Δεν ξέρω εάν συνέβη άλλη φορά, αλλά όρθιοι οι γαλάζιοι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών χειροκρότησαν θερμά τον κ. Γεραπετρίτη για την ενημέρωση που τους έκανε. Τόσο που όταν ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες η συνεδρίαση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, έλεγε σε συναδέλφους του ότι εάν υπήρχε πιάνο στην αίθουσα σίγουρα θα ακουγόταν και ο εθνικός ύμνος. Υπήρξε εκπληκτική σύμπνοια και κατανόηση. Δεν υπήρξαν παραφωνίες. Πρώτος ο Κακλαμάνης άνοιξε τον διάλογο (σημειώνω ότι ήταν από τους 11 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια) και ήταν πολύ υποστηρικτικός. Ωσάν να έδωσε το έναυσμα όλοι να κινηθούν σε αυτήν την γραμμή, όπερ και εγένετο.

Από την αρχή φαινόταν ότι η συνεδρίαση θα πήγαινε ομαλά. Ήταν τα γλυκά που κέρασε «σιοκολατάκια» (και όχι σοκολατάκια) η Ντόρα (για τα γενέθλια των διδύμων της Αλεξίας), αλλά και τα θερμά SMS και τα τηλεφωνήματα που φρόντισε να στείλει ο κ. Γεραπετρίτης σε ορισμένους βουλευτές, καλώντας τους να παραστούν. Δεν υπήρξε καμία ένταση ή αντίρρηση, κάτι πήγε να πει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, για ποιο λόγο έρχεται ο Φιντάν στην Αθήνα, δόθηκαν απαντήσεις και στη συνέχεια υπήρξε η απαραίτητη… ομοψυχία. Βεβαίως σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι ο υπουργός είπε από την αρχή της συνεδρίασης ότι δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία, παρά μόνον τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Υπήρξε ακόμα μεγάλη συζήτηση για τα θετικά αποτελέσματα που έφερε στα νησιά η «βίζα του Καιρίδη» (έτσι την ονόμασαν) με τον Διονύση Χατζηδάκη να διερωτάται, «αφού ήταν τόσο καλός ο Καιρίδης γιατί τον έβγαλαν από την κυβέρνηση».

Από την ενημέρωση Γεραπετρίτη στους βουλευτές ξεχωρίζει ωστόσο η διαφωνία του γύρω από το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο είχε μπει στην διαβούλευση από το καλοκαίρι και δεν επέτρεπε την τουριστική δραστηριότητα σε μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι «έχω σοβαρές αντιρρήσεις» και ότι «θα επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις και θα διορθωθούν, δεν μπορούν να περάσουν έτσι».

Θα έλεγα μάλιστα ότι οι τόνοι του υπουργού Εξωτερικών ήταν υψηλοί, απόδειξη ότι δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει. Άλλωστε από τότε που τέθηκε σε διαβούλευση υπήρξαν επικριτικές φωνές που υποστήριζαν ότι η απαγόρευση της τουριστικής δραστηριότητας στις βραχονησίδες και σε μικρά ακατοίκητα νησιά ισοδυναμεί με «γκριζάρισμα». Οπότε θα αναμένουμε αλλαγές στο θέμα που βρίσκεται άλλωστε ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας. Κατά τα λοιπά, δεν θα άφηνα απ’ έξω και μια άλλη αιχμηρή επισήμανση του επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας: ότι όταν ανέλαβε ΥΠΕΞ το ζήτημα του Κυπριακού δεν υπήρχε στην ατζέντα του ΟΗΕ.

***

Περιμένοντας τον Φιντάν

Υπάρχει ωστόσο μια ανεξήγητη για μένα, «κινητικότητα» (ας την πούμε έτσι) στο πολιτικό σύστημα εν αναμονή της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου. Πολιτικές δραστηριότητες αναβάλλονται, άλλες μετατίθενται και άλλες οργανώνονται ακριβώς την ημέρα της επίσκεψής του. Και εξηγούμαι. Μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να δώσει μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, αλλά την ανέβαλε μετά την επίσκεψη Φιντάν. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα δώσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή και αυτός συνέντευξη, εφ’όλης της ύλης, όμως μετά την επίσκεψη Φιντάν.

