Επίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10) το Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των IDF χτυπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία στρατιωτικοί στόχοι στην Τεχεράνη, με την πόλη να σείεται από τις ισχυρές εκρήξεις.

Το πρώτο κύμα επιθέσεων έγινε περίπου στις δύο τα ξημερώματα με εκρήξεις σε περιοχές της Τεχεράνης. Ακολούθησε νέο λίγο μετά τις 4:30 στην ανατολική Τεχεράνη και σε μια μονάδα διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε πως η επίθεση ολοκληρώθηκε και τα μαχητικά αεροσκάφη γύρισαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεωτέρας λόγω των περιφερειακών εντάσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου, η οποία διεξήχθη με την εκτόξευση 200 βαλλιστικών πυραύλων και είχε ως αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό χτύπημα στην Βηρυτό.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρηση

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα δεν έχουν χτυπηθεί πυρηνικές, ενεργειακές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reutres ο Λευκός Οίκος είχε λάβει νωρίτερα σχετική ενημέρωση.

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν από τις 02:00 ώρα Ελλάδος όταν και ξεκίνησε περισσότερα από 100 αεροσκάφη.

Τι μεταδίδουν τα ιρανικά ΜΜΕ

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι αρκετές στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης αποτέλεσαν στόχο του Ισραήλ.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις γύρω από την Τεχεράνη και το κοντινό Καράτζ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι οι βάσεις του Φρουρών της Επανάστασης που δέχθηκαν επίθεση δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα η κρατική τηλεόραση, θέλοντας να υποβαθμίσει την επίθεση, έδειξε πλάνα από το διεθνές αεροδρόμιο Χομεϊνί της Τεχεράνης με επιβάτες που έφταναν να αποβιβάζονται από τις πτήσεις τους κανονικά.

Το Ισραήλ στόχευσε επίσης ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας με αεροπορικές επιδρομές νωρίς το Σάββατο, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.