O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε το πρωί της Τετάρτης στη Ρωσία για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν. Την άφιξή του ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές μέσα από το Telegram.
Ο κ. Γκουτέρες, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της βουλής του Ταταρτστάν, Φαρίντ Μουχαμετσίν, θα συνομιλήσει «με μεγάλο αριθμό ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο», όπως επεσήμανε ο ΟΗΕ.
Επ’ αυτού το Κρεμλίνο έχει επικοινωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες πρόκειται να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτή θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο τους από τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τι θα πει Γκουτέρες και Πούτιν στη Σύνοδο Brics
Στο Καζάν «ο γενικός γραμματέας θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως επίσης τους όρους για μια δίκαιη ειρήνη που θα βασίζεται στον χάρτη και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, όπως υπογράμμισε ο Φαρχάν Χακ – ένας από τους εκπροσώπους του Γκουτέρες.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία «δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο». Μάλιστα έχει εμφανιστεί επανειλημμένα διαθέσιμος να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια ανοικτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης» είχε τονίσει χαρακτηριστικά στις αρχές του 2024.
Οι αντιδράσεις Ρωσίας και Ουκρανίας
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εκτίμησε προ ημερών ότι ο Γκουτέρες έκανε «λάθος επιλογή» αποφασίζοντας να μεταβεί στο Καζάν. «Το μόνο που κάνει είναι να βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ», επισημάνθηκε σχετικώς στο Χ.
Ο Πούτιν, με τη σύνοδο αυτή των BRICS, επιδιώκει να αποδείξει την αποτυχία της δυτικής πολιτικής των κυρώσεων και της απομόνωσης της χώρας του. Χθες συναντήθηκε με πολλούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.
Το γεωπολιτικό μπλοκ των BRICS μετρούσε το 2009, όταν δηλαδή συστάθηκε, τέσσερα μέλη – τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Από το πρώτο γράμμα της κάθε χώρας προήλθε και το αρχικό ακρωνύμιο (Brazil, Russia, India, China). Το 2010 εντάχθηκε σε αυτόν τον συνασπισμό η Νότια Αφρική κι από εφέτος συμμετέχουν άλλες τέσσερις χώρες. Πρόκειται για την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.