Το χάμπουργκερ Quarter Pounder της McDonald’s σχετίζεται με μια έξαρση κρουσμάτων λοίμωξης από το βακτήριο E. Coli, που έχει προσβάλει τουλάχιστον 49 άτομα και έχει προκαλέσει το θάνατο ενός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 10 πολιτείες, με τις περισσότερες περιπτώσεις να σημειώνονται στο Κολοράντο και τη Νεμπράσκα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας. Δέκα άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η McDonald’s δήλωσε ότι κάποια από τα κρούσματα μπορεί να συνδέονται με τα κρεμμύδια που χρησιμοποιούνται στο Quarter Pounder. Τα κρεμμύδια αυτά φαίνεται να έχουν προέλθει από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή που εξυπηρετεί τρία κέντρα διανομής, δήλωσε η εταιρία.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, τα εστιατόρια έχουν λάβει οδηγίες να αφαιρέσουν τα κρεμμύδια, ενώ η διανομή των κρεμμυδιών έχει διακοπεί, δήλωσε η McDonald’s. Η εταιρία απέσυρε προσωρινά το Quarter Pounder από τα εστιατόριά της στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ. Απέσυρε επίσης το Quarter Pounder από ορισμένα εστιατόρια στο Αϊντάχο, την Αϊόβα, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό και την Οκλαχόμα.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εμείς εδώ, στα McDonald’s, θα κάνουμε το σωστό», δήλωσε ο Joe Erlinger, πρόεδρος της McDonald’s USA, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. Τα υπόλοιπα είδη στο μενού των εστιατορίων μας, όπως το cheeseburger και το Big Mac, δεν επηρεάζονται και θα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, δήλωσε η εταιρία.

Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο περιστατικό στην ιστορία των McDonald’s, τα οποία είναι υπερήφανα για την αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού τους και τις πρακτικές τους στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Άλλες αλυσίδες, όπως τα Wendy’s και το Chipotle Mexican Grill, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με περιστατικά τροφιμογενών λοιμώξεων που έχουν προσβάλει συνολικά εκατοντάδες ανθρώπους.

H επιχειρηματική δραστηριότητα της McDonald’s στις ΗΠΑ άρχισε να σημειώνει επιβράδυνση φέτος, με την αλυσίδα να ανακοινώνει τον Ιούλιο πτώση των τριμηνιαίων πωλήσεων στα ίδια καταστήματα (same-store sales) για πρώτη φορά μετά την πανδημία του Covid-19 το 2020. Η εταιρία δήλωσε ότι θα προσφέρει περισσότερες οικονομικές επιλογές για να προσελκύσει εκ νέου τους πελάτες που έχει χάσει λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το γεύμα-προσφορά αξίας 5 δολαρίων παρατείνεται έως και τον Δεκέμβριο.

Η συγκεκριμένη προσφορά, μαζί με άλλες, όπως στο σάντουιτς Chicken Big Mac που ξεκίνησε αυτό το μήνα, έχουν ενισχύσει τις εγχώριες πωλήσεις, σύμφωνα με εταιρίες έρευνας αγοράς. Η McDonald’s αναμένεται να ανακοινώσει τα τριμηνιαία κέρδη της την επόμενη Τρίτη.

Το άτομο που πέθανε στην τελευταία επιδημία E. coli ήταν ένας ηλικιωμένος με υποκείμενες παθήσεις, στο Κολοράντο, ανέφεραν την Τρίτη οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές. Η ηλικία των ατόμων που νόσησαν κυμαίνεται από τα 13 έως τα 88 έτη, με μέση ηλικία τα 26 έτη.

Το CDC ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων πιθανότατα είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί αναρρώνουν από το E. coli χωρίς ιατρική θεραπεία.

Η μετοχή της McDonald’s σημείωσε πτώση άνω του 6% κατά τη συναλλακτική δραστηριότητα μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Πέμπτη 17/10, αφού είχε προηγουμένως κλείσει τη συνεδρίαση χωρίς μεταβολή.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από E. coli περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια και εμετό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Τουλάχιστον ένα από τα άτομα που νόσησε στην εν λόγω επιδημία εμφάνισε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CDC.

Σύμφωνα με το CDC, υπολογίζεται ότι περίπου 266.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας του στελέχους του E. coli που παράγει την τοξίνη Shiga, το οποίο ευθύνεται και για την παρούσα επιδημία, με αποτέλεσμα περίπου 3.700 νοσηλείες και 30 θανάτους.

Τα λάθη στην ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις των αλυσίδων εστιατορίων. Η Chipotle χρειάστηκε χρόνια για να ξανακερδίσει τους πελάτες της μετά από κρούσματα τροφιμογενών λοιμώξεων μεταξύ 2015 και 2018, γεγονός που οδήγησε την αλυσίδα να αναθεωρήσει τις πρακτικές της στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Η εταιρία συμφώνησε επίσης να καταβάλει 25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν εναντίον της λόγω των κρουσμάτων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Victoria Albert στο victoria.albert@wsj.com