Συναγερμό σήμαναν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καθώς το βακτήριο E.coli εντοπίστηκε σε χάμπουργκερ στα McDonald’s και προκάλεσε τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στο Κολοράντο.

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι αρρώστησαν σε 10 πολιτείες, δέκα εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού που έπασχε από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να αναπτυχθεί από μόλυνση από το E.coli όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Σύμφωνα με τα CDC oι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αρρώστησαν ανέφεραν ότι έφαγαν το χάμπουργκερ «Quarter Pounder» της McDonald’s. Η έρευνα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και όπως αναφέρει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια είναι η πιθανή πηγή μόλυνσης.

Τόσο τα κρεμμύδια όσο και ο βοδινός κιμάς αποσύρθηκαν από τα καταστήματα McDonald’s στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα, το Γουαϊόμινγκ και τμήματα του Αϊντάχο, της Αϊόβα, του Μιζούρι, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδα, του Νέου Μεξικού και της Οκλαχόμα.

Τι προκαλεί το E.coli

Η McDonald’s ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα αρχικά ευρήματα της έρευνας συνδέουν τα κρεμμύδια με «έναν μόνο προμηθευτή που εξυπηρετεί τρία κέντρα διανομής».

Το βακτήριο E.coli προκαλεί κράμπες στο στομάχι, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας, συχνά αιμορραγικής, εμετό και πυρετό, που πάντως δεν είναι πολύ υψηλός, συμπτώματα με διάρκεια τριών ως τεσσάρων ημερών. Όσοι μολύνονται συνήθως αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, όμως ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμη και να πεθάνουν.