Ταυτοποιήθηκε τελικά ο ένας από τους δύο δράστες της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην  Αεροδιαστημική Βιομηχανία ΤUSAS, στα περίχωρα της Άγκυρας, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο δράστης σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλι Γερλίκαγια ήταν μέλος του PKK και το όνομά του ήταν Αλί Ορέκ.

Την είδηση ότι ο ένας εκ των δύο δραστών είναι μέλος του PKK είχε μεταδόσει νωρίτερα το HaberTurk. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο o  δράστης της επίθεσης είχε γεννηθεί το 1992 στην περιοχή Beytüşşebap και ήταν μέλος του ΡΚΚ από το 2016. Ωσόστο δεν είχε αναφέρει το όνομά του.

Επισπεύδει την επιστροφή του ο Ερντογάν

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επισπεύδουν την επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Καζάν της Ρωσίας όπου μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRIGS. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αμέσως μετά την ομιλία του θα επιστρέψει στη χώρα.

Παρά την ταυτοποίηση ενός εκ των δραστών της επίθεσης και την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Τουρκίας, συγκεχυμένες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες για τον τρόπο που έδρασαν οι δύο δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία, χθες το μεσημέρι, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (Tusas).

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποδώσει από χθες και πριν την ταυτοποίηση του ενός των δραστών  στο PKK την ευθύνη  για την τρομοκρατική επίθεση ενώ χθες τα μεσάνυχτα εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε 32 κουρδικούς στόχους σε βόρειο Ιράκ και Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μετά την επίθεση στην Άγκυρα βομβαρδίστηκαν 47 στόχοι, θέσεις της κουρδικής οργάνωσης PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας. Οι δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 12 άμαχοι κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Ποια ήταν τα πέντε θύματα της επίθεσης στην Τουρκία

Από την τρομοκρατική ενέργεια σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 22. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Τα θύματα είναι οι:

  • Zahide Güçlü, μηχανολόγος μηχανικός στην TUSAŞ
  • Cengiz Coşkun, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην TUSAŞ
  • Hüseyin Canmaz, εργαζόμενος στην TUSAŞ
  • Atakan Şahin Erdoğan, υπάλληλος ασφαλείας
  • Murat Arslan, ο οδηγός ταξί  ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες για να πάρουν το όχημά του με το οποίο και έφτασαν στην είσοδο της TUSAŞ

Η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτίριο στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί στην περιοχή.

Πώς έδρασαν οι τρομοκράτες

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δύο επιτιθέμενοι – μια γυναίκα και ένας άνδρας –  «εξουδετερώθηκαν» από τις ομάδες Ασφαλείας της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η Hurryiet οι δύο δράστες είχαν πραγματοποιήσει κατόπτευση του χώρου πριν το χτύπημά τους, δημοσιεύοντας, μάλιστα, και μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι καταγράφοντας δήθεν αμέριμνο τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους της TUSAŞ.

Το Habertürk TV μετέδωσε νωρίτερα ότι υπήρχε μια συνεχιζόμενη «κατάσταση ομηρίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ακριβείς συνθήκες της έκρηξης και των πυροβολισμών που ακολούθησαν παρέμειναν ασαφείς, με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Μητέρα δύο παιδιών

Τραγικό θύμα της τρομοκρατικής επόθεσης είναι η Zahide Güçlü, η οποία ήταν μητέρα δύο παιδιών και όπως έγινε γνωστό έπεσε νεκρή τη στιγμή που είχε φτάσει στην πύλη των εγκαταστάσεων TUSAŞ για να πάρει τα λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της καθώς γιόρταζε την επέτειο γάμου τους.

Η κλοπή του ταξί

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο τρομοκράτες, 45 περίπου λεπτά πριν την επίθεση επιτέθηκαν σε οδηγό του ταξί και του έκλεψαν το όχημά του προκειμένου να μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας. Περιγράφουν όταν οι δύο δράστες μπήκαν στο ταξί του Arslan και του είπαν «θέλουμε να πάμε στο κέντρο της Άγκυρας».

Κάποια στιγμή του ζήτησαν να σταματήσει προκειμένου ο ένας εκ των δύο δήθεν να κάνει τσιγάρο, και τότε τον πυροβόλησαν. Στη συνέχεια έβαλαν το άψυχο κορμί του οδηγού ταξί στο πορτ μπαγκάζ και κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της TUSAS.

