«Δεν αναγνωρίζω τον 13-0, δεν θα μιλήσω και δεν θα χαριεντιστώ» δικαιολογήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κίνησή του να αποχωρήσει δις από την Ολομέλεια της Βουλής τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς.

«Ποιον εκπροσωπεί; Τον Φάμελλο; Τον Πολάκη; Τον Κασσελάκη; Τον κ. Φαραντούρη