Την Πέμπτη επρόκειτο να γίνε ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας, αλλά αναβλήθηκε και θα γίνει και αυτή. Υπήρξε παράκληση προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι έως ότου έρθει ο Φιντάν στην Αθήνα να μην γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά του τύπου «ερωτήσεις των 11»). Χθες το απόγευμα υπήρξε ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών για τα ελληνοτουρκικά και για την επίσκεψη Φιντάν. Το καλύτερο όμως σας το άφησα τελευταίο. Τα μέλη και φίλοι των «Διαλόγων Νισύρου» οργανώνουν, εκείνες τις ημέρες, μια βραδιά «υψηλού διαλόγου και πολιτικής ανάλυσης» (σ.σ. ναι, έτσι ακριβώς την ονομάζουν), με τρεις εξέχουσες προσωπικότητες, «οι οποίες διαθέτουν πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση των διεθνών σχέσεων». Δηλαδή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμερικανό πρέσβη ε.τ. Charles Ries.

Α, να μην το ξεχάσω, οι μόνοι που ίσως να μην τους πολυνοιάζει για την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα, θα είναι οι μαθητές που κληρώθηκαν να πετάξουν από το Τατόϊ με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 8 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι προστάτες των Ικάρων μας.

***

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών άνοιξαν τα χαρτιά τους στην εκδήλωση του Τσίπρα

Δεν είναι μόνον ότι τέσσερις πρώην υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας των κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη ήτοι οι Λούκα Κατσέλη, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης που κατέθεσαν προτάσεις για την οικονομία, ως ένα οικονομικό (κυβερνητικό) πρόγραμμα, είναι ότι η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα που γεννά (όπως ειπώθηκε) προσδοκίες για τον ευρύτερο χώρο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.

Η έκπληξη όμως, σε μια κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, στο κλείσιμο των εργασιών επρόκειτο να μιλήσει η υποψήφια πρωθυπουργός της Γαλλίας από το γαλλικό προοδευτικό μέτωπο Lucie Castels καθώς η συγκεκριμένη σύμπραξη των σοσιαλιστών και της Αριστεράς στη Γαλλία έκοψε το δρόμο στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στο να βρει μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας σχεδόν το δρόμο για την κυβέρνηση.

Είναι προφανές, σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το παράδειγμα της Γαλλίας το οποίο μάλιστα είχε χαιρετιστεί ένθερμα από όλες σχεδόν τις πτέρυγες των κομμάτων της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης θα βρεθεί και πάλι επί τάπητος και σε αυτό τον άξονα αναμένεται να γίνει και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Ίσως αυτή η παρέμβαση Τσίπρα αναδείξει τον ευτελισμό τον οποίο υφίσταται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές.

***

Πάει το ΚΚΕ στις αμερικανικές εκλογές;

Λανθασμένα έχει γραφτεί πως το ΚΚΕ θα έχει παρουσία στην αποστολή Ελλήνων εκλογικών παρατηρητών στις εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Το ΚΚΕ συστηματικά απέχει από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κι ας έχει μόνιμη θέση αντιπροσώπου. Μάλλον αυτή η αποχή έχει να κάνει με το παλαιό σύνθημα «έξω οι Αμερικανοί» ή «Αμερικανοί φονιάδες των λαών» (αυτό το φώναζαν και οι Συριζαίοι επί Τσίπρα).

***

Έρχεται το Harvard στην Ελλάδα, αλλά ποιο Harvard;

Εάν ακούσετε τούτες τις ημέρες ότι έρχεται στην Αθήνα (και συγκεκριμένα στο Τατόϊ) το Harvard, μην πάει ο νους σας στο ξακουστό αμερικανικό πανεπιστήμιο (το οποίο αμφιβάλλω εάν θα έρθει τελικά στην Ελλάδα), αλλά σε ένα μαχητικό αεροσκάφος που ένδοξα πολέμησε για την Πολεμική μας Αεροπορία. Επισκευάστηκε στο Biggin Hill του Ηνωμένου Βασιλείου, επανήλθε σε πτητική κατάσταση από το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» και παραδίδεται δόξη και τιμή στην Πολεμική Αεροπορία, όπως έγινε ακριβώς και με το ιστορικό Spitfire.

