Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές συνέδεσαν μια έξαρση κρουσμάτων E. coli με τα Quarter Pounders της McDonald’s που πωλήθηκαν σε διάφορες πολιτείες. Ένα άτομο από το Κολοράντο έχει χάσει τη ζωή του και δεκάδες άλλοι έχουν νοσήσει σε 10 πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι πελάτες της McDonald’s πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για την επιδημία:
Ποια είναι η αιτία εμφάνισης των κρουσμάτων στα McDonald’s;
Η McDonald’s δήλωσε ότι κάποια από τα κρούσματα μπορεί να συνδέονται με τα κρεμμύδια σε φέτες που χρησιμοποιούνται στο Quarter Pounder. Τα κρεμμύδια αυτά φαίνεται να έχουν προέλθει από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή που εξυπηρετεί τρία κέντρα διανομής.
Οι υγειονομικές αρχές του Κολοράντο δήλωσαν ότι η πρώτη εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ήταν ότι η επιδημία οφείλεται στα κρεμμύδια που χρησιμοποιούνται βασικά στο Quarter Pounder και όχι σε άλλα είδη του μενού της McDonald’s. Το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει επίσης τα μπιφτέκια που περιέχονται στο μπέργκερ, δήλωσαν αξιωματούχοι της πολιτείας.
Η εταιρία δήλωσε ότι σταμάτησε τη διανομή των κρεμμυδιών στα καταστήματά της σε ορισμένες περιοχές. Τα συγκεκριμένα εστιατόρια έχουν λάβει εντολή να αποσύρουν το προϊόν από το απόθεμά τους.
Η Taylor Farms, η εταιρία παραγωγής που προμήθευσε τα κρεμμύδια, δήλωσε ότι συνεργάζεται με το CDC και τoν FDA και έχει αποσύρει από την αγορά τα κίτρινα κρεμμύδια που παράγονται στις εγκαταστάσεις της στο Κολοράντο. Η Taylor δήλωσε ότι ελέγχει τα προϊόντα της για παθογόνους μικροοργανισμούς και δεν έχει εντοπίσει ίχνη E. coli.
Η εταιρία U.S. Foods, που προμηθεύει εστιατόρια, έστειλε ειδοποίηση στους πελάτες της με την οποία τους ενημερώνει ότι η Taylor έχει ανακαλέσει διάφορους τύπους αποφλοιωμένων και τεμαχισμένων κίτρινων κρεμμυδιών λόγω πιθανής μόλυνσης και συμβουλεύει τα εστιατόρια να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η McDonald’s απέσυρε προσωρινά το Quarter Pounder από εστιατόρια στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ, καθώς και από περιοχές του Αϊντάχο, της Αϊόβα, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδα, του Νέου Μεξικού και της Οκλαχόμα.
Τα υπόλοιπα προϊόντα των McDonald’s που περιέχουν βοδινό κρέας, όπως τα Cheeseburger, Hamburger, Big Mac, McDouble, and Double Cheeseburger, δεν επηρεάζονται, όπως ανέφερε η εταιρία.
Πόσοι άνθρωποι έχουν νοσήσει από E. Coli;
Σαράντα εννέα άτομα μολύνθηκαν από ένα στέλεχος του E. coli από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CDC. Δέκα άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, μεταξύ αυτών και ένα παιδί που εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Ο θάνατος που σημειώθηκε αφορά έναν ενήλικα μεγαλύτερης ηλικίας, με υποκείμενες παθήσεις, στο Κολοράντο, όπως ανακοίνωσαν οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές την Τρίτη. Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Κολοράντο και τη Νεμπράσκα.
Το CDC ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανότατα είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει γίνει γνωστό, καθώς πολλοί αναρρώνουν από το E. coli χωρίς ιατρική θεραπεία και δεν εξετάζονται για μόλυνση από το βακτήριο. Εξάλλου, μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες για να διευκρινιστεί αν ένα περιστατικό συνδέεται με μια συγκεκριμένη επιδημία.
