Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τις εκθέσεις για τη διεύρυνση μεταξύ των οποίων αυτής της Τουρκίας. Σύμφωνα με αρχικό προσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημαίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε τέλμα από το 2018 καθώς και ότι η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την ΕΕ.
Η Κομισιόν θα τονίζει ότι συνεχίζει να είναι υπέρ της θετικής ατζέντας με την Άγκυρα αλλά πάντα με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο. Αναμένεται να αναφέρεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.
Ταυτόχρονα, θα επισημαίνεται ότι η σχέση ΕΕ-Τουρκίας απέκτησε δυναμική τον τελευταίο χρόνο με την ΕΕ να επαναδεσμεύεται με την Άγκυρα σε μία σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της, η ΕΕ όπως αναφέρει το προσχέδιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες να γεφυρώσει σημαντικές διαφορές.
Η Τουρκία δεν έχει κάνει πρόοδο στην ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας αν και σημειώνει κάποια πρόοδο στην εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας αναφέρεται στο προσχέδιο.
Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει η Κομισιόν, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία συνεχίζουν να είναι πηγή και κέντρα εγκληματικών δραστηριοτήτων και ομάδων που είναι επίσης ενεργές στην ΕΕ. Αναφορές θα υπάρχουν τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το Κυπριακό με τις συζητήσεις για το τελικό κείμενο να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2023, τονιζόταν ότι Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τέλος, η κοινή ανακοίνωση ανέφερε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, τις διασυνοριακές έρευνες και τις διώξεις, ιδίως των ξένων μαχητών της τρομοκρατίας και ατόμων που είναι ύποπτα για σχεδιασμό ή διεξαγωγή τρομοκρατικών αδικημάτων, ενώ υπογραμμιζόταν ότι ο ευρύς ορισμός της τρομοκρατίας στην εσωτερική νομοθεσία παραμένει ουσιαστικά σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.