Ξεχωριστά χιώτικα χερίσια μακαρόνια

Τα μακαρόνια του σπαρτού σε μια νόστιμη συνταγή.

Νικόλαος Γεωργούλης
Ξεχωριστά χιώτικα χερίσια μακαρόνια

Τα μακαρόνια του σπαρτού σε μια νόστιμη συνταγή.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

60λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

17λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 5 μερίδες

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι •
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Νερό όσο πάρει

Για το σερβίρισμα

  • Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • Ξερή μυζήθρα τριμμένη
  • Βούτυρο ή ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε μια πήλινη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά νερό, δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή σκληρή ζύμη.

  2. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και τις τυλίγουμε, μία προς μία, γύρω από ένα λεπτό και χωρίς κόμπους αποξηραμένο ξύλο από σπάρτο.

  3. Με τις δυο παλάμες, απλώνουμε τη ζύμη σε μήκος περίπου 20 εκ. και με παλμικές κινήσεις τρίβουμε το σπαρτόξυλο μέχρι να βγαίνει από το ζυμαρικό και να το αφήνει με μια μικρή τρύπα στο κέντρο.

  4. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τη μεταφέρουμε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας. Βράζουμε τα μακαρόνια για περίπου 15-17 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Τα σουρώνουμε.

  5. Σερβίρουμε τα μακαρόνια του σπάρτου συνήθως με σάλτσα ντομάτας (κατά προτίμηση από άνυδρα χιώτικα ντοματάκια) και βασιλικού και τριμμέ- νη ξερή μυζήθρα ή τα περιχύνουμε με καυτό λάδι ή βούτυρο.

Μικρά Μυστικά

Ένας παραδοσιακός τρόπος σερ- βιρίσματος είναι με σάλτσα νωπής μυζήθρας: Λιώνουμε τη μυζήθρα με το καυτό νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά μέχρι να αποκτήσουμε μια παχύρρευ- στη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τα μακαρόνια.