τα μέλη σκοπεύουν, εφαρμόζοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, να εγκρίνουν τέσσερις υποψηφιότητες: του Απόστολου Γκλέτσου, του Παύλου Πολάκη, του Σωκράτη Φάμελλου και του Νικόλα Φαραντούρη.

Αντιθέτως του Στέφανου Κασσελάκη ο φάκελος θα παραμείνει στο συρτάρι. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε επικοινωνηθεί πως εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η απόφαση της ΚΕ χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάτι που να την ανατρέπει. Ως εκ τούτου η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου δεν θα προκριθεί, πλειοψηφικά, στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, ακόμη κι αν υπάρξουν οι αναμενόμενες ενστάσεις ή επικαλεστεί κάποιο μέλος την πρόσφατη γνωμοδότηση (που αμφισβητείται πάντως) της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πότε και πώς θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο

Ακολούθως θα πρέπει, προφανέστατα, να διευκρινιστούν και οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου. Επειδή ακόμη επίσημος και λεπτομερής οδηγός δεν έχει δοθεί, η Πολιτική Γραμματεία θα κληθεί να παρέχει διευκρινίσεις τόσο για τον χώρο φιλοξενίας όσο και τη φόρμουλα που θα ακολουθηθεί στο ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως ο χρόνος πιέζει και τα περιθώρια στενεύουν.

Θα είναι, φερ’ ειπείν, ο πολυχώρος ψυχαγωγίας στο Γκάζι αυτός που θα χρησιμοποιηθεί εν τέλει; Ή προέκυψε κάποια εναλλακτική, πιο βολική για τη συγκυρία;

Επίσης, με βάση τον οδικό χάρτη το συνέδριο έχει καθοριστεί να διαρκέσει τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 8 ως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου κι αφού είχε ήδη μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Επειδή πάντως είχαν κυκλοφορήσει εκδοχές είτε για σύμπτυξη των εργασιών σε μία ημέρα (όπως πέρυσι που ήταν διαρκές) είτε για αναβολή μετά τις προεδρικές εκλογές, αναμένονται οι απαντήσεις.

Όπως φυσικά κι αν κάποιο ποσοστό συνέδρων θα αναγκαστεί να συμμετάσχει διαδικτυακά λόγω έλλειψης χώρου.

Το Σαββατοκύριακο η εκλογή συνέδρων

Εφόσον δρομολογηθούν τα απαραίτητα διαδικαστικά χωρίς να προκύψουν άλλες καθυστερήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει σε τροχιά συνεδρίου. Με πρώτο σταθμό την ανάδειξη των όσων θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, λόγου και ψήφου.

Οι εκλογές έχουν ήδη προκηρυχθεί για τις 2 και 3 Νοεμβρίου και οι κάλπες στις ΟΜ θα είναι πανελλαδικές. Όσοι λάβουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Νομιμοποίησης Μελών θα έχουν το δικαίωμα τόσο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι.

Το μέτρο έχει οριστεί από το 1/40 ως το 1/60, άμεσα εξαρτώμενο από τα εγγεγραμμένα άτομα που θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Γι’ αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα εξελισσόταν μια αγωνιώδης προσπάθεια προσέλκυσης μελών και ανάλογης διαμόρφωσης της καθοριστικής ανθρωπογεωγραφίας του οργάνου.

Οι επιδιώξεις Κασσελάκη και 87

Από τη μία ο Στ. Κασσελάκης είχε αφήσει αιχμές για τον καταρτισμό των επικαιροποιημένων λιστών και πιθανούς αποκλεισμούς συνέδρων της επιρροής του. Από την άλλη η πλειοψηφία του κόμματος τον είχε εγκαλέσει για τα πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα περί νοθείας στις εκλογές.

Ξεκάθαρο είναι ότι κάθε πλευρά προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, κυνηγώντας ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα: τον έλεγχο του σώματος και τις ψηφοφορίες που θα προκύψουν, όπως αυτή για το προεδρείο.

Ο πρώην πρόεδρος για να διεκδικήσει την ακύρωση της καθαίρεσης και του αποκλεισμού του, οι αντίπαλοί του για να επικυρώσουν τον «εξοστρακισμό» του.

Όλα είναι στον αέρα. Το «ναι» και το «όχι» κινούνται αντιθετικά σε μια απρόβλεπτη ισορροπία τρόμου για το τι ξημερώνει κάθε επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.