Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».

Εξήγησε ότι φέτος, τις επιχειρήσεις κατάσβεσης ενίσχυσαν τεχνολογικά μέσα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair το 2027, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής και ενισχύοντας την υπηρεσία με νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «κουλτούρα εκκένωσης» εξυμνώντας το 112. «Αυτό, λοιπόν, το οποίο γίνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια κατάκτηση της χώρας μας. Το «112» είναι πια ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος αξιοποιείται όποτε η Πολιτική Προστασία κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το «112» έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ πάρα πολύ στην κριτική την οποία θα κάνετε, και την οποία θα ακούσω με πολύ ενδιαφέρον, να σταματήσετε να λέτε ότι το «112» είναι άλλοθι γι’ αυτά τα οποία υποτίθεται ότι δεν γίνονται στην Πολιτική Προστασία και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών», σημείωσε.

Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες. Ταυτόχρονα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση να μην μηδενίζει τα πάντα. «Δεν είναι ο σκοπός μου εδώ να αναδείξω ευθύνες του παρελθόντος. Απλά δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που πιστεύω ότι πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα, να μηδενιστεί από μία αντιπολίτευση η οποία επιμένει να τα βλέπει όλα μαύρα και να παρουσιάζει μία Ελλάδα που υπάρχει μόνο στη δική σας νοσηρή φαντασία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η ερμηνεία της συμβολικής κίνησης με Παππά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ολοκλήρωσε την πρωτολογία του προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση. Όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε. Το γεγονός αυτό σχολίασε ο Νίκος Παππάς λέγοντας η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή δεν είναι χάρη αλλά υποχρέωση του .«Δεν θα αξιώσω μεγαλύτερο σεβασμό στην Εθνική αντιπροσωπεία από το επίπεδο του αυτοσεβασμού που έχει για τον εαυτό του. Το επίπεδο το βάζει κάθε μέρα πιο χαμηλά και καταφέρνει με επιτυχία να περνάει από κάτω».

Ο πρωθυπουργός, με τον τρόπο αυτό νομιμοποίησε ως βασικό του αντίπαλο το ΠαΣοΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ταυτόχρονα αποφεύγει κάθε συνδιαλλαγή με τον Νίκο Παππά. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε αυτή τη στρατηγική κίνηση για δύο λόγους. Διότι, όπως λένε , ο Νίκος Παππάς έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, και από την άλλη πρόκειται για έναν μεταβατικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τον πρωθυπουργό, είναι ο μόνος διαξιφισμός που είχαν μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στα υπουργικά έδρανα και άκουσε με προσοχή τα όσα είχε να πει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ανδρουλάκης: «Τρία πορίσματα δεν έχουν γίνει πυξίδα μεγάλων αλλαγών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων η απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών αλλά και για τις πυρκαγιές. «Τα πεπραγμένα σας συνοψίζονται σε λίγες λέξεις: Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό ούτε μία συγγνώμη για το ότι δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε κόμμα, του οποίου την πραγματική ηγεσία ασκεί καταδικασμένος εγκληματίας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα, που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Ανδρουλάκης. Ταυτόχρονα, με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ότι «δεν άκουσα σήμερα να μας πουν μια κουβέντα για πρόστιμο κατά της ΝΔ που έφαγε από τις Ανεξάρτητες Αρχές για το σκάνδαλο των emails».

Ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε και στη τραγωδία των Τεμπών λέγοντας ότι έχουν περάσει 20 μήνες. «Υπάρχει συλλογικό τραύμα, απόδοση δικαιοσύνης δεν υπάρχει. Θα πληρώσει κάποιος που ευθύνεται για αυτή τη τραγωδία», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του εθνικού σχεδίου. Τρία πορίσματα που επί της ουσίας δεν έχουν γίνει πυξίδα μεγάλων αλλαγών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει συνολική αντιμετώπιση…με άλλα λόγια έχουμε ενισχύσει την ανθετικότητα; Εγώ θα πω όχι. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια, αναβολές, λάθη».

«Δεν αναγνωρίζω τον 13-0»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιτιθέμενος στον Νίκο Παππά και τους λόγους που αποχώρησε από την Ολομέλεια όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός σε έντονο τόνο είπε: «δεν αναγνωρίζω τον 13-0, δεν θα μιλήσω και δεν θα χαριεντιστώ» και αναρωτήθηκε «ποιον εκπροσωπεί ο Νίκος Παππάς; Τον Φάμελλο; Τον Πολάκη; Τον Κασσελάκη τον κ. Φαραντούρη;».

Κατέληξε λέγοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό και στοιχειώδη βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή θεσμική αντιπαράθεση. «Μην απορήσετε αν αποχωρήσω ξανά, αυτή την πρακτική θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει αρχηγό», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠαΣοΚ ότι δεν άλλαξε τίποτα μετά την επανεκλογή του. «Τίποτα δεν άλλαξε, μάλλον ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Κουτσούμπα – Μπακογιάννη

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του εθνικού σχεδίου. Τρία πορίσματα που επί της ουσίας δεν έχουν γίνει πυξίδα μεγάλων αλλαγών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει συνολική αντιμετώπιση…με άλλα λόγια έχουμε ενισχύσει την ανθετικότητα; Εγώ θα πω όχι. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια, αναβολές, λάθη».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στην πρωτολογία του και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις φωτιές λέγοντας «το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν, αλλά γιατί ξέφυγα. Τα μεγάλα λόγια σας αρχές καλοκαιριού περί πλήρους ετοιμότητας ήταν για να κρύψουν τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Μπορείτε να συνεχίσετε με την ίδια πολιτική μέχρι να καούν όλα τα δάση της χώρας και μετά θα πανηγυρίζετε γιατί δεν υπάρχουν άλλα να κάνουν. Ικανούς σας έχω».

Ταυτόχρονα είχε έναν σύντομο διάλογο με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Μην ειρωνεύεστε κ. Μπακογιάννη, ακούστε την αντιπολίτευση. Ατομική ευθύνη από τη μία και εξυπηρέτηση συμφερόντων από την άλλη», σημείωσε ενώ την ώρα που η πρώην υπουργός πλησίασε στα υπουργικά έδρανα ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε «κ. Μπακογιάννη κάνετε ηχητική ρύπανση» με την πρώην υπουργό να απαντά πως φεύγει και τον κ. Κουτσούμπα να της λέει «στο καλό!».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή στην άκρα δεξιά. «Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ είδαμε να κάθεστε δίπλα στη φασίστρια Μελόνι, απόγονο του Μουσολίνι και να μιλάτε την ίδια γλώσσα για το μεταναστευτικό… γι΄αυτό επικροτείτε το μεταναστευτικό μοντέλο Μελόνι που κάνει outsourcing στην Αλβανία», σημείωσε.

Κωνσταντοπούλου σε Τασούλα: «Θέλετε να ξαναπρωταγωνιστήσετε στο τικ τοκ;»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ενώ απευθυνόμενη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «δεν κατακάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη; Εσείς τι λέτε; Δεν έχετε απάντηση;».

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε μια μικρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα:

  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλετε να ξαναπρωταγωνιστήσετε στο τικ τοκ; (εννοεί το βίντεο που έκανε ως απάντηση σε αυτό που είχε πει ο Τασούλας ότι «ο σοφός λαός σας κατέταξε τελευταίο κόμμα»)
  • Τασούλας: Τι είναι το τικ τοκ;
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: θα σας πω μετά
  • Τασούλας: άλλο και τούτο πάλι;