Αντίστροφα, όπως όλα δείχνουν, μετρά ο χρόνος για την λήψη των οριστικών αποφάσεων σχετικά με τις περικοπές θέσεων εργασίας στην θυγατρική της Unilever στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της πανευρωπαϊκής αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων της πολυεθνικής.

Παρότι ακόμη το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τις προθέσεις της πολυεθνικής για τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων, πληροφορίες θέλουν περίπου 75 με 90 εργαζομένους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου κατά το πρώτο κύμα αποχωρήσεων.

Οι διαβουλεύσεις της Unilever με το Συνδικάτο

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ενεργοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, έπειτα από γύρο διαβουλεύσεων με το Συνδικάτο των εργαζομένων, με το πακέτο να λέγεται πως είναι ανάλογο με τα χρόνια εργασίας στην εταιρεία.

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Unilever στην Ελλάδα εξέδωσε χθες και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, στην οποία αναφέρει πως το Σεπτέμβριο η εταιρεία στην Ελλάδα ανακοίνωσε το σχέδιό της σχετικά με τους 300 εργαζόμενους της, προκρίνοντας 75 εθελούσιες εξόδους και τη μεταφορά 15 εργαζομένων σε εργολάβο-συνεργάτη της Unilever.

Κάτι που σύμφωνα με την Ομοσπονδία σημαίνει ότι 90 περίπου εργαζόμενοι αποχωρούν από την εταιρεία.

Διαβουλεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Unilever στην Ελλάδα και το συνδικάτο των εργαζομένων ξεκίνησαν διαβουλεύσεις ο περασμένο Σεπτέμβριο, με την εταιρεία να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι βασική προτεραιότητα της είναι «να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή θα είναι όσο τον δυνατόν πιο ομαλή για όλους τους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις θα επηρεαστούν».

Η μείωση των θέσεων εργασίας έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της πολυεθνικής να περικόψει σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο 3.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και 7.500 παγκοσμίως. Να σημειωθεί πως η πολυεθνική απασχολεί 10.000-11.000 υπαλλήλους γραφείων στην Ευρώπη και περίπου 128.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Κανονικά η τροφοδοσία

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η Unilever Hellas στον ΟΤ δεν αφορούν το σύνολο της εταιρείας, αλλά συγκεκριμένα τους ρόλους υπαλλήλων γραφείων ενώ από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου.

Έσπευσε ακόμη να υπογραμμίσει ότι «η τροφοδοσία της ελληνικές αγοράς δεν θα επηρεαστεί καθόλου» από τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται κανένα σχέδιο για την ανάθεση της δραστηριότητας του ομίλου Unilever στην Ελλάδα σε άλλη εταιρεία.
Οι δραστηριότητες της Unilever στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Unilever δραστηριοποιείται με την Ελαϊς Unilever Hellas ΑΕ, την Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και την Unilever Logistics, η οποία είναι η εταιρεία της πολυεθνικής στον κλάδο της αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Απασχολεί περισσότερους από 450 εργαζομένους, διατηρεί εδραιωμένη εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου της στο Ρέντη Αττικής και 2 ιδιόκτητων κέντρων διανομής, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 1.000 τοπικούς προμηθευτές.

Ας σημειωθεί ότι από 1/1/2022 η δραστηριότητα στο εργοστάσιο του Ρέντη αφορά πλέον στην παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή προϊόντων με τη μέθοδο του φασόν με υλικά της συνδεδεμένης εταιρείας UNILEVER EUROPE BV (UEBV).

Μετά το ελαιόλαδο και η μαργαρίνη της Ελαΐς που αποσχίστηκαν και πουλήθηκαν στην Upfield της KKR το 2017, στις αρχές Ιουλίου του 2021 η εταιρεία μεταβίβασε στη ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ τα σήματα των τοματικών προϊόντων Pummaro και Πελαργός μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας στη Γαστούνη.

Πηγή: ot.gr