Σοβαρή εξακολουθεί να παραμένει η απειλή ανάμειξης ξένων χωρών -του περιώνυμου «ξένου δακτύλου» – στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, είναι, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι χώρες που θα επιδιώξουν να επηρεάσουν το αμερικανικό εκλογικό σώμα καλλιεργώντας αφ’ ενός διχαστικό κλίμα, και αφ’ ετέρου, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των αμερικανών ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.
Σκοπός των χωρών αυτών είναι να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία, κατά την εκτίμησή τους, θα διευκολύνει η εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις
Καθώς οδεύουμε προς την ημερομηνία των εκλογών, πληθαίνουν οι στοχευμένες διαδικτυακές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα που είναι προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλου είδους παραπληροφόρησης. Η Ρωσία πρωτοστατεί σε αυτές τις επιθέσεις. Η Κίνα και το Ιράν αναμένονται να επιδοθούν σε μεγαλύτερη προπαγάνδα μετά τις εκλογές κυρίως με το να σπείρουν αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια και την ορθότητα του εκλογικού αποτελέσματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτική αναταραχή και σε έκρηξη βίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία επικαλείται το περιοδικό The Hill, το ένα τρίτο των Αμερικανών εκφράζουν ήδη δυσπιστία σχετικά με το αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αληθινό.
Χαρακτηριστική της ανάμειξης που επιδιώκει να έχει η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές, είναι το ψεύτικο βίντεο – το οποίο είδαν εκατομμύρια χρήστες- που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Διαδίκτυο και το οποίο αμαυρώνει την εικόνα του υποψηφίου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Τιμ Γουόλς. Στο βίντεο, ο Γουόλς κατηγορείται από έναν άνδρα, ονόματι Μάθιου Μέτρο, για κακοποιητική συμπεριφορά έναντι του ιδίου και άλλων μαθητών, την περίοδο που ο Γουόλς εργαζόταν ως εκπαιδευτικός. Η Washington Post ερεύνησε την ταυτότητα του Μέτρο, ο οποίος ζει στη Χαβάη και δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ φοιτήσει σε σχολείο στη Μινεσότα όπου δίδασκε ο Γουόλς.
Η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια τον αντίκτυπο που θα έχει η επιθετική ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης. Το βέβαιον είναι ότι δεν περιμένουν από το Κρεμλίνο να τη σταματήσει.
Την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και την έδρα του Rybar, ενός ρωσικού ομίλου μέσων ενημέρωσης, ο οποίος είχε ιδρυθεί από τον Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, πιστού στον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος όμως εστράφη εναντίον του και σκοτώθηκε μυστηριωδώς, σε αεροπορικό δυστύχημα το καλοκαίρι του 2023.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο συγκεκριμένος ρωσικός όμιλος τρέχει στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) εκστρατείες με τα hashtags #Stand withTexas και #HoldtheLine.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρέπεμψε σε δίκη μέλη του ακροδεξιού ομίλου ΜΜΕ, Tenet, με την κατηγορία ότι έλαβαν 9,7 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία με σκοπό να προωθήσουν ρωσική προπαγάνδα και θεωρίες συνωμοσίας.