Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από το βακτήριο E.coli, μετά την κατανάλωση του μπέργκερ Quarter Pounder στα McDonald’s.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι αρρώστησαν σε 10 πολιτείες, δέκα εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να σημαίνουν συναγερμό.

Το CNN συγκέντρωσε όσα πρέπει να ξέρουμε για την υπόθεση με τα μολυσμένα μπέργκερ.

Τα μολυσμένα Quarter Pounders των McDonald’s

Τα CDC ανέφεραν ότι δεκάδες άνθρωποι κατανάλωσαν τα μπέργκερ Quarter Pounders πριν αρρωστήσουν και μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Πιθανή πηγή μόλυνσης, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή ο κιμάς βοδινού αν και ακόμα συγκεκριμένο συστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί ως επίσημη πηγή μόλυνσης.

Τα McDonald’s αφαίρεσαν το συγκεκριμένο μπέργκερ από το ένα πέμπτο των καταστημάτων της. Τόσο τα κρεμμύδια όσο και ο βοδινός κιμάς αποσύρθηκαν από τα καταστήματα στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα, το Γουαϊόμινγκ και τμήματα του Αϊντάχο, της Αϊόβα, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδα, του Νέου Μεξικού και της Οκλαχόμα.

Ο προμηθευτής της McDonald’s, η Taylor Farms Colorado, απέσυρε τα κίτρινα κρεμμύδια από την αγορά, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη 22/10.

Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι στα τεστ που έγιναν στα κρεμμύδια δεν βρέθηκαν ίχνη E.coli. «Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν να σχετίζεται το E.coli με τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το FDA και το CDC κατά τη διάρκεια της έρευνας. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ευεξία των πελατών και των καταναλωτών μας και η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας» αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η μόλυνση από E.coli;

Η Escherichia coli ή E. coli είναι ένα κοινό βακτήριο, αλλά υπάρχει περίπτωση η λοίμωξη να είναι σοβαρή. Συνήθως προκαλείται όταν καταναλωθούν μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της κακής υγιεινής.

Τα συμπτώματα είναι έντονες κράμπες στο στομάχι, διάρροια, πυρετός και εμετός και συνήθως εμφανίζονται τρεις με τέσσερις μέρες μετά τη μόλυνση.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε μια εβδομάδα, άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά νεφρικά προβλήματα και να χρειαστούν νοσηλεία. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με το CDC.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Στην υπόθεση των McDonald’s η επιδημία οδήγησε στον θάνατο έναν ηλικιωμένο και έστειλε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 10 από τα 49 άτομα που μολύνθηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού που είχε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να αναπτυχθεί από μια λοίμωξη από E. coli.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι στο Κολοράντο και τη Νεμπράσκα, ενώ έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά στην Αϊόβα, το Κάνσας, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, το Όρεγκον, τη Γιούτα, το Ουισκόνσιν και το Γουαϊόμινγκ.

Το CDC συνιστά σε όσους έφαγαν πρόσφατα το μπέργκερ Quarter Pounder να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, ιδίως αν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό άνω των 39 βαθμών και διάρροια, ιδιαίτερα αιματηρή διάρροια ή διάρροια που δεν έχει περάσει σε τρεις ημέρες, εμετό και σημάδια αφυδάτωσης.

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα McDonald’s

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει η McDonald’s είναι «ταχέως εξελισσόμενη», αν και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ασθένεια αποτελεί μέρος μιας επιδημίας. Η έναρξη των μολύνσεων είναι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, όμως η ημερομηνία έναρξης της επιδημίας είναι πιθανό να μετατοπιστεί καθώς έρχονται στο φως νέα κρούσματα.

Επιδημίες όπως αυτές μπορούν να εκλείψουν γρήγορα μετά την απομάκρυνση του μολυσμένου τροφίμου ή συστατικού από την αγορά. Αυτό απαιτεί ενδελεχή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι έχουν αποκαλυφθεί και σταματήσει όλα τα πιθανά κανάλια διανομής του.

Τι λέει η McDonald’s

Ο πρόεδρος της McDonald’s ΗΠΑ, Joe Erlinger, δήλωσε ότι η κατανάλωση προϊόντων από τη δημοφιλή αλυσίδα fast food είναι ασφαλής και ότι τα μολυσμένα υλικά έχουν βγει από την αλυσίδα εφοδιασμού των εστιατορίων.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορείτε να πάτε στα McDonald’s και να απολαύσετε τα κλασικά μας προϊόντα χωρίς να αρρωστήσετε», δήλωσε ο Erlinger, στην εκπομπή «Today Show» του NBC την Τετάρτη.

«Η εξυπηρέτηση των πελατών με ασφάλεια σε κάθε εστιατόριο, κάθε μέρα, είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα», ανέφερε η McDonald’s σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφέρεται στα πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν την καθημερινή θερμομέτρηση και το ωριαίο πλύσιμο των χεριών των υπαλλήλων. Σημειώνει επίσης ότι τα Quarter Pounders μαγειρεύονται κατά παραγγελία σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τον κώδικα του FDA για τις βέλτιστες πρακτικές.

Αυξάνονται τα τροφιμογενή νοσήματα

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CDC το καλοκαίρι δείχνουν ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες βρίσκονται σε άνοδο στις ΗΠΑ. Ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων από E. coli, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ομοσπονδιακούς στόχους για τη μείωση τέτοιου είδος νοσημάτων.

Το 2023 υπήρξαν περισσότερες από 5 ασθένειες E. coli για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ, αύξηση 25% σε σχέση με πριν 5 χρόνια και περίπου 40% υψηλότερη από τους ομοσπονδιακούς στόχους.

Το βακτήριο Campylobacter είναι το πιο κοινό παθογόνο για τροφιμογενείς ασθένειες, προκαλώντας περισσότερες από 19 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα, ποσοστό που είναι 22% υψηλότερο από ό, τι πριν από πέντε χρόνια και διπλάσιο από τους ομοσπονδιακούς στόχους. Η λοίμωξη προκαλείται από ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά, σύμφωνα με το CDC, και κύριο σύμπτωμα είναι οι διάρροιες.

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τα βακτήρια εξακολουθούν να προκαλούν περίπου 14 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2023.

Η λιστέρια προκάλεσε περίπου 0,3 ασθένειες για κάθε 100.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, προκάλεσε όμως και θανάτους.