Οι «δημοκρατικές διαδικασίες» του έκτακτου συνεδρίου, όπως κι αν ερμηνεύονται, που θα οδηγήσουν εν τέλει στην ανάδειξη νέου προέδρου άνοιξαν άλλο ένα, νέο, μέτωπο εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Από το βράδυ της Τετάρτης και μετά τα εγκαίνια των νέων γραφείων του στον Ταύρο, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναγάγει σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα τη μέθοδο ανάδειξης των συνέδρων, αφήνοντας αιχμές για το επικαιροποημένο μητρώο μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις 2-3 Νοεμβρίου.
Ο Κασσελάκης βάζει στο στόχαστρο την Επιτροπή Νομιμοποίησης
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να εννοηθεί πως ενδέχεται «η περιβόητη», όπως την περιέγραψε, Επιτροπή Νομιμοποίησης συνέδρων να προχωρά σε αποκλεισμούς εγγεγραμμένων με στόχο να μην εκφραστεί επαρκώς η βάση. Αυτό για τον ίδιο θα έχει ως συνέπεια να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος έτσι ώστε να έχει θετική έκβαση η εκστρατεία ακύρωσης της καθαίρεσης και του αποκλεισμού του από τις εκλογές.
Ήδη άνθρωποι του περιβάλλοντός του αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα ελέγχου του συνεδρίου είναι μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση. Κατ’ επέκταση εκφράζουν τον προβληματισμό τους παρά τις «25.000 εγγραφές», όπως τόνισε η Θ. Τζάκρη στο MEGA, που έχουν γίνει ως τώρα στην ιστοσελίδα «odikoasmassyriza».
Γι’ αυτό και:
- παρέχονταν φόρμες εγγραφών στο «αρχηγείο» του Ταύρου με παράλληλη παροχή πληροφοριών συμπλήρωσης.
- μεσολάβησε νέο κάλεσμα του Στ. Κασσελάκη με παραπομπή στο isyriza.
Όπως εξήγησε στο μήνυμά του είναι ο δρόμος για «να επαναφέρετε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο Κασσελάκης έχει δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες – Απαράδεκτα υπονοούμενα»
Με τον ίδιο, βέβαια, εκτός Κουμουνδούρου και την πλειοψηφία σε πλεονεκτική θέση, ο Στ. Κασσελάκης παραμένει persona non grata. «Συνεχίζει» άλλωστε όπως σημείωσαν πηγές του κόμματος από την πτέρυγα «να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του» και προσβάλλοντας όλα τα όργανα.
«Τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασαν επίσης οι ίδιοι άνθρωποι μόνο και μόνο «επειδή δεν του αρέσουν τα αποτελέσματά τους».
Εγκαλείται επίσης ο πρώην πρόεδρος για το γεγονός ότι «δηλώνει με θρασύτητα ότι κανένας δεν είναι υποψήφιος πρόεδρος, επειδή δεν είναι ο ίδιος», τη στιγμή που «στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης».
«Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης» συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι κοινοποιώντας την ανησυχία τους για τις ενέργειες που προτίθεται αυτός να κάνει προκειμένου να μετατρέψει το ανώτατο όργανο σε αρένα.
«Άλλο κτήριο, άλλο μητρώο, άλλο κόμμα»
Τον κατηγορούν επίσης από την Κουμουνδούρου πως «έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί όσους του ασκούν κριτική για «δεκανίκια» του Μητσοτάκη». «Και το έκανε αυτό», όπως ανέπτυξαν «ο κατά δήλωση του διευθυντή του, παρ’ ολίγον υπουργός του Μητσοτάκη, απέναντι σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν επί χρόνια αγώνες απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και στη ΝΔ».
Κατά τους ίδιους όλο τα παραπάνω «δεν τα κάνει επειδή, δήθεν, μάχεται για την Αριστερά, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά γιατί έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο» κατέληξε η απάντηση της Κουμουνδούρου, η πλειοψηφία της οποίας συμπεραίνει πως το σχέδιό του συνοψίζεται στο τρίπτυχο «άλλο κτήριο, άλλο μητρώο, άλλο κόμμα».
Διχασμένη και η Επιτροπή Δεοντολογίας
Την ίδια ώρα πάντως ο πρώην πρόεδρος της παράταξης και η ομάδα που τον πλαισιώνει επικοινωνούν προς όλες τις κατευθύνσεις την τελευταία χρονικά γνωμάτευση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στη σφαίρα επιρροής του. Με βάση αυτή «μόνο το συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες». Άρα ουδείς είναι ακόμη εν δυνάμει διεκδικητής της προεδρίας.
Μόνο που τόσο επικριτές του όσο και πέντε αντιπολιτευόμενα μέλη της ΕΔ αμφισβητούν αφενός ότι ισχύει κάτι τέτοιο αφετέρου πως στην τελευταία συνεδρίαση υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία. Επικαλούνται το άρθρο 19 κι επιμένουν ότι η Επιτροπή έχει ως αρμοδιότητα «τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος». Αποτελεί δηλαδή αποκλειστικά ελεγκτικό-πειθαρχικό κι όχι καθοδηγητικό όργανο, ούτε μπορεί να κρίνει αποφάσεις οργάνων. Κάνουν λόγο μάλιστα και για εμμονή και μεροληψία άλλων μελών προς παραβίαση των καθηκόντων τους.
Η καταγγελία Κασσελάκη για δύο οργανώσεις μελών – «Μελανή σελίδα»
Φίμωση βέβαια στις ΟΜ καταγγέλλει και το επιτελείο του Στ. Κασσελάκη. Σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου σημειώθηκε «απαγόρευση που επέβαλε μια μικρή μειοψηφία στις οργανώσεις μελών Βριλησσίων και Καισαριανής» με αποτέλεσμα να εμποδιστούν τα μέλη «να θέσουν προς ψήφο το ψήφισμα που επιθυμούσαν». Όπως δηλαδή αυτά που έχουν εκδώσει άλλες Οργανώσεις κατά το τελευταίο διάστημα.
Είναι ένα γεγονός που, όπως περιγράφηκε, «αποτελεί μια ακόμη μελανή σελίδα για το κόμμα».
«Μετά τον αποκλεισμό που δεν δικαιολογείται από την Κεντρική Επιτροπή στη διεκδίκηση της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, προχωρούν σε θλιβερή φίμωση των μελών, τα οποία είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του.
Απαίτησε δε πως «αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν», διότι αποτελούν «κρίμα και ντροπή για τη μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη». «Η βάση και τα μέλη οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και όλοι μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γνώμες τους θα ακούγονται» υπογραμμίστηκε στην κατακλείδα της ανακοίνωσης.
Ολοφάνερα πια ο πόλεμος της 25ης Οκτωβρίου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ενόσω τα Μέσα του ομίλου της LEFT Media αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτο πρόβλημα βιωσιμότητας με πολύμηνες οφειλές σε εργαζομένους, λήξη προθεσμιών και πιστώσεων, σφράγισμα επιταγών κι έλλειψη πόρων, όπως εκφράστηκε στο σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Νικόλτσιο.