Το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου προσφέρει στους αναγνώστες «ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» του Ευάγγελου Παπαζαχαρίου. Μια ξεχωριστή έκδοση που αποτελεί το ανθολόγιο των λέξεων μιας γλώσσας που αλλάζει και εμπλουτίζεται στην καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων. Το εξώφυλλο του βιβλίου (αυτή την Κυριακή ο Β’ Τόμος) είναι φιλοτεχνημένο από την σκιτσογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ Έφη Ξένου.
Τεφαρίκι – α) Εκλεκτό, πολύτιμο αντικείμενο β) άτομο με εξαιρετικό χαρακτήρα και άριστη συμπεριφορά.
Κάποιες επιπλέον λέξεις/φράσεις της πιάτσας που έχουν παρεμφερή έννοια και σημασία:
Μπερεκέτι – πράγμα πολύ όμορφο και πρώτης ποιότητας. Από το τούρκικο bereket= άφθονη σοδειά, αφθονία, πλούτος. Η σημερινή νεολαία προφέρει μπερκέτι αντί μπερεκέτι.
Σένιος – α) Καλοντυμένος. Β) ωραίος, με σωστή συμπεριφορά.
Σικ – α) καλοντυμένο άτομο β) μικροαστικός χαρακτηρισμός πράξης, συμπεριφοράς, αμφίεσης, διακόσμου, λόγου, που υποτίθεται ότι είναι καλού γούστου.
Και κάτι αντίθετο:
Μαϊμού – πλαστό αντικείμενο, απομίμηση.
Ο συγγραφέας του «ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» επικαλείται την άποψη του Αριστοτέλη που αναφέρει «πως για να με¬ταδοθεί μια αφηρημένη έννοια χρειάζονται δυο απαραί¬τητες προϋποθέσεις. Να παραπέμπει εύκολα και αυτόμα¬τα η λέξη ή η έκφραση που εκφέρουμε σε εικόνα που να φανερώνει τη σημασία που θέλουμε να μεταδώσουμε. Και δεύτερον, η εικόνα στην οποία παραπέμπουμε να είναι γνωστή στον ακροατή, ώστε να ξέρει τη σημασία της και να μπορέσει να κατατάξει σωστά το μήνυμα που του στεί¬λαμε για να το καταλάβει και χωρίς κόπο. Εκείνο που έχει σημασία πέρα από κάθε άλλη παρα¬τήρηση είναι πως η γλώσσα της οικειότητας, η «πράσινη γλώσσα» όπως την ονόμασαν οι Γάλλοι, είναι πάντα χλω¬ρή και αειθαλής. Και εμφανίζει μια τεράστια κι αδιάκοπη παραγωγή λέξεων και εκφράσεων. Κάποιες απ’ αυτές υποχωρούν και χάνονται προς στιγ¬μήν, ενώ άλλες ξαναεμφανίζονται για να αποδώσουν νέες σημασίες. Η αργκό είναι τελικά ένα αέναο ποιητικό παιχνίδι που παίζεται στις παρέες καθημερινά».
«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» του Ευάγγελου Παπαζαχαρίου, αυτή την Κυριακή 27 Οκτωβρίου με το ΒΗΜΑ.