Τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου είναι άγνωστο τι αποτέλεσμα θα έχουν στην ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Αναλυτές απ’ όλο των κόσμο προχωρούν σε εκτιμήσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει αναλύτρια στους New York Times«Τα χρόνια του σκιώδους πολέμου έχουν δώσει τη θέση τους στην ανοιχτή σύγκρουση – αν και είναι μια διαχειρίσιμη σύγκρουση, προς το παρόν», εκτιμά η Ellie Geranmayeh, που εξειδικεύεται στο Ιράν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Βερολίνο.

«Η Τεχεράνη μπορεί να αποδεχτεί αυτά τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς αντίποινα που θα προκαλούσαν περαιτέρω ισραηλινή αντίδραση», προσθέτει η ίδια.

Ποια θα είναι όμως τα επόμενα βήματα ανάμεσα στις δύο χώρες;

Τι περιμένουν οι αναλυτές να πράξει το Ισραήλ

  • Τα ξεκάθαρα μηνύματα του Ισραήλ: Σύμφωνα με ανάλυση που έκανε το Axios το Ισραήλ με τα άκρως στοχευμένα χτυπήματά του θέλησε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα τόσο προς το Ιράν όσο και προς τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά ο Νετανιάχου προχώρησε σε ένα περιορισμένο χτύπημα όπως ακριβώς είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη διεμήνυσε μέσω τρίτων προς την Τεχεράνη ότι αυτή ήταν η απάντησή του για τις επιθέσεις τις 1ης Οκτωβρίου.
  • Θα υπάρξει νέο χτύπημα; Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη θέλει το Ισραήλ να σταματά εδώ σε περίπτωση που το Ιράν δεν προχωρήσει σε νέα επίθεση. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και βλέπουν ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος μετά τις αμερικανικές εκλογές
  • Μπορεί το Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο; Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και παρακάτω. Αυτή τη στιγμή ο Νετανιάχου έχω ανοικτά δύο μέτωπα. Τόσο στο Βορρά (Χεζμπολάχ) όσο και ανατολικά (Χαμάς). Θα θελήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο απέναντι στο Ιράν; Ο Νετανιάχου δηλώνει έτοιμος για όλα ωστόσο είναι δεδομένο ότι μετά από ένα χρόνο διαρκούς διαμάχης υπάρχει φθορά.

Τι αναμένεται να κάνει το Ιράν

  • Το μεγάλο δίλημμα: Στην αντίπερα όχθη το Ιράν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι χωρισμένο στα δύο. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρώτη του αντίδραση. Όπως αναφέρει ο Guardian σε ανάλυσή του, αρχικά η κυβέρνηση επέλεξε να τονίσει την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών της συστημάτων και να υποβαθμίσει την κλίμακα της ζημιάς, στο εσωτερικό αναπτύσσεται συζήτηση για το κατά πόσον η παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας από το Ισραήλ πρέπει να μείνει αναπάντητη.
  • Τι υποστηρίζουν τα δύο στρατόπεδα: Στο Ιράν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να μην υπάρξει αντίδραση ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει επίθεση στο Ισραήλ.
  • Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η κατάσταση του Ισραήλ: Όσοι υποστηρίζουν την επίθεση στο Ισραήλ θεωρούν ότι ο Νετανιάχου δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα τα μέτωπα που έχει ανοικτά και πως η άμυνα του Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί. Την ίδια ώρα το γεγονός ότι πολλές χώρες του κόλπου είτε καταδίκασαν την επίθεση είτε δεν επέτρεψαν τη χρήση του εναέριου χώρου τους από το Ισραήλ (Ιορδανία) ενισχύει τη θέση του Ιράν στην περιοχή.