Φλώρινα: Τι ισχύει με την άδεια του ξενοδοχείου που έγινε διαρροή αερίου – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας 48χρονος

Σφραγίστηκε το ξενοδοχείο στο Αμύνταιο - Πώς δηλητηριάστηκαν 14 άτομα, η κατάσταση της υγείας τους - Πόσο επικίνδυνο είναι το μονοξείδιο του άνθρακα.

Λουκέτο μπήκε στο ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, στη Φλώρινα, όπου τα ξημερώματα καταγράφηκε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kozanimedia το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος του ξενοδοχείου φέρεται να λειτουργούσε χωρίς άδεια. Λίγες ημέρες πριν το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ (Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού) Κοζάνης βεβαίωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Επίσης, στο συνολικό πρόστιμο συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να είχε υποβάλει αναληθή στοιχεία για την αίτηση άδειας λειτουργίας.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε η ίδια η προϊσταμένη Γέσθη Χατζηλιάδου, με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ενήμερη για το θέμα είναι και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, όπως τόνισε στο Kozanimedia ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Τάσκας, σημειώνοντας πως κλιμάκιο του υγειονομικού επισκέφθηκε την ξενοδοχειακή μονάδα και ήταν κλειστή, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

Από τις αναθυμιάσεις 14 άτομα λιποθύμησαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας. Εννέα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο, ενώ υπό παρακολούθηση θα παραμείνουν και σήμερα άλλα τέσσερα άτομα.

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας 48χρονος

Ένας 48χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου ο 48χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη.

Ο 48χρονος είχε πάει με την σύζυγό του για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Το χρονικό της δηλητηρίασης στο ξενοδοχείο

Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου άναψαν τα καλοριφέρ, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς έσπασαν μια πόρτα για να απεγκλωβίσουν τους επισκέπτες.

Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα.

Το ξενοδοχείο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει πλέον σφραγιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αιτία της διαρροής εντοπίζεται σε δυσλειτουργία του λέβητα θέρμανσης με φυσικό αέριο, που προκάλεσε τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

Η ενημέρωση από τον Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον Διοικητή 4ης ΥΠΕ Δ. Τσαλικάκη, τα 9 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας θα πάρουν σε λίγη ώρα εξιτήριο. Από τα 5 άτομα που μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα οι 4 βρίσκονται στην βραχεία νοσηλεία και θα βγουν σε λίγο από το νοσοκομείο, ενώ το ένα άτομο που διακομίσθηκε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ της Κοζάνης.

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε η διαρροή είχε εγκαινιαστεί μόλις πριν από ένα μήνα.

Πόσο επικίνδυνο είναι το μονοξείδιο του άνθρακα

Για την επικινδυνότητα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα προϊόντα ατελούς καύσης για τον άνθρωπο μίλησε στο ΕΡΤNews η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε η κ. Παγώνη οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα. Σε μία ήπια δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια, όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά στις έγκυες γυναίκες μπορεί να κάνει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο.

Δεδομένο ότι το αέριο είναι τοξικό δεν είναι εύκολα τα πράγματα και γι’ αυτό και η μεταφορά στο νοσοκομείο ήταν σωστή γιατί έγινε δυνατή η γρήγορη χορήγηση οξυγόνου και δεν υπήρξαν δυσκολότερες καταστάσεις, με επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό και στην καρδιά. Επιπλέον ένας άνθρωπος με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια δυσκολεύει την κατάσταση γιατί έχει υποκείμενο νόσημα που επιδεινώνει άμεση την κατάσταση της υγείας τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.