Εκλογές ΗΠΑ 2024 – Χόλιγουντ, Σίλικον Βάλεϊ, NBA: Τραμπ ‘η Χάρις;

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο των ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές - Ποιους στηρίζουν οι διάσημοι του Χόλιγουντ, οι μεγιστάνες της τεχνολογίας και τα αστέρια του NBA.

Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ βρίσκεται στην τελική της ευθεία και καθώς οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες βγάζουν τους δύο υποψηφίους οριακά «ισόπαλους», Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν κάθε μέσο που διαθέτουν. Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη των διάσημων αστέρων που, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο μπορεί να κάνει τη διαφορά, οι ίδιοι – αλλά και τα κομματικά επιτελεία – ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να επηρεάσουν τους εκατομμύρια θαυμαστές τους. Στον τομέα του θεάματος, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν κατά κράτος τους Ρεπουμπλικανούς αφού σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σταρ στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις.

Ένα άλλο μέσο που χρησιμοποιούν οι δύο υποψήφιοι είναι η χρηματοδότηση από τους μεγιστάνες του Big Tech. Η Σίλικον Βάλεϊ ήταν πάντα Δημοκρατική, όμως στις φετινές εκλογές μετατοπίστηκε προς τα δεξιά. Αν και στην πλειοψηφία της παραμένει Δημοκρατική, αυτό που άλλαξε στις φετινές εκλογές είναι ότι όσοι κολοσσοί της τεχνολογίας είναι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ δεν «κρύβονται» όπως παλαιότερα αλλά βροντοφωνούν την υποστήριξή τους στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Οι σταρ ψηφίζουν Κάμαλα

«Το Χόλιγουντ στηρίζει Χάρις αυτό το φθινόπωρο» γράφει το CNN. Από την Τέιλορ Σουίφτ μέχρι τον Τζορτζ Κλούνεϊ και από τον Μπρους Σπρίνγκστιν μέχρι την Όπρα Γουίνφρεϊ, τα «μεγάλα» ονόματα που δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλζ, έχουν γεμίσει κινηματογραφικές αίθουσες, σκηνές και στάδια σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα έχουν στρέψει τα κοινωνικά τους δίκτυα και την επιρροή τους προς τη διασφάλιση μιας «μπλε» νίκης.

«Από την πρώτη υποψηφιότητα του Ομπάμα έχω να δω τόσους πολλούς ανθρώπους που γνωρίζω εδώ στο Χόλιγουντ να είναι τόσο ενεργοί στην πολιτική», επισήμανε χαρακτηριστικά στο CNN ο Γκρεγκ Μπερλάντι, σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών και σειρών.

Πράγματι, η λίστα διάσημων ηθοποιών υποστηρικτών της Κάμαλα είναι μακρά και περιλαμβάνει ονόματα όπως της Τζένιφερ Άνιστον, του Ματ Ντέιμον, της Βαϊόλα Ντέιβις, της Αν Χάθαγουεϊ και πολλών ακόμη.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για τη χώρα μας από το να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες», είναι μια ενδεικτική δήλωση του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο Hollywood Reporter, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα υποστήριξης ήρθε από τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Η ηθοποιός ανήρτησε μια φωτογραφία στο Instagram που την δείχνει να κρατά μια ταμπέλα Χάρις/Γουόλζ στο παράθυρο του σπιτιού της, την οποία συνόδευσε με μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει τους Δημοκρατικούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και πολλοί αμερικανοί τραγουδιστές. Πέραν του φαινομένου Τέιλορ Σουίφτ και η – ιδιαίτερα αγαπητή στο νεανικό κοινό – Μπίλι Άιλις ανακοίνωσε στους σχεδόν 120 εκατομμύρια ακολούθους της στο Instagram πως θα ψηφίσει Χάρις και Γουόλζ, με το μήνυμα: «Ψηφίστε σαν να εξαρτάται η ζωή σας από αυτό – γιατί εξαρτάται». Το αποτέλεσμα του διαδικτυακού καλέσματος των δυο σταρ ήταν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι επισκέπτες από όσοι συνήθως στην ιστοσελίδα Vote.gov, όπου γίνονται οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο βραβευμένος με Grammy ράπερ Έμινεμ «άνοιξε» την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα σε πρόσφατη συγκέντρωση για τη Χάρις στο Ντιτρόιτ, σε μια δυνητικά ιδιαίτερα σημαντική κίνηση για τους Δημοκρατικούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ οριακή μάχη των δυο υποψηφίων στην Πολιτεία του Μίσιγκαν.

Η Σερ εμφανίστηκε σε βίντεο να δηλώνει ότι «ψηφίζει περήφανα» τη Χάρις και τον Γουόλζ, ενώ και ο μουσικός Μαρκ Άντονι εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση για τη Χάρις, επικρίνοντας τον Τραμπ.