Η επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων επικαιροποιείται τακτικά με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι υγειονομικές αρχές.
Η McDonald’s δήλωσε ότι οι περισσότερες πολιτείες και τα περισσότερα είδη στο μενού της δεν έχουν επηρεαστεί. «Κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσουμε το μενού μας στο σύνολό του», στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της McDonald’s στις ΗΠΑ, Joe Erlinger.
Δεν είναι σαφές κατά πόσον το πρόβλημα έχει προεκτάσεις και πέραν των McDonald’s, τα οποία χρησιμοποιούν στα εστιατόριά της προϊόντα από διάφορους προμηθευτές.
Τι είναι το E. Coli;
Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli ή E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και στο περιβάλλον, στο νερό και στις τροφές.
Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι αβλαβή, ορισμένα ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία.
Ένας τύπος του E. coli γνωστός ως εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο ή «κολαβακτηρίδιο που παράγει Shiga-τοξίνη (STEC)», που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, ακόμα και απειλητική για τη ζωή, λοίμωξη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από E. coli;
Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από E. coli μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στο στομάχι, εμετό και διάρροια, συχνά αιματηρή. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν τρεις έως τέσσερις μέρες μετά από την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να περάσουν έως και 10 ημέρες προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός μίας εβδομάδας χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με το CDC, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και σημαντικά προβλήματα στα νεφρά, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Οι ενδείξεις ότι υπάρχει επικίνδυνο πρόβλημα στα νεφρά περιλαμβάνουν μειωμένη ούρηση και κόπωση.
Μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές διατρέχουν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς αντιμετωπίζεται μια πιθανή λοίμωξη από E. coli; Μπορεί να προληφθεί η μόλυνση;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη τροφιμογενή λοίμωξη από E. coli. Όποιος παρουσιάζει διάρροια ή εμετό θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά για να παραμείνει ενυδατωμένος. Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga και μπορεί να επιδεινώσουν τη λοίμωξη.
Σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ενδεχόμενης λοίμωξης από E. coli, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στους ασθενείς να απευθύνονται σε γιατρό και να του αναφέρουν τι έφαγαν. Για την παρακολούθηση της λοίμωξης μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αιμοκάθαρση.
Για την πρόληψη της εξάπλωσης τροφιμογενών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των επιχειρήσεων τροφίμων και οι εργαζόμενοι οι οποίοι χειρίζονται τρόφιμα, που οφείλουν να τηρούν τις κατάλληλες πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως εξηγούν τα στελέχη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Αλλά και οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους.
Αποφεύγετε τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί, πλένετε συχνά τα χέρια σας και ακολουθείτε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, λέει το CDC. Αυτές περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο των σκευών και των πάγκων, διαχωρισμό των ωμών προϊόντων ζωικής προέλευσης και μαγείρεμα των τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία.
«Πάντα να φτιάχνετε τις σαλάτες πριν από το κρέας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας αφού χειριστείτε κρέας. Μη δίνετε ποτέ στα παιδιά μισοψημένα μπιφτέκια. Ποτέ», συνιστά η δρ Cynthia Sears, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Πώς εντοπίζουν οι υγειονομικές αρχές μια έξαρση κρουσμάτων μιας τροφιμογενούς νόσου;
Ορισμένα τροφιμογενή νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης από E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, είναι γνωστά ως επιτηρούμενα νοσήματα, το οποίο σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να αναφέρουν στις τοπικές ή πολιτειακές υγειονομικές αρχές κάθε σχετικό περιστατικό. Οι πληροφορίες που συλλέγονται στη συνέχεια διαβιβάζονται στο CDC. Η υπηρεσία επιτηρεί τα κρούσματα τροφιμογενών νοσημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, παρακολουθώντας τις τάσεις και τις πιθανές εξάρσεις.
