Ο Αρκάς μας λέει μία ιδιαίτερα αιχμηρή «Καλημέρα» γεμάτη με υπονοούμενα, η οποία μπορεί να έχει και πολλές αναγνώσεις.

Κύριο θέμα του σκίτσου είναι η ατέρμονη ανθρώπινη ηλιθιότητα, η οποία κάθε μέρα μπορεί να μας εκπλήσσει. Το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει πάλι πριν λίγες ημέρες τον σκιτσογράφο, κι όπως φαίνεται είναι κάτι που τον κάνει να αγανακτεί.

Ο Αρκάς τοποθετεί ως πρωταγωνιστή του σχεδίου του έναν γέρικο σκύλο, ο οποίος φαίνεται κάπως εκνευρισμένος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανθρώπινη βλακεία, η οποία δεν είναι λίγες φορές που μπορεί να έχει φέρει εμπόδια στη ζωή ενός ατόμου.

Όπως αναφέρει και ο ήρωας του γνωστού σκιτσογράφου: «Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνω ότι ο μεγαλύτερος ηλίθιος δεν έχει γεννηθεί ακόμα!».

Το παραπάνω θυμίζει τη ρήση – που λανθασμένα- αποδίδεται στον κορυφαίο φυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος».

Αρχικά, ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πίστευε ποτέ ότι το σύμπαν είναι ατέρμονο και άμορφο, αλλά ισχυριζόταν ότι είναι περιορισμένο και «περατό». Αν και υπάρχουν διάφορες αναφορές, ότι πράγματι ο φυσικός το είχε αναφέρει έτσι σε φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους, οι ιστορικοί το διαψεύδουν.

Οι άνθρωποι γύρω από τον Αϊνστάιν ξεκίνησαν να αποδίδουν τη φράση σε εκείνον μετά το θάνατό του, το 1955, και για αυτό αμφισβητείται η γνησιότητά της πληροφορίας.

Παρόλα αυτά, είτε η φράση ανήκει στο φυσικό, είτε όχι, είναι αδύνατο να καταρρίψουμε το περιεχόμενο της ρήσης. Ούτως ή άλλως, είναι κάτι που περίτρανα αποδεικνύεται στην καθημερινότητά μας, και το οποίο διαπιστώνει και ο Αρκάς.