Ο υπουργός που παρασημοφόρησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας

Ο Καγκελάριος Karl Nehammer είναι κάτοχος ελληνικού... παρασήμου. Η απορία ήταν ποιος απένειμε το παράσημο στον Καγκελάριο.

Φανταστείτε την έκπληξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου, όταν στην Αυστρία όπου βρέθηκε για θέματα μετανάστευσης, οι Αυστριακοί του είπαν, ότι ο Καγκελάριος Karl Nehammer είναι κάτοχος ελληνικού… παρασήμου. Η απορία ήταν ποιος απένειμε το παράσημο στον Καγκελάριο. Μετά όμως από μια πρόχειρη έρευνα βρέθηκε ότι αυτός που παρασημοφόρησε τον Αυστριακό Καγκελάριο (τότε υπουργός Εσωτερικών) ήταν ο Νότης Μηταράκης, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Μην νομίζετε όμως ότι οι Αυστριακοί ήταν αγνώμονες. Σε μια επίσκεψη του Μηταράκη στη Βιέννη ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Gerhard Karner, παρουσία του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου, Karl Nehammer, απένειμε στον κ. Μηταράκη τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Δημοκρατίας της Αυστρίας (το μεγαλύτερο σε αξία παράσημο της χώρας).

Πού να ξερε όμως ο Μηταράκης ότι τα παράσημα αυτά θα έπαιζαν κάποιο ρόλο στην μεταναστευτική πολιτική της Αυστρίας , της αυστηρότερης ίσως πολιτικής για τους μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε, σας πληροφορώ, κάποιο έδαφος συνεννόησης με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Και τούτο έγινε μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά την συνθήκη Σένγκεν. Πάμε συγκεκριμένα για συμφωνία να αποστέλλονται οι μετανάστες όχι όπως θέλει η Γερμανία στην πρώτη χώρα υποδοχής, αλλά στην χώρα καταγωγής. Δηλαδή ο Αφγανός παράτυπος μετανάστης θα επιστρέφεται στο Αφγανιστάν, ο Σύρος στη Συρία, ο Πακιστανός στο Πακιστάν και ούτε καθεξής.

Ας επιστρέψουμε στα παράσημα του Μηταράκη, αυτά τα άγνωστα παράσημα, που ο ίδιος τα αποκαλεί…«Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αγωγής». Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την Προεδρία της Δημοκρατίας που μόνον η Πρόεδρος με εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών απονέμει παράσημα, λέει ότι τα δικά του παράσημα, είναι ένα κλικ πιο κάτω από τα προεδρικά παράσημα και ότι προβλέπονται από σχετικό νόμο και προεδρικό διάταγμα. Δεν τα προμηθεύτηκε από το Εθνικό Νομισματοκοπείο (αλλά «απέξω») και άρχισε τις απονομές. Απένειμε παράσημο στον Ερυθρό Σταυρό (για την προσφορά του στην περίθαλψη μεταναστών) και στον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), Φαμπρίς Λεζερί «για τη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες».

Να σημειώσω ότι τότε (Γενάρης του 2022) ο Φ. Λεζερί και η Frontex βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου και της ευρωπαϊκής επιτροπής για παραβάσεις της νομιμότητας. Σήμερα είναι ευρωβουλευτής της… Λεπέν. Επίσης παράσημα έλαβαν από τον κ. Μηταράκη, όταν ήταν υπουργός, η Ελληνική Αστυνομία, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και άλλοι. Μάλιστα ο κ. Μηταράκης αισθάνεται υπερήφανος που και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το παράσημο του Φοίνικα στον επικεφαλής των ειδικών αυστριακών δυνάμεων στον Έβρο (τότε που απέκρουσε την υβριδική εισβολή).

***

Με ένα σμπάρο… τέσσερα τρυγόνια

Πάμε τώρα στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων με μια παροιμία. Άλλωστε οι παροιμίες που έχουμε στην ελληνική γλώσσα είναι απροσμέτρητες πραγματικά και μπορούν εύκολα να ερμηνευτούν. Συγκεκριμένα οι γαλάζιοι βουλευτές παραφράζουν μια γνωστή παροιμία που λέει: «Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Τη λέμε όταν με μία προσπάθεια μπορεί κάποιος να έχει διπλό όφελος. Πώς λέγεται όμως η παροιμία που σε μια και μόνον προσπάθεια υπάρχει … τετραπλό όφελος: «Μ΄ ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια», θα έλεγε κάποιος και αυτή η παροιμία ταιριάζει στη χθεσινή συνεδρίαση. Ας δούμε λοιπόν αυτά, κατά τους νεοδημοκράτες, τέσσερα τρυγόνια:

1. Ο Πρωθυπουργός ισοπέδωσε τον Νίκο Παππά με μια απαξίωση στο πρόσωπο του καταδικασμένου με «13-0» (και με αναστολή) προσωρινού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από την αίθουσα της Βουλής σήμανε πολλά.

