5 το πρωί: Βγαίνουν οι κουκούλες στην υπόθεση Novartis – Δημοσκοπική άνοδος για ΠαΣοΚ – Μέγας Ελ Κααμπί οδηγεί τον Ολυμπιακό

Έπειτα από απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας άρθηκε η προστασία για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis - Την ίδια ώρα δημοσκόπηση αποτυπώνει την άνοδο του ΠαΣοΚ το οποίο μείωσε τη διαφορά κάτω από τις 10 μονάδες με τη ΝΔ.

1

Η Οικονομική Εισαγγελία έβγαλε την κουκούλα των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis

  • Απόφαση σταθμός: Η Οικονομική Εισαγγελία, έπειτα από εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου, αποφάσισε να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και να αναστέλλει κάθε προστασία από ποινικές διώξεις σε βάρος τους.
  • Η αντίδραση Σαμαρά – Λοβέρδου: Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης δύο από τα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιλογή της Οικονομικής Εισαγγελίας. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισαν ότι «Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας».
  • Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ: «Ταφόπλακα στον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της οικονομικής εισαγγελέως για άρση της προστασίας των δύο κομβικών μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος.
2

Δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνει την άνοδο του ΠαΣοΚ

  • Κάτω από το 10% η διαφορά: Μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του MEGA πραγματοποίησε η Metron Analysis. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ παραμένει στην κορυφή με 29,1%. Ωστόσο, το ΠαΣοΚ είναι ξεκάθαρα το κερδισμένο σε αυτή την δημοσκόπηση φτάνοντας στο 19,8%. Η Ελληνική Λύση είναι τρίτη με 9%, τέταρτο το ΚΚΕ με 8,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στην πέμπτη θέση με 8,7%. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της Νέας Αριστεράς η οποία φτάνει στο 4% από το 2,6% που υπολογιζόταν πριν από ένα μήνα.
  • Άνοδος Ανδρουλάκη: Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ σε ερώτηση για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ανέβηκε στην κορυφή των προτιμήσεων φτάνοντας στο 41%. Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο «κανένας» είναι ξανά στην κορυφή και μάλιστα με 37%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29%με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο να ακολουθούν με 6%.
  • Τα προβλήματα της καθημερινότητας: Η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας γενικότερα μονοπωλούν την κορυφή στις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή με 38% και η οικονομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24%. Στα αξιοσημείωτα είναι και η αύξηση της ανησυχίας για το μεταναστευτικό. Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου συγκέντρωνε μόλις 1%, ενώ τώρα έχει ανέβει στο 4%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία

4

E.coli στα μπέργκερ των McDonald’s

  • Ένας νεκρός: Τουλάχιστον 49 άνθρωποι αρρώστησαν από E.coli κι ένας κατέληξε νεκρός έπειτα από κατανάλωση του μπέργκερ Quarter Pounder των McDonald’s στις ΗΠΑ, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να σημαίνουν συναγερμό. Η μέση ηλικία των ατόμων που νόσησαν είναι τα 26 έτη, με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι πιθανότατα μεγαλύτερος.
  • Τι φταίει; Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα κρούσματα είναι πιθανό να συνδέονται με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή τον κιμά βοδινού, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί συγκεκριμένο συστατικό ως επίσημη πηγή μόλυνσης. Η εταιρία απέσυρε προσωρινά το προϊόν από αρκετές πολιτείες, με τον πρόεδρο της McDonald’s USA να τονίζει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του πως «τα υπόλοιπα είδη στο μενού δεν επηρεάζονται και εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα».
  • Κατρακυλούν οι μετοχές: Στην είδηση της έξαρσης, στις μεταγενέστερες συναλλαγές οι μετοχές της McDonald’s υποχώρησαν έως και 9,6%, σημειώνοντας μείωση μέχρι και 20 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία της, πριν ανακάμψουν και διαμορφωθούν 5,8% χαμηλότερα.
5

Μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού στη Σουηδία

  • Μέγας Ελ Κααμπί τον οδηγεί: Ο Ολυμπιακός με σκόρερ τον Ελ Κααμπί στο 30′ επικράτησε 1-0 της Μάλμε για τη League Phase του Europa League. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν ευκαιρίες και για άλλα γκολ με αποκορύφωμα την άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μαροκινού επιθετικού.
  • Γλίτωσε στο φινάλε ο ΠΑΟΚ, βαριά ήττα για Παναθηναϊκό: Στην Τούμπα ο Δικέφαλος βρέθηκε να χάνει 2-0 από την Πλζεν, όμως με με γκολ των Τισουνταλί στο 84 και του Μπαμπά στο 90+3′ κατάφερε να πάρει το βαθμό στο Europa League. Αντίθετα, οι πράσινοι γνώρισαν βαριά ήττα με 4-1 από την Τσέλσι στο ΟΑΚΑ για το Conference League.
  • Διπλή δοκιμασία στη Euroleague: Το βράδυ της Παρασκευής τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός αγωνίζονται στη EuroLeague. Χρονικά πρώτα αγωνίζονται οι πράσινοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν στην Τουρκία την Φενέρμπαχτσε (20.45), ενώ στις 21.45 οι ερυθρόλευκοι παίζουν στη Γερμανία κόντρα στην Μπάγερν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.