Παρούσα παρά την απουσία της ήταν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθεί με τη συμφωνία Ρώμης-Τιράνων για κέντρα επιστροφής να βρίσκεται στο επίκεντρο προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Για αντίσταση «στη δημαγωγία των ψεύτικων θαυματουργών λύσεων» κάλεσε η ευρωβουλευτής του Renew, Βαλερί Χογιέρ, η οποία εναντιώθηκε σε λύσεις όπως η συμφωνία Μελόνι-Ράμα για τη μεταφορά σε κέντρα επιστροφών μεταναστών που εντοπίζονται σε διεθνή ύδατα.

«Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί έμπνευση η αποτυχία».

Όπως είπε, 48 ώρες έμειναν στην Αλβανία οι 12 μετανάστες που μεταφέρθηκαν εκεί από τους Ιταλούς διερωτώμενη «πώς είναι δυνατόν να αποτελεί έμπνευση η αποτυχία». Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, της αναθεώρησης της οδηγίας για τις επιστροφές και διαμηνύοντας ότι πρέπει να μπει τέλος «στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Ρωσία».

Η Τίνεκε Στρικ των Πρασίνων κάλεσε την Κομισιόν «να μην αποσπάται από τη λαϊκιστική ρητορική, αλλά να εστιάσει σε πραγματικές λύσεις» τονίζοντας ότι προτάσεις όπως τα κέντρα επιστροφής θα οδηγήσουν τους μετανάστες σε ένα κενό και σε επ’αόριστον κράτηση χωρίς δικαιώματα.

Των πολιτικών της Τζόρτζια Μελόνι υπεραμύνθηκε ο Νίκολα Προκατσίνι από «τα Αδέρφια της Ιταλίας» λέγοντας ότι είναι «κοινή λογική» το να ζητεί η Ρώμη βοήθεια από «μία δημοκρατική χώρα όπως η Αλβανία».

«Βάρβαρο» χαρακτήρισε το «να χτίζεις φυλακές για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη» η Εστρέλλα Γκάλαν της Αριστεράς.

Το Σύμφωνο είναι μεγάλο επίτευγμα, τόνισε ο Γερούν Λέναρς του ΕΛΚ αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιστροφές, ξεκαθάρισε.

«Επιστολή της ντροπής»

Από την πλευρά της η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες των Σοσιαλιστών μίλησε για «επιστολή της ντροπής» από την πλευρά της προέδρου της Κομισιόν σε σχέση με όσα ανέφερε για το μεταναστευτικό απευθυνόμενη προς τους «27» ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης.

Aπό την Αλβανία όπου βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα για το πρωτόκολλο Τιράνων-Ρώμης απάντησε ότι πρόκειται για «διμερή συμφωνία» και η ΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξή της.

Στα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης αναφέρθηκε η Επίτροπος Iσότητας Έλενα Ντάλι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε βαθύτερες και πιο αποτελεσματικές, ολοκληρωμένες και στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» επισήμανε η κ. Ντάλι υπογραμμίζοντας ότι «η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες νόμιμες και ασφαλείς οδούς. Οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Στους δύο διαφορετικούς πόλους, Μελόνι και Σάντσες αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «La Libération» γράφοντας ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός «θέλει να απελάσει» τους μετανάστες, ενώ ο Ισπανός ομόλογός της να «τους νομιμοποιήσει».

Ειδικότερα, εξηγεί επικαλούμενη στοιχεία από την ισπανική εφημερίδα «El Pais» ότι η Μαδρίτη σκοπεύει να προωθήσει την ένταξη μέσω της εργασίας των 6,5 εκατομμυρίων ξένων υπηκόων που διαμένουν στην επικράτειά της. Όπως σημειώνει, με το ζήτημα του ηλικιωμένου πληθυσμού να αυξάνεται στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσες είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη των αλλοδαπών στη νόμιμη αγορά εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δυναμικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει την πρότασή της για «δεξαμενή ταλέντων» με στόχο την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης στο τέλος του 2023.

Στόχος είναι η αυτή η πλατφόρμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.