«Μπλε» και το NBA

Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Στιβ Κερ, υποστήριξε δημόσια τη Χάρις στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, ενώ και ο παίκτης-σταρ των Γουόριορς Στεφ Κάρι την χαρακτήρισε «εύκολη επιλογή».

Παράλληλα, μια εκστρατεία με τίτλο Athletes for Harris (Αθλητές για τη Χάρις) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, η οποία περιλαμβάνει τον πρώην σταρ του NBA και δισεκατομμυριούχο Μάτζικ Τζόνσον, τον προπονητή των Μιλγουόκι Μπακς Ντοκ Ρίβερς και τον σταρ του ΝΒΑ Κρις Πολ.

Λιγότερη… αστερόσκονη για τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πολύ χρόνο στο Χόλιγουντ, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη πολιτική απήχηση εκεί. Ωστόσο, εξακολουθεί, όπως και στις προηγούμενες εκστρατείες του, να διατηρεί την υποστήριξη «ενός περίεργου συνόλου κυρίως C- και D-listers (τρίτης και τέταρτης κατηγορίας)», όπως γράφει καυστικά το Hollywood Reporter.

Βέβαια, έως ένα βαθμό, αυτό ισχύει για τους περισσότερους σύγχρονους Ρεπουμπλικανούς προεδρικούς υποψηφίους, με τον Ρόναλντ Ρίγκαν να είναι πιθανότατα ο τελευταίος που συγκέντρωσε αρκετά μεγάλη υποστήριξη διασήμων.

«Κόκκινη» στροφή στη Σίλικον Βάλεϊ

Ωστόσο, ένας τομέας που σε αυτές τις εκλογές έκανε μια πρωτοφανή στροφή στις πολιτικές του προτιμήσεις είναι ο τεχνολογικός. Οι λεγόμενοι «Tech Bros», οι πολυεκατομμυριούχοι CEOs της Σίλικον Βάλεϊ, παραδοσιακά βρίσκονταν επίσης στο πλευρό των Δημοκρατικών (κυρίως διακριτικά, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων). Κάποιοι εξ αυτών παραμένουν σταθεροί, όπως ο Μπιλ Γκέιτς που μάλιστα πρόσφατα έκανε μία χορηγία της τάξης των 50 εκ. δολαρίων στην Κάμαλα Χάρις.

Όπως εξηγεί ο «Guardian», ο χώρος της τεχνολογίας μέχρι πρότινος «δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την πολιτική, γιατί και η πολιτική δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για αυτόν». Ωστόσο, αυτό άλλαξε υπό τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν: κατά καιρούς οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεχνολογικών κολοσσών καλούνταν να καταθέσουν στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο πιο εντατικών προσπαθειών να επιβληθούν ρυθμίσεις και έλεγχοι και να περιοριστεί η δύναμη των εταιρειών Big Tech – κορυφαία στιγμή τον Αύγουστο, όταν αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τη Google για μονοπωλιακές πρακτικές.

Έτσι, ηχηρά ονόματα της Big Tech φέτος είτε επέλεξαν να παραμείνουν αμέτοχοι, είτε στράφηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη κατηγορία, εμπίπτουν ονόματα όπως αυτά του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta και του Τζεφ Μπέζος της Amazon, οι οποίοι αν και παλαιότερα ήταν μάλλον υπέρ των Δημοκρατικών, σε αυτές τις εκλογές δεν υποστηρίζουν κανέναν υποψήφιο, ενώ και οι δύο τους τελευταίους μήνες έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον Τραμπ. Στη δεύτερη κατηγορία, χωρίς αμφιβολία ξεχωρίζει ο Ίλον Μασκ, ο οποίος από το καλοκαίρι και μετά έχει αφοσιωθεί πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Πέραν όμως από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο πρώην πρόεδρος έχει κερδίσει την υποστήριξη και των επιχειρηματιών κρυπτονομισμάτων Μαρκ Άντρισεν και Μπεν Χόροβιτζ, Δημοκρατικών προβληματισμένων από το μεταβαλλόμενο κλίμα για τους επενδυτές τεχνολογίας, με τον δεύτερο να λέει μάλιστα για τις πολιτικές του Μπάιντεν πως «μύριζουν λενινισμό».

Σύμφωνα με τον «Guardian», υπολογίζεται πως τουλάχιστον 14 ακόμη «μεγάλα ονόματα» της Σίλικον Βάλεϊ υποστηρίζουν τον Τραμπ με χρηματοδοτήσεις, όπως ο Πίτερ Θίελ, συνιδρυτής της PayPal.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.