Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε σήμερα να συναντήσει στο Βελιγράδι τον Σέρβο πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ρετσέτνικοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία Εμανουέλ Ζιοφρέ.

«Ακυρώσαμε τη συνάντηση με τον (Σέρβο) πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση (του Βούτσεβιτς) με τον υπουργό Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζιοφρέ, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια «ένδειξη για την πρόθεση της Σερβίας να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της σε άλλους τομείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία εξήγησε ότι αυτή η «πρόθεση» ήταν εμφανής σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της σερβικής κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, εν μέσω της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πριν ακυρώσει τη συνάντηση με τον Βούτσεβιτς, η πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Φυσικά η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την Σερβία περισσότερες συμφωνίες για τις πολιτικές διακηρύξεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάποια άλλα ζητήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν σε όλα τα επίπεδα στο Βελιγράδι πως θα πρέπει να εναρμονίσει την εξωτερική του πολιτική με της ενωμένης Ευρώπης.

Πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον Σέρβο Πρόεδρο ότι η Σερβία έχει κάνει πρόοδο σε άλλα ζητήματα όπως το Κράτος Δικαίου.

«Δείξατε ότι οι πράξεις σας ακολουθούν τα λόγια σας. Και σε αυτό το πνεύμα συνεργαζόμαστε για να ανοίξουμε το τρίτο κεφάλαιο», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Αν και δεν υπάρχει ορισθείσα χρονολογία για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. πρόσφατα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συμβεί πριν από το 2028, παρά το ότι είναι υποψήφια ήδη από το 2012.