Το CDC ανέφερε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά από στελέχη των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών για αύξηση των περιστατικών E. coli στο Κολοράντο στις 10 Οκτωβρίου. Μετά από έρευνα, το CDC ανακάλυψε ότι πρόσφατα είχαν σημειωθεί και σε άλλες πολιτείες περιπτώσεις νόσησης από ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli με το ίδιο γενετικό αποτύπωμα με αυτό που είχε εντοπιστεί στο Κολοράντο. Το στοιχείο αυτό παρέπεμπε σε μια έξαρση κρουσμάτων σε πολλαπλές πολιτείες, είπε η Laura Gieraltowski, επιδημιολόγος στο τμήμα τροφιμογενών νοσημάτων του CDC.
«Όταν καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά νόσησης από ένα βακτηριακό στέλεχος με το ίδιο γενετικό αποτύπωμα είναι πιο πιθανό να προέρχονται από την ίδια πηγή», εξηγεί η Gieraltowski.
Πόσο κοινές είναι οι τροφιμογενείς ασθένειες;
Περίπου 48 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από τροφιμογενή νοσήματα όπως η λοίμωξη από E. coli, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Περίπου 3.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τέτοιων ασθενειών.
Ορισμένες τροφιμογενείς λοιμώξεις όπως αυτές που προκαλούνται από το βακτήριο E. coli που παράγει τοξίνη Shiga και το παράσιτο Cyclospora σημείωσαν αύξηση το 2023 σε σύγκριση με το διάστημα 2016-18, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. Η άνοδος αυτή μπορεί να οφείλεται στη βελτίωση της επιτήρησης των συγκεκριμένων νοσημάτων, σχολίασε η υπηρεσία. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την έξαρση ορισμένων τροφιμογενών νόσων και με άλλους παράγοντες, όπως την κλιματική αλλαγή, την εντατικοποίηση της γεωργίας και τις εφοδιαστικές αλυσίδες των τροφίμων που γίνονται όλο και πιο περίπλοκες.
Το 2018, εκατοντάδες άτομα νόσησαν εξαιτίας του παράσιτου Cyclospora που συνδέθηκε με σαλάτες των McDonald’s. Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από το βακτήριο E. coli το 2022 αφού είχαν καταναλώσει μπέργκερ και σάντουιτς που περιείχαν μαρούλι σε εστιατόρια της αλυσίδας Wendy’s.
Πώς μεταδίδεται το τροφιμογενές E. coli;
Τα βοοειδή και άλλα ζώα εκτροφής μπορεί να μολυνθούν από E. coli και έπειτα το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, όπως το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας.
«Ο λόγος που τα χάμπεργκερ εξακολουθούν να αποτελούν το νούμερο ένα μέσο μετάδοσης του μικροβίου αυτού είναι ότι μια παρτίδα μπιφτέκια μπορεί να έχει φτιαχτεί από εκατό διαφορετικές αγελάδες», λέει η δρ Sears. Μια ελάχιστη ποσότητα του βακτηρίου είναι αρκετή για να προκαλέσει την ασθένεια.
Το βακτήριο E. coli μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους.
Οι άνθρωποι και τα ζώα που έχουν μολυνθεί από E. coli αποβάλλουν το βακτήριο στα κόπρανά τους. Τα κόπρανα μπορούν να επιμολύνουν οτιδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί τους – π.χ. φρούτα, λαχανικά, νερό ή χώρους επεξεργασίας τροφίμων.
«Το νερό με το οποίο ποτίζονται τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένο από κόπρανα», ανέφερε η Sears. Τα λιπάσματα που περιέχουν μολυσμένη κοπριά είναι μία άλλη πιθανή πηγή μόλυνσης.
Αλλά και οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο σε άλλους, αν, για παράδειγμα, δεν πλένουν καλά τα χέρια τους ή χειρίζονται τρόφιμα ενώ είναι άρρωστοι.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν ενημερωτικό άρθρο ενδέχεται να επικαιροποιηθούν.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Dominique Mosbergen στο dominique.mosbergen@wsj.com και με τη Heather Haddon στο heather.haddon@wsj.com