Για μια ακόμα φορά η Gisele Pelicot συγκλόνισε με την κατάθεσή της μπροστά στους δικαστές. H 71χρονη γυναίκα περιέγραψε με λεπτομέρειες στιγμές από την καθημερινότητά της με τον σύντροφό της ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι τη νάρκωνε για να τη βιάσουν δεκάδες άνδρες.

«Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάται σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί να βρίσκεται και μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας. Όταν είδα έναν από τους κατηγορούμενους στο εδώλιο την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μπήκε στην κρεβατοκάμαρα και στο σπίτι μου χωρίς συγκατάθεση.

Αυτός ο άνδρας, ο οποίος ήρθε να βιάσει μια αναίσθητη, 57χρονη τότε γυναίκα – είμαι επίσης μητέρα και γιαγιά… Θα μπορούσα να ήμουν η γιαγιά του. Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί εντελώς και δεν ξέρω πώς θα μπορέσω να συνέλθω από αυτό» ανέφερε σε ένα σημείο της κατάθεσής της.

Σε ερώτηση που της έγινε για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να διεξαχθεί η δίκη με ανοικτές θύρες είπε: «Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού να πουν “η κα Πελικό το έκανε”, μπορώ να το κάνω. Δεν θέλω να ντρέπονται. Ντροπή δεν πρέπει να αισθανόμαστε εμείς, αλλά εκείνοι (…) Εκφράζω κυρίως την θέληση και την αποφασιστικότητά μου για την αλλαγή αυτής της κοινωνίας».

Ολοκληρώνοντας είπε: «Γενναιότητα σημαίνει να πηδάς στη θάλασσα για να σώσεις κάποιον. Εγώ απλώς έχω θέληση και αποφασιστικότητα». Μάλιστα, στάθηκε σε όσους της συμπαραστέκονται λέγοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που έρχομαι εδώ κάθε μέρα… Ακόμα κι αν ακούω απερίγραπτα πράγματα, κρατιέμαι εξαιτίας όλων των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται ακριβώς πίσω μου».

«Τους άφησες να μπουν στο σπίτι μας»

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της μίλησε για την ζωή της με τον άνδρα της. «Επί 50 χρόνια κοινής ζωής υπήρξε μία γυναίκα ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη», η Gisele Pelicot δήλωσε ότι «δεν μπορεί να τον κοιτάξει».

Η 71χρονη χωρίς να στρέψει το βλέμμα της προς τον άνδρα της τόνισε: «Προετοιμάστηκα για την δίκη αυτή, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί. Προσπαθώ να καταλάβω πώς αυτός ο σύζυγος, που ήταν ο τέλειος άνδρας, μπόρεσε να φτάσει σε αυτό το σημείο. Πώς ανατράπηκε η ζωή μου. Πώς μπόρεσες να αφήσεις να μπουν στο σπίτι μας αυτοί οι άνθρωποι ενώ ήξερες την αποστροφή μου για την ανταλλαγή συντρόφων; Για μένα, αυτή η προδοσία είναι απροσμέτρητη».

Τέλος, σχολιάζοντας όσα έχει ακούσει μέχρι στιγμής από τους κατηγορούμενους είπε: «Αυτοί οι άνδρες ήρθαν για να με βιάσουν. Αυτό που ακούω σε αυτή τη δικαστική αίθουσα είναι τόσο εξευτελιστικό, τόσο ταπεινωτικό».