Σούπα με τραχανά, μανιτάρια & μανούρι Θεσσαλίας

Ζεστή και νόστιμη σούπα για τις κρύες μέρες.

Σούπα με τραχανά, μανιτάρια & μανούρι Θεσσαλίας

Ζεστή και νόστιμη σούπα για τις κρύες μέρες.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

20λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4-5 μερίδες

  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ πράσο τρυφερό
  • 150 γρ. ξινό τραχανά
  •  1 λίτρο ζωμό κότας ζεστό ή νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γρ. μανούρι σε τρίμματα
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Για τα μανιτάρια

  • 300 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (πορτομπέλο, ασπρομανίταρα κ.λπ.)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και τη σπασμένη σκελίδα.

     

     

     

     

     

  2. Σοτάρουμε 1 λεπτό να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του και το αφαιρούμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο καυτό τηγάνι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε μπολ.

  3. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πράσο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.

  4. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά. Συμπληρώνουμε το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά.

  5. Κρατάμε λίγα σοταρισμένα μανιτάρια για το σερβίρισμα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.

  6. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι. Προσθέτουμε σταδιακά 2 κουτάλες ζεστή σούπα ανακατεύοντας να αραιώσει. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει
    παντού.

  7. Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά
    πιάτα και γαρνίρουμε το καθένα με τρίμματα τυριού και λίγα σοταρισμένα
    μανιτάρια.