Την Τετάρτη στη Βουλή εμφανίστηκε το πολιτικό σκηνικό του μέλλοντος. Η προ των μνημονίων πολιτική κανονικότητα στην οποία κυριαρχούσε το δίπολο ΝΔΠαΣοΚ, επιστρέφει και με ατάκες που δημιουργούν κλίμα ανάλογο με αυτό της παραμονής ενός «ντέρμπι των αιωνίων» στο ποδόσφαιρο. Θα έλθουμε και θα σας πάρουμε το πρωτάθλημα, είπε, επί της ουσίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ελάτε με φόρα ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού. Ήταν η πρώτη πράξη μιας κόντρας που θα έχει αρκετές συνέχειες.

Το «ντέρμπι» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, οι προσωπικές μάχες που θα δώσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αναμφίβολα θα έχουν τη δική τους σημασία, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς δύναμης στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη «μονομαχία» αυτή έχοντας, στην παρούσα φάση, το προβάδισμα σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να αποκτά «φόρα» τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει να πυκνώνουν οι σκιές στην εικόνα του. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis εμφανίστηκε τέταρτος σε δημοφιλία πίσω από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος και με διαφορά στο ερώτημα «ποιόν θεωρείται καταλληλότερο για Πρωθυπουργό», αλλά για πρώτη φορά είδε τον «Κανένα» να τον προσπερνά κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

«Οι μέρες της παντοδυναμίας σας πέρασαν»

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη χώρεσε σε μια πρόταση. «Οι ημέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν». Αυτό το μήνυμα που θέλει να περάσει το ΠαΣοΚ και στην κοινωνία. Ότι οι ημέρες της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ έχουν περάσει. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας καβαλήσει το καλάμι «μιας αλαζονικής συμπεριφοράς» αδιαφορεί και επί της ουσίας δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η εικόνα του κ. Μητσοτάκη θα δεχθεί και άλλα πλήγματα το προσεχές διάστημα. Το κλίμα απαισιοδοξίας στην κοινωνία δεν υποχωρεί, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει, η ακρίβεια που επιμένει και το ΕΣΥ που καθημερινά «φωνάζει» για την εγκατάλειψη του, θα επιβαρύνουν και άλλο το πολιτικό περιβάλλον για τη ΝΔ. Εκτιμούν, επίσης, ότι η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά αλλά και τα «αντάρτικα» που εκδηλώθηκαν από τους βουλευτές της ΝΔ, δείχνουν ότι το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θυμίζει κινούμενη άμμο και σε κάθε περίπτωση έχει προσθέσει ένα ακόμα πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ώρα μάλιστα που η ΝΔ εμφανίζει ρωγμές στην εικόνα της, το ΠαΣοΚ εκτοξεύει τα δημοσκοπικά του ποσοστά που αγγίζουν τη σφαίρα του 20%. Δεν έχει, επίσης, περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis εμφανίζεται να έχει εδραιώσει την κυριαρχία του, στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους ενώ καταγράφεται στην πρώτη θέση της προτίμησης και των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στο χώρο του κέντρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ανήκει στους πολιτικούς που απογοητεύονται εύκολα αλλά δεν ενθουσιάζεται και εύκολα. Γνωρίζει ότι η επανεκλογή του, δίνει αέρα και στον ίδιο και στο ΠαΣοΚ αλλά το ζητούμενο είναι η συνέχεια και η διάρκεια. Η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι αυτή της μετωπικής αντιπαράθεσης που όμως δεν θα δίνει την αίσθηση ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει τη τυφλή σύγκρουση με την κυβέρνηση. «Θα είμαστε εδώ ως αξιόπιστη, σοβαρή, προοδευτική δύναμη για να σας ανοίξουμε με μεγάλη χαρά την πόρτα της εξόδου» είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα μέτωπα της καθημερινότητας. Εκεί θα επικεντρωθούν οι δράσεις αλλά και οι καμπάνιες που θα «τρέξει» το προσεχές διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη. Τα πάντα για να περάσει το μήνυμα ότι η δυναμική των πραγμάτων αλλάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχουν εισέλθει σε ένα κύκλο φθοράς σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ που, συνεχώς, ανακάμπτει. Η τάξη των πολιτικών πραγμάτων αλλάζει.

«Δεν αλλάξατε, είστε μια από τα ίδια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη ζητώντας να τα πούνε από κοντά. Η συνάντηση όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί, εκτός απρόοπτου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να ακολουθεί μια διπλή τακτική απέναντι στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Τον αναγνωρίζει, όπως έδειξε και με τη στάση του στη Βουλή, ως τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο αλλά και συνομιλητή του και δεν δείχνει να επιθυμεί, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να συγκρουστεί μετωπικά μαζί του.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, παράλληλα, θέλει να περάσει και το μήνυμα ότι τίποτα, δεν έχει αλλάξει στο ΠαΣοΚ μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη. «Πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας. Έχω την αίσθηση ότι κάνατε μια στροφή 360 μοίρες και βρίσκεστε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού» είπε στον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε το ΠαΣοΚ επειδή δεν ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που μεταξύ άλλων επιταχύνει τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ούτε η αναφορά του στο όνομα του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. «Εδώ και 3 μήνες ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για νέο Συνήγορο του Πολίτη που έχει λήξει εδώ και 7 μήνες. Προτείναμε πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Και εδώ και 3 μήνες δεν έχουμε πάρει μια απόφαση. Δηλαδή τι θέλετε;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός το ΠαΣοΚ που δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα υποστηρίξει ή όχι τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Δ. Σωτηρόπουλο.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι το ΠαΣοΚ δεν άλλαξε και δεν έχει σκοπό να αποτελέσει μια δύναμη με θέληση για συναινέσεις, αλλά, αντιθέτως, έχει σκοπό να α ακολουθήσει την τακτική του «όχι σε όλα». Η προσπάθεια που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίσει το ΠαΣοΚ, «ως ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτα» έχει ως στόχο τους ψηφοφόρους του κέντρου. Η εκτίμηση των επιτελών του Πρωθυπουργού μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη ήταν πως το ΠαΣοΚ θα μπορέσει να προσελκύσει ένα κοινό από τα αριστερά αλλά δεν θα ανέπτυσσε δυναμική που θα απειλούσε την κυριαρχία της ΝΔ στο χώρο του κέντρου. Η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να δικαιώνεται από τα, μέχρι στιγμής, ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το ΠαΣοΚ παίρνει το προβάδισμα στους ψηφοφόρους που δηλώνουν κεντρώοι, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροών της ΝΔ (5,8) οδεύει προς το ΠαΣοΚ. Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη με την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου ότι σκοπεύει να διεκδικήσει με αξιώσεις τους ψηφοφόρους του κέντρου.

Πάντως, η ανοδική πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠαΣοΚ προσφέρει στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ αυτό που δεν είχαν. Ένα πολιτικό αντίπαλο που μπορεί να κάνει τη ζημιά. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτός ο κίνδυνος αποτελέσει το αντίδοτο για την αποσυσπείρωση της βάσης της ΝΔ και τον εφησυχασμό των στελεχών της. Σε κάθε περίπτωση, το νέο πολιτικό παιχνίδι μόλις άρχισε.