Στα 75 έφτασαν τα άτομα που μολύνθηκαν με το βακτήριο E.coli αφότου κατανάλωσαν το μπέργκερ Quarter Pounder στα McDonald’s. Υπενθυμίζουμε ότι ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του στο Κολοράντο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) τουλάχιστον 22 άνθρωποι νοσηλεύονται και λοιμώξεις έχουν πλέον καταγραφεί σε 13 πολιτείες. Δύο άνθρωποι έχουν παρουσιάσει αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (ο ένας παιδί) που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Η FDA «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιβεβαιώσει αν τα κρεμμύδια είναι η αιτία της επιδημίας». Η έρευνα συνεχίζεται αλλά η Taylor Farms, η εταιρεία που παρέχει στα McDonald’s τα κομμένα κρεμμύδια, ανακοίνωσε εθελοντικά την ανάκλησή τους.

Κανένα κρούσμα μόλυνσης από το E.coli δεν έχει αναφερθεί εκτός ΗΠΑ.

Οι προσφυγές

Τουλάχιστον δύο προσφυγές έχουν ήδη κατατεθεί εξ ονόματος των ασθενών, δήλωσε στο AFP ο Ρον Σάιμον, δικηγόρος των εναγόντων. Κάθε ένας ζητεί αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 50.000 δολαρίων.

Ένας από τους ασθενείς, ο Έρικ Στίλι από Κολοράντο, πήγε στα McDonald’s στις 4 Οκτωβρίου, άρχισε να εμφανίζει γαστρεντερικά συμπτώματα δύο ημέρες αργότερα και πήγε στο τμήμα επειγόντων νοσοκομείου.

«Η επιδημία E.coli στα McDonald’s θα είναι μια από τις σοβαρότερες επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης φέτος», σχολίασε ο Σάιμον, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά 25 ασθενείς. «Χάρη σε αυτή την προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπως και σε άλλες, θα φροντίσουμε όλα τα θύματα να αποζημιωθούν» πρόσθεσε.

Το βακτήριο E.coli προκαλεί πόνους στο στομάχι, διάρροια και εμετούς, που γενικά διαρκούς τρεις με τέσσερις ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς ξεπερνούν τη μόλυνση χωρίς να λάβουν θεραπεία, αλλά κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν επιπλοκές.