Μέση Ανατολή: Νέα νύχτα τρόμου στον Λίβανο – Εκκενώνονται τα νότια προάστια της Βηρυτού

Νέα εντολή εκκένωσης των νοτίων προαστίων της Βηρυτού από τον στρατό του Ισραήλ - «Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και χώρους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ».

Ο στρατός του Ισραήλ κάλεσε απόψε (25/10) τους κατοίκους δύο συνοικιών στα νότια προάστια της Βηρυτού να τις εκκενώσουν αμέσως, ενόψει των νέων πληγμάτων που σκοπεύει να εξαπολύσει στην περιοχή αυτήν.

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και χώρους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιχειρήσουν στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτά τα κτίρια και τα διπλανά τους και να μείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε, σε ένα μήνυμά στα αραβικά στην πλατφόρμα Χ.

Το μήνυμα συνοδευόταν από έναν χάρτη που δείχνει τα σημεία που πρόκειται να βομβαρδιστούν.

Τους σκότωσαν στον ύπνο τους

Εν τω μεταξύ, στον νότιο Λίβανο, πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο αποσύρθηκαν για να περάσουν τη νύχτα σε ένα μικρό χωριό, εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ. Τα ξημερώματα, τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, από ισραηλινό πλήγμα.

Γύρω στις 3:30 το πρωί, οι δημοσιογράφοι των λιβανέζικων και αραβικών τηλεοπτικών σταθμών ξύπνησαν πανικόβλητοι. Τα καταλύματά τους φλέγονταν, πυκνός καπνός τους κύκλωνε και ακούγονταν κραυγές απελπισίας.

«Ξύπνησα από τον θόρυβο ενός πυραύλου», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταρίν ελ Χέλουε, του τηλεοπτικού σταθμού Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν ο εικονολήπτης Γάσαν Νατζάρ και ο τεχνικός Μοχάμεντ Ρεντά του ενημερωτικού, φιλοϊρανικού καναλιού Al Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό. Σκοτώθηκε επίσης ο δημοσιογράφος Ουίσαμ Κάσεμ, του καναλιού Al Manar της Χεζμπολάχ.

Στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αποτελείται από μικρά μπάνγκαλοου, περνούσαν τη νύχτα τους πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, της αιγυπτιακής τηλεόρασης Al Qahera και του παναραβικού σταθμού Al Jazeera.

«Η πόρτα του μπάνγκαλοου ήταν ορθάνοιχτη, πυκνός καπνός έμπαινε από τον κήπο. Νόμιζα ότι πιάσαμε φωτιά», συνέχισε η Χέλουε. Τηλεφώνησε σε έναν συνάδελφό της για να μάθει τι συνέβαινε. «Μου είπε ότι βρισκόταν κάτω από χαλάσματα», πρόσθεσε.

Έξω, η Χέλουε είδε ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων που είχε εκτοξευτεί από το ωστικό κύμα και ένα μπάνγκαλοου «όπου κοιμούνταν οι συνάδελφοί μας, το οποίο είχε ισοπεδωθεί».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.