Το επόμενο αεροπλάνο που επιδιώκεται να βρεθεί ξανά στον αέρα μετά το Harvard είναι η Ντακότα 49-2622 «Ποσειδώνας» που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Τα αεροσκάφη αυτά «είναι διαφήμιση για μια χώρα και συνηθίζεται να πραγματοποιούν ανά τον κόσμο πτήσεις που ονομάζονται Heritage Flights (σ.σ. Πτήσεις Κληρονομιάς) ώστε να τιμούν την Πολεμική Αεροπορία από την οποία προέρχονται. Το Harvard επρόκειτο να πετάξει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, μαζί με το Spitfire, πλην όμως για τεχνικούς λόγους αναβλήθηκε η πτήση του και ίσως πετάξει στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Όταν οι Θεσσαλονικείς ακούσουν τον βρυχηθμό των μαχητικών

Μαθαίνω ότι ενόψει του εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό και της Εθνικής μας Εορτής (28η Οκτωβρίου 1940) πάνω στη συμπρωτεύουσα έχουν σχεδιασθεί να υλοποιηθούν αρκετές δράσεις. Μία από αυτές είναι ότι στις 26 Οκτωβρίου (το μεσημέρι) στην πλατεία Αριστοτέλους θα κάνει επίδειξη η Διμοιρία Επιδείξεων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και παράλληλα η μπάντα του Γ΄ΣΣ θα παιανίζει διάφορα εμβατήρια.

Σχετικά με την παρέλαση τη Δευτέρα, μου λένε ότι θα συμμετέχουν το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας «ΖΕΥΣ», καθώς και το θρυλικό SPITFIRE. Αλλά και άλλα αεροπλάνα όπως F-16 Viper, RAFALE, Mirage 2000, F-4E Phantom, μεταγωγικά και ελικόπτερα θα κάνουν διέλευση. Συνεπώς φίλοι Θεσσαλονικείς, τις επόμενες μέρες θα ακούτε τον βρυχηθμό των κινητήρων (από τις δοκιμές) και θα απολαύσετε ένα ωραιότατο θέαμα.

***

Email Gate: Πρόστιμο 40.000 ευρώ από την Αρχή Προστασίας στη ΝΔ

Το πρόστιμο επιβλήθηκε όχι για τη διαρροή των επίμαχων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά γιατί με αφορμή την αποκαλούμενη υπόθεση Ασημακοπούλου καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα ασφαλείας. Η ΝΔ το αμφισβητεί και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Υπενθυμίζω ότι επιβλήθηκε πρόστιμο και μάλιστα βαρύ πρόστιμο στο υπουργείο Εσωτερικών για την ίδια υπόθεση.

Ήταν ένα πρόστιμο 400.000 ευρώ, το οποίο ονομάστηκε «συμβολικό χαστούκι», στο υπουργείο. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή το πρόστιμο το πλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών, Με δυο λόγια βγήκε από τη μια τσέπη του Δημοσίου και μπήκε σητν άλλη και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Μάλλον ζημιά για τους φορολογούμενους που πληρώνουν φόρους στο Οικονομικών.

***

208 αποβολές την ημέρα για τα κινητά

Μου το έλεγε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και πραγματικά εντυπωσιάζει. Τις περισσότερες αποβολές από το σχολείο γίνονται λόγω κινητών τηλεφώνων. Δεν θα το πιστέψετε.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου που απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία υπήρξαν κάπου 6.000 και πλέον αποβολές μαθητών. Δηλαδή κάπου 208 αποβολές την ημέρα, επειδή μαθητές έβγαλαν το κινητό από την τσάντα τους. Δεν ξέρω τι λένε οι γονείς, αλλά το υπουργείο Παιδείας εκφράζει την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό . Να σημειώσω ότι οι περισσότερες αποβολές σημειώθηκαν σε μαθητές των σχολείων Αττικής.