Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες ήλπιζαν πως πλέον δημιουργήθηκε η συνθήκη για να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο αντίθετα, οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα και η βία συνεχίζει να αυξάνεται καθώς το Ισραήλ πλήττει αυτές τις μέρες τη βόρεια Γάζα.

Ενώ όμως η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχει αποδεκατιστεί όπως και μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, και ενώ πολλά από τα κρησφύγετα και τα αποθέματά της έχουν καταστραφεί, η Χαμάς συνεχίζει να προκαλεί πλήγματα στα ισραηλινά στρατεύματα που παραμένουν στον θύλακα.

Η δυναμική του ανταρτοπόλεμου

Αρχικά, σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αναλυτές, ο θάνατος του Σινουάρ είναι απίθανο να επηρεάσει την ικανότητα των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η δολοφονία ενός Ισραηλινού συνταγματάρχη στη βόρεια Γάζα από τη Χαμάς, την περασμένη Κυριακή, κατέδειξε με τον πιο προφανή τρόπο ότι η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, αν και πλέον δεν δύναται να λειτουργήσει ως συμβατικός στρατός, εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή αντάρτικη δύναμη με αρκετούς ακόμη μαχητές αλλά και πυρομαχικά ώστε να «παγιδεύσει» τον ισραηλινό στρατό σε έναν αργό πόλεμο τον οποίο δεν έχει δείξει ακόμη ότι μπορεί να κερδίσει.

Εξακολουθεί το σύστημα σηράγγων στη Γάζα

Οι εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς κρύβονται σε ερειπωμένα κτίρια, σε συντρίμμια και στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Ισραήλ να το καταστρέψει, όπως εξηγούν στρατιωτικοί αναλυτές και ισραηλινοί στρατιώτες. Οι «Νew Υork Τimes» περιγράφουν ότι οι εχθροπραξίες σήμερα έχουν πάρει τη μορφή ανταρτοπόλεμου: μαχητές της Χαμάς βγαίνουν για λίγο από τις κρυψώνες τους σε μικρές μονάδες για να παγιδεύσουν κτίρια, να τοποθετήσουν βόμβες στην άκρη του δρόμου, να τοποθετήσουν νάρκες σε ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα ή να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά των ισραηλινών δυνάμεων, επιστρέφοντας όμως γρήγορα στις βάσεις τους. Σε αυτό, λειτουργεί υπέρ τους το ότι γνωρίζουν καλύτερα τον θύλακα και τις ιδιομορφίες του.

Το «hit and run» της Χαμάς προκαλεί πλήγματα στο Ισραήλ

Παρ’ ότι λοιπόν αποδεδειγμένα η Χαμάς δεν μπορεί να νικήσει το Ισραήλ σε μια μετωπική, ανοιχτή μάχη, αυτή η μικρής κλίμακας προσέγγισή της, «hit and run» (χτύπα και τρέξε), της επέτρεψε και συνεχίζει ακόμη και τώρα να προκαλεί πλήγματα στο Ισραήλ και να αποφεύγει μια ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα, ακόμη και αν, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία, η οργάνωση έχει χάσει περισσότερους από 17.000 μαχητές από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο.

«Οι δυνάμεις των ανταρτών λειτουργούν καλά και θα είναι πολύ δύσκολο να υποταχθούν — όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα» γράφουν χαρακτηριστικά οι «NYT».

«Ανακύκλωση» ισραηλινών πυρομαχικών

Αν και το Ισραήλ έχει καταστρέψει τις αποθήκες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς, οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν ακόμη ατελείωτοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και ελαφρά όπλα. Μερικά από αυτά τα εκρηκτικά φέρονται να υπήρχαν σε αποθήκες πριν από την έναρξη του πολέμου. Άλλα, όμως, είναι επανασχεδιασμένα ισραηλινά πυρομαχικά που απέτυχαν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, σύμφωνα με τη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.
Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο όπου φαινόταν να δείχνει στους μαχητές της πώς να μετατρέπουν σε αυτοσχέδια βόμβα έναν ισραηλινό πύραυλο που δεν έχει εκραγεί.