Νέα «συμμαχία» δημάρχων στην Αττική φαίνεται ότι ξεκινά, αυτή τη φορά για τα αυθαίρετα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Πρόκειται για το δεύτερο κοινό μέτωπο, έπειτα από τη μάχη που δίνουν για τα ύψη των κτιρίων η έκβαση της οποίας κρίνεται αυτό το διάστημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα αυθαίρετα στις παραλίες
Το νέο κοινό σημείο διεκδίκησης είναι οι ελεύθερες από αυθαίρετα παραλίες, με τους δημάρχους Αλίμου και Αθηναίων να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για «τακτοποίηση» πολεοδομικών παρανομιών σε ακίνητα του Δημοσίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος είχε ηγηθεί και του …αντάρτικου για τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), πρωτοστατεί και σε αυτόν τον αγώνα μιλώντας για «σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που “νομιμοποιεί” καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (beach bar κλπ.) στον αιγιαλό». Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας αναφερόμενος στις σχετικές διατάξεις καταγγέλλει την κατά παρέκκλιση κάθε νομοθεσίας, νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Οι ρυθμίσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις
Τον ξεσηκωμό προκάλεσαν δύο ρυθμίσεις που επιχειρούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία και ειδικότερα τα άρθρα 69 και 70 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Το πρώτο, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση διορθώνει ένα σφάλμα στο Προεδρικό Διάταγμα 1/5.3.2004 (Δ’ 254) περί καθορισμού ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής (από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας), καθώς στο διάγραμμα κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του, δηλαδή το 2004, δεν είχαν αποτυπωθεί υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Γι΄ αυτές προβλέπεται ότι μπορούν να διατηρούνται.
Αυθαίρετα Δημοσίου
Όσο για το άρθρο 70 αναφέρεται σε «τακτοποιήσεις» κατασκευών ακινήτων δημόσιου ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, αφορά ειδικές περιπτώσεις και προβλέπει ότι εάν τμήμα κτιρίου εντός ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και τα διαχειρίζονται η ΕΤΑΔ ή δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο είναι κύριος του συνόλου ή άνω του 51%, καθώς και εντός ακινήτων που βρίσκονται ή θα περιέλθουν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, και βρίσκονται εντός αιγιαλού ή παλιού αιγιαλού. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ανασταλεί η επιβολή κυρώσεων και να εξαιρεθούν αυθαίρετα από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά τους και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προϋπόθεση να υφίσταται θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) σχετικά με την τεχνική αδυναμία κατεδάφισής τους, έπειτα από υποβολή σχετικής τεχνικής έκθεσης μηχανικού.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΝ, «λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα των ενιαίων κτιρίων με λειτουργική και στατική εξάρτηση, όπου υφίσταται αδυναμία της εν μέρει κατεδάφισης αυτών, εισάγεται ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις αυτές που αφορούν σε ακίνητα που ανήκουν στην δημόσια περιουσία, η αξιοποίηση των οποίων εξυπηρετεί, μέσω των εσόδων που εξ αυτών δημιουργούνται, σκοπούς δημοσίου συμφέροντος».
Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος Αλίμου
Σύμφωνα με την ερμηνεία των προωθούμενων ρυθμίσεων που δίνει ο κ. Κονδύλης, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται δυνατότητα υπέρ των ακινήτων της ΕΤΑΔ να τακτοποιούν αυθαίρετες κατασκευές μέσα στον αιγιαλό για μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που μέχρι σήμερα ρητά απαγορευόταν». Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στην ακτογραμμή του Αλίμου τουλάχιστον τρία πολύ μεγάλα ακίνητα έχουν, αθροιστικά, πάνω από 3.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό, παραλία και παλαιό αιγιαλό που είχε επιχειρηθεί να τακτοποιηθούν αλλά, όπως τονίζει, η πολεοδομία του Δήμου Αλίμου τις ακύρωσε.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κονδύλης, η ισχύουσα νομοθεσία εξαιρεί ρητά από την τακτοποίηση καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε ακίνητα του Δημοσίου. «Μόνο κατ’ εξαίρεση το επιτρέπει η νομοθεσία για λόγους δημοσίου συμφέροντος», εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου. Και προσθέτει: «Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν ανεγερθεί άναρχα, χωρίς άδεια, από επιχειρήσεις που πέραν της μίσθωσης που είχαν, καταπάτησαν και χώρο δημοσίου ακινήτου. Για παράδειγμα, μίσθωση που ήταν για 700 τετραγωνικά μέτρα, σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει τα 2.700 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή έχουμε επιπλέον 2 στρέμματα αυθαίρετων κατασκευών – τσιμεντοστρώσεις, κτίσματα, στέγαστρα, μπαρ υπαίθρια. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2, 3 χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια να κατεδαφίσουμε και έρχεται μια διάταξη νόμου για να τις διατηρήσει εις το διηνεκές».
Μάλιστα, ο κ. Κονδύλης αναφερόμενος στο ΠΔ 254/2004 επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας Αλίμου προσδιορίζει ότι μπορούν να γίνουν δύο αναψυκτήρια έως 300 τετραγωνικά μέτρα έκαστο. «Αν ψηφιστεί ο νόμος θα έχουμε καταστήματα, αναψυκτήρια, εστιατόρια που το ένα θα είναι 2.500 τετραγωνικά και το άλλο 1.400 τετραγωνικά», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιχείρηση είχε νοικιάσει 26 τετραγωνικά μέτρα για καντίνα και έχει επεκταθεί με σταθερές κατασκευές 800 τετραγωνικών στον αιγιαλό για τις οποίες υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο δήμαρχος Αλίμου προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα προσβάλει κάθε «τακτοποίηση» αυθαιρεσίας που θα προσπαθήσουν να κάνουν σε αιγιαλό και παραλία του Αλίμου.
Πηγή: ot.gr