2. Η παρουσία του στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα που άρχιζε την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ωσάν να το αναγόρευε συνομιλητή του.

3. Άναψε φωτιές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αρχηγό που δεν αναγνωρίζει και που έχει τοποθετηθεί από τον (έκπτωτο Πρόεδρο ) Στέφανο Κασσελάκη, αλλά εν συνεχεία δεν γνωρίζουν σήμερα ποιανού αρχηγού είναι; Του Φαραντούρη; Του Γκλέτσου; Του Πολάκη;

4. Στον Αντώνη Σαμαρά για τον γνωστό χαιρετισμό που είχε με τον Νίκο Παππά στην πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί (με τον Παππά), είπε. Η αλήθεια είναι ότι επικρίθηκε ο κ. Σαμαράς για την απόφασή του να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με τον Νίκο Παππά που ήθελε να τον κλείσει φυλακή, μαζί με Στουρνάρα, Βενιζέλο, Πικραμμένο κ.λπ.

***

Σήκωσε αμέσως το γάντι ο Σαμαράς

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στο γαλάζιο στρατόπεδο, καλώντας τον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα σύνορα: «Είναι προφανές», λένε οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, «ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο σχολίασαν αρχικά κρατώντας το «καρφί» για το τέλος.

Ο πραγματικός λόγος, λένε, βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Και σημειώνουν τέλος: «Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια »σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».

*Δύο ατάκες από τη χθεσινή μάχη στη Βουλή που έχουν σημασία: Ανδρουλάκης «Θα σας ανοίξουμε την πόρτα εξόδου από το Μαξίμου» – «Ελάτε με φόρα», η απάντηση Μητσοτάκη.

***

Ποια σκοπιμότητα να ξοδευτεί ένα μεγάλο ποσό απλώς για μια έρευνα

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE) αποφάσισε την κατακύρωση της σύμβασης «Διεξαγωγή Δειγματοληπτικής Κοινωνικής Έρευνας για την Πράσινη Μετάβαση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό» στον οικονομικό φορέα «Κάπα Research – Consulting Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων ΑΕ». Η ανάθεση υλοποιείται έναντι συμβατικού τιμήματος 250.480 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Διάβασα αυτή την είδηση και πραγματικά αιφνιδιάστηκα. Αναρωτιέμαι, όπως αναρωτιούνται πολλοί, ποια είναι η σκοπιμότητα του να ξοδευτεί ένα τέτοιο μεγάλο ποσό από έναν δημόσιο οργανισμό απλώς για μια έρευνα της οποίας ακόμη αναμένουμε την δημοσιοποίηση των ευρημάτων.

***

Όταν στη Θεσσαλονίκη εμφανιστούν για την παρέλαση τα θηριώδη Leopard2 και οι εκτοξευτές πυραύλων

Σας έγραψα χθες για τη συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Μαθαίνω όμως ότι και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεών μας θα έχουν παρουσία σημαντική. H οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου θα τρίζει από τις ερπύστριες, καθώς θα κάνουν διέλευση το Πεζικό μας με τα τεθωρακισμένα γερμανικά οχήματα MARDER, οι μαυροσκούφηδές μας με τα θηριώδη LEOPARD 2, το Πυροβολικό με τα μακρύκανα πυροβόλα και τους εκτοξευτές πυραύλων MLRS, το Μηχανικό με τις γέφυρες ΡΙΜΠΟΝ και οι Διαβιβάσεις με τους ασυρμάτους και τα UAV.

Σίγουρα όμως τις εντυπώσεις θα κλέψει η Αεροπορία Στρατού με τους επονομαζόμενους «Ινδιάνους» της, δηλαδή τα επιθετικά ελικόπτερα APACHE, τα ελικόπτερα KIOWA WARRIOR, αλλά και τα μεταφορικά NH – 90, HEUY, CHINOOK. Μαζί τους θα πετούν και τα αεροπορικά μέσα του Πολεμικού μας Ναυτικού τα γκρι ελικόπτερα S-70 AEGEANHAWK, που τα έχουμε δει πάμπολλες φορές να σώζουν τις ζωές συνανθρώπων μας κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδών και διασώσεων.

***

Τι γύρευε ο Πρόεδρος της Νίκης σε διαδήλωση

Δεν είναι προνόμιο μόνο των επικεφαλής της Αριστεράς η συμμετοχή τους σε συλλαλητήρια και σε πορείες σχετικές με διεκδικήσεις Οικονομικών ή εργασιακών αιτημάτων.

Χθες για παράδειγμα ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νάτσιος κατέβηκε στα προπύλαια να συμπαρασταθεί στους παλαιούς συναδέλφους του εκπαιδευτικούς και να ζητήσει να καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους στα σχολεία όπως και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις. Ο πρόεδρος ο οποίος εμφανίστηκε με κουστούμι ενώπιον των συγκεντρωμένων αποχώρησε μετά τις δηλώσεις καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για τα φυσικά φαινόμενα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.