Τα βρώμικα απόνερα της Novartis

Η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία έζησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της, το πολιτικό σκηνικό ανακατεύτηκε άσχημα, και τελικά εκείνο που δεν έγινε, ήταν να ερευνηθεί το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis.

Τώρα που η δικαιοσύνη, πατώντας πάνω στον καινούργιο νόμο, που ψηφίστηκε επί Γιώργου Φλωρίδη, έβγαλε τις κουκούλες από τους δύο μάρτυρες για την Novartis, που είχαν καταγγείλει δέκα πολιτικούς για δωροληψίες, χωρίς οι καταγγελίες τους να επιβεβαιωθούν από κανένα άλλο στοιχείο, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα η δυσώδης από πολιτικής- και όχι μόνον πλευράς- ιστορία με την έρευνα για το σκάνδαλο του φαρμακευτικού κολοσσού.

Καθώς έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την υπόθεση, που ξεκίνησε με την αλήστου μνήμης φράση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ας δούμε τι ακριβώς συνέβη, τι άφησε πίσω της η Novartis και τι έκανε, κυρίως, όμως τι δεν έκανε και η ελληνική δικαιοσύνη.

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε, ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν υπαρκτό, με την έννοια, ότι πράγματι ο φαρμακευτικός κολοσσός χρησιμοποίησε και στη χώρα μας -γιατί το έκανε και αλλού- παράνομες πρακτικές, εξασφαλίζοντας με μη νόμιμους τρόπους, μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, νοθεύοντας έτσι τον ανταγωνισμό και κερδίζοντας εκατομμύρια.

Τι έγινε όμως εδώ σε μας; Κάποιοι με πολιτικές επιδιώξεις έξω από κάθε δημοκρατική πρακτική, έδραξαν την ευκαιρία και επιχείρησαν να εξοντώσουν δέκα προβεβλημένα πολιτικά στελέχη, όλα από τα κόμματα, της τότε αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς και πρώην υπουργούς.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με πρωτεργάτη τον τότε υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη για τη Novartis, τρεις αρχικά μάρτυρες, δύο στη συνέχεια, διότι ο ένας αποχαρακτηρίστηκε μόνος του, μπήκαν σε καθεστώς αυξημένης προστασίας μαρτύρων και πήγαν στην αρμόδια εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, όπου με δόσεις κατήγγειλαν από τον Αντώνη Σαμαρά, ως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από τον Γιάννη Στουρνάρα ως τον Αδωνι Γεωργιάδη και άλλους, δέκα συνολικά πολιτικούς ότι πήραν, άλλος λίγο και άλλος πολύ μίζες από την Novartis.

To τι έγινε τότε δεν λέγεται! Άρχισαν έρευνες, διαρροές επί διαρροών, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, μάχες στη Βουλή, άλλωστε δεν ξεχνιέται η εικόνα μέσα στη Βουλή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου που συγκινημένος εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του που οι συκοφάντες είχαν επιχειρήσει να σπιλώσουν.

Οι έρευνες της δικαιοσύνης οδήγησαν για όλους τους πολιτικούς, και τους δέκα, την υπόθεση στο αρχείο, γιατί από κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώθηκαν όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς η αρχειοθέτηση έγινε από την εισαγγελέα Τουλουπάκη, που είχε το βάρος και την ευθύνη της διαχείρισης των ερευνών, πριν από τις εκλογές του 2019. Όταν δηλαδή κυβέρνηση ήταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν δικαστικές διαδικασίες, έρευνες στη Βουλή, η υπόθεση έφθασε στο Ειδικό Δικαστήριο, καταδικάστηκε σε μια μικρή ποινή μόνον ο Παπαγγελόπουλος, και οι δύο μάρτυρες που όσα είπαν δεν επιβεβαιώθηκαν από πουθενά, έμειναν με τις κουκούλες.

Η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία έζησε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της, το πολιτικό σκηνικό ανακατεύτηκε άσχημα, και τελικά εκείνο που δεν έγινε, ήταν να ερευνηθεί το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis.

To τρένο της ουσιαστικής έρευνας πέρασε και έφυγε, καθώς η τότε κυβέρνηση και η δικαιοσύνη – που φέρει βαριές ευθύνες- επικέντρωσαν την έρευνα στους πολιτικούς στο πλαίσιο σκοτεινών επιδιώξεων και ανίερων σκοπιμοτήτων, ενώ δεν ψάχτηκαν ούτε οι παράνομες πρακτικές της Novartis, ούτε το ελληνικό δημόσιο εξασφάλισε κάποια αποζημίωση.

Η αγωγή κατά της εταιρείας έγινε μετά, ακόμα κανείς δεν ξέρει τι έχει απογίνει, αλλά οι έρευνες των εισαγγελέων είχαν στραφεί στις τροχήλατες βαλίτσες και όσα κατέθεσαν οι δύο ψευδομάρτυρες, όπως απεδείχθη.

Πολλοί λένε σήμερα, το λένε και από την αντιπολίτευση. Μα κινδυνεύει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων. Γιατί κινδυνεύει, επειδή αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδομάρτυρες οι προστατευόμενοι μάρτυρες; Oτι δηλαδή κάποιοι τους φόρεσαν τις κουκούλες για να κάνουν αυτά που έκαναν; H προστασία στους μάρτυρες προσφέρεται -και πολύ σωστά- για την αναζήτηση της αλήθειας, όχι για να σπιλώνει κάποιος με ασφάλεια, όποιον θέλει να εκδικηθεί.

Και κάτι άλλο. Το ότι οι ίδιοι μάρτυρες κατέθεσαν και στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο, και μάλιστα εξασφάλισαν και πλούσια αμοιβή, δεν σημαίνει, ότι εδώ κακώς τους ξεκουκούλωσε η δικαιοσύνη. Απλούστατα στις ΗΠΑ είπαν άλλα. Αποκάλυψαν για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, που γνώριζαν αφού μέσα στην εταιρεία δούλευαν. Δεν μίλησαν στις ΗΠΑ ούτε για τον Στουρνάρα, ούτε για τη γυναίκα του, ούτε για τον Παναγιώτη Πικραμένο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.