Deutsche Bank: Αλλαγή σεναρίου – Πώς θα επηρεάσει ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ τα επιτόκια στην Ευρώπη

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων

Απαντήσεις στο ολοένα και πιο πιθανό σενάριο ο Ντόναλντ Τραμπ να επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, αναζητά για την κατεύθυνση των αγορών η Deutsche Bank, καθώς η πρόσφατη μέτρια μετατόπιση στις δημοσκοπήσεις υπέρ του πρώην προέδρου έχει προκαλέσει αυξημένες συζητήσεις για τα «Trump trades» που γίνονται στην αγορά.

Αλλά ποια πιθανότητα νίκης Τραμπ τιμολογεί τώρα η αγορά; Κατά την άποψη της Deutsche Bank, ενώ η αφήγηση έχει αλλάξει πολύ, η τιμολόγηση της αγοράς είναι πολύ πιο προσεκτική. Υπάρχουν φυσικά πολλαπλές αβεβαιότητες σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας το ορίζουν ως το σενάριο όπου μια επιθετική δασμολογική πολιτική συνδυάζεται με σημαντικά εγχώρια δημοσιονομικά κίνητρα. Ένα τέτοιο μίγμα θα υπεραντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά όχι στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις

Στο «σύμπαν» των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η προτιμώμενη μέτρηση της πιθανότητας τιμολόγησης Τραμπ είναι το ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο πέρα από τη διαφορά των επιτοκίων.

Στην κορύφωση του εμπορικού πολέμου του 2018, το δολάριο ήταν περίπου 10% υψηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια. Επί του παρόντος, το δολάριο είναι κατά προσέγγιση ευθυγραμμισμένο με τις μέσες ισοτιμίες και μόλις πολύ πρόσφατα άρχισε να δημιουργεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου.

Ειδικά στο μέτωπο της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, η πτώση από το 1,12 στο 1,09 μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην ανατίμηση των προσδοκιών της Fed από τα ισχυρότερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και μόνο η κίνηση χαμηλότερα από την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποδοθεί στις αλλαγές στις πιθανότητες εκλογών στις ΗΠΑ.

Αλλά, κατά την Deutsche Bank, ένας εμπορικός πόλεμος πλήρους κλίμακας σε συνδυασμό με δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει το EUR/USD πιο κοντά στην ισοτιμία.

Στις μετοχικές αγορές, ένα «καλάθι» εταιρειών του S&P 500 που είναι πιο ευαίσθητες στους δασμούς κινείται σε μεγάλο βαθμό πλάγια και μόλις πρόσφατα άρχισε να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις, σύμφωνα αλλά όχι πέρα από τις πρόσφατες αλλαγές δημοσκοπήσεων.

Επιτόκια

Στην τιμολόγηση των κεντρικών τραπεζών, μια πρόχειρη εκτίμηση του ύψους των τελικών επιτοκίων της ΕΚΤ με μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική (1% ή λιγότερο) σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρίς (2% ή περισσότερο) θα πρέπει να δίνει ένα ισοβαρές τεκμαρτό επιτόκιο της αγοράς της τάξης του 1,50% για το πού θα μπορούσε να διαμορφωθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ομοίως, το χάσμα Fed – ΕΚΤ που τιμολογείται σήμερα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το σχετικό r* στις 150 μ.β. έναντι ενός πιθανού χάσματος 200 μ.β. και άνω (Fed στο 4%, ΕΚΤ στο 1%) σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης απόκλισης πολιτικής εάν υπάρξει νίκη των Ρεπουμπλικανών.

Συμπερασματικά, η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί μια αυξανόμενη πιθανότητα νίκης του Trump, αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτό επηρεάζει την τιμολόγηση της αγοράς εξακολουθεί να είναι αρκετά μέτριος, καταλήγει η Deutsche Bank.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.