Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπου που έγινε το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν δημοσίευσαν οι New York Times. Σύμφωνα με δύο αναλυτές οι IDF χτύπησαν ουσιαστικά σε τρεις φάσεις τους στόχους που είχαν επιλέξει.

Μάλιστα, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του χτυπήματος επιλέχθηκαν διαφορετικοί τύποι επανδρωμένων και μη αεροσκαφών. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν ότι έγιναν περιορισμένες ζημιές στα «συστήματα ραντάρ» χωρίς να μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πώς έγινε το χτύπημα του Ισράηλ

  • Πόσα αεροπλάνα συμμετείχαν: Η ισραηλινή επιχείρηση ξεκίνησε με το κάλυμμα της νύχτας νωρίς το Σάββατο. Σύμφωνα με τους New York Times περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απογειώθηκαν από το Ισραήλ.
  • Πού έγιναν τα πρώτα χτυπήματα και γιατί: Για να αποτρέψουν την αναχαίτιση από τους συμμάχους του Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι, τα αεροσκάφη στόχευσαν πρώτα συστοιχίες αεράμυνας και ραντάρ στη Συρία και το Ιράκ.
  • Ποιοι ήταν οι στόχοι: Αφού άνοιξαν το δρόμο, τα αεροσκάφη πέταξαν προς το Ιράν, πάνω από 1.000 μίλια μακριά από το Ισραήλ, και έπληξαν τα συστήματα αεράμυνάς του, είπαν οι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, ένα δεύτερο κύμα αεριωθούμενων στόχευσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν- η επίθεση στόχευε συγκεκριμένα στην καταστροφή ενός κρίσιμου εξαρτήματος στη διαδικασία παραγωγής.
  • Πόσες τοποθεσίες χτυπήθηκαν: Το Ισραήλ στόχευσε περίπου 20 τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν επιστρέψουν στη βάση τους περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Περιορισμένες οι ζημιές λέει το Ιράν

  • Ποιοι στόχοι επλήγησαν σύμφωνα: Το Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικές βάσεις σε τρεις επαρχίες – την Τεχεράνη και δύο κοντά στα ιρακινά σύνορα, το Ιλάμ και το Χουζεστάν. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν απόψε ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν.
  • Η επιμονή στην λειτουργικότητα της αεράμυνας: «Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
  • «Το δικαίωμα της άμυνας»: Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του. «Πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην αποφασιστικότητά μας να αμυνθούμε», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

Η Χεζμπολάχ στο πλευρό του Ιράν

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη, χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον φέρει «την πλήρη ευθύνη» για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ο σύμμαχός της.

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει σθεναρά τη δόλια σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράκ και την θεωρεί επικίνδυνη κλιμάκωση για όλη την περιοχή» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις σφαγές, τις τραγωδίες και την οδύνη» που προκαλεί το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια». Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «βάλει τέλος στη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ» στην περιοχή.