Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν στα περίχωρα της ‘Αγκυρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα τουλάχιστον τρεις ένοπλοι αφού πρώτα ανατίναξαν ένα όχημα μπροστά στην πύλη εισόδου, εισέβαλαν στο κτίριο. Στο σημείο έχουν σταλεί υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 14 τραυματίες από την επίθεση. Μάλιστα, τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στο κτίριο. Τουλάχιστον δύο από τους τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί σύμφωνα με τουρκικά Μέσα.

Σε εικόνες που μεταδίδονται, φαίνεται πυκνός λευκός καπνός να υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο αμυντικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, αντιπροσώπευσε σχεδόν το 80% των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας και 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος 2023.

«Έχουμε μάρτυρες και τραυματίες»

Ο Αλί Γερλικαγια σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο χτύπημα. Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την επίθεση χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Υπήρξε τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) στην Άγκυρα Kahramankazan. Δυστυχώς, υπάρχουν μάρτυρες και τραυματίες μετά την επίθεση. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Το κοινό θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις που θα γίνουν από επίσημες πηγές.»

Επικοινωνία Ρούτε με Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην τουρκική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας είχε, σύμφωνα με ανάρτηση του στο «Χ», ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.