«Τον πυροβόλησαν πισώπλατα» δήλωσε ο πατέρας του Arslan, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Απαγόρευση της προβολής εικόνων από την περιοχή

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που έδειχναν ζωντανά πλάνα από τη σκηνή της επίθεσης αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις μεταδόσεις τους, αφού η τουρκική υπηρεσία παρακολούθησης διέταξε να απαγορευτεί η προβολή εικόνων από την περιοχή.

Ασάφεια για τους δράστες

Ωστόσο και παρά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, εξακολουθεί να επικρατεί ασάφεια για την ταυτότητα των δραστών. Κούρδοι μαχητές, το Ισλαμικό Κράτος και αριστεροί εξτρεμιστές έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις, αναφέρει το associated press και σημειώνει  το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας, Yaşar Güler, έδειξε με το δάχτυλο το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), χωρίς ωστόσο να δώσει τα σχετικά στοιχεία.

«Δίνουμε σε αυτούς τους αχρείους του PKK την τιμωρία που τους αξίζει κάθε φορά. Αλλά ποτέ δεν έρχονται στα συγκαλά τους», δήλωσε ο Güler. «Θα τους καταδιώξουμε μέχρι να εξοντωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και εύχομαι έλεος στους μάρτυρές μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια ( Ali Yerlikaya), δήλωσε: «Η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία: «Δυστυχώς, έχουμε πέντε μάρτυρες και 22 τραυματίες από την επίθεση. Τρεις από τους τραυματίες πήραν ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο, 19 από αυτούς βρίσκονται υπό θεραπεία».

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν χθες, η επίθεση εξαπολύθηκε από πολλούς ενόπλους που έφτασαν στο σημείο με ταξί. Τα πλάνα της τοπικής τηλεόρασης φαίνεται να δείχνουν άτομα που φορούσαν μαύρα και κρατούσαν σακίδια στους δρόμους κοντά στο κτίριο να πυροβολούν εναντίον παρευρισκομένων. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν επίσης μια κατεστραμμένη πύλη και μια σύγκρουση σε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το τηλεοπτικό κανάλι NTV δήλωσε ότι μια ομάδα επιτιθέμενων έφτασε σε μια από τις εισόδους του κτιριακού συγκροτήματος με ταξί κατά το χρόνο της αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον ένας από τους δράστες πυροδότησε μια βόμβα, ενώ άλλοι επιτιθέμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ανέφερε.

Η τρομοκρατική επίθεση και ο Αμντουλάχ Οτζαλάν

μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, διεθνοποιώντας το θέμα, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δείχνουν ότι την τρομοκρατική επίθεση σχεδίασε και πραγματοποίησε το PKK και υποστήριξε ότι τα παρακλάδια του ΡΚΚ έχουν παρουσία στη Συρία.

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα συνδέει την επίθεση με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Χτες πάντως οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες στον Οτζαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια. Τον επισκέφθηκε ο ανηψιός του Ομέρ Οτζαλάν και φέρεται να έστειλε το μήνυμα ότι εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχει την ισχύ να μεταφέρω αυτή τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση.

Η επίθεση στην Άγκυρα σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα της Τουρκίας, το οποίο είναι σύμμαχος του Ερντογάν, έθεσε το ενδεχόμενο ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμντουλάχ Οτζαλάν να αποφυλακιστεί υπό όρους, εάν αποκηρύξει τη βία και διαλύσει την οργάνωσή του, μεταδίδει το associated press.

Η εταιρεία αεράμυνας Tusas

Η Tusas είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες άμυνας και αεροπορίας της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων κατασκευάζει το Kaan, το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το προσωπικό που βρισκόταν στο κτίριο κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ στην Κωνσταντινούπολη διεξαγόταν μια σημαντική εμπορική έκθεση για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Τα αεροσκάφη Bayraktar

Ο αμυντικός τομέας της Τουρκίας, ο οποίος είναι γνωστός για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές, με τα έσοδα να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10,2 δισ. δολάρια το 2023.

Η επίθεση προκάλεσε την καταδίκη του υπουργού Μεταφορών, Abdulkadir Uraloğlu, και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Özgür Özel, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TAI στο Καχραμανκαζάν … Καταδικάζω την τρομοκρατία, ανεξάρτητα από ποιον ή από πού προέρχεται», έγραψε ο Özel στο X.

Καταδίκη από το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας. Έγραψε στο X: «Βαθιά ανησυχητικές αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα. Το #NATO στέκεται στο πλευρό του συμμάχου μας #Τουρκία. Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».

Στάρμερ: Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία

Ο Keir Starmer, ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και στενός φίλος. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και όλους όσους επλήγησαν».

Τον Ιανουάριο δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα σε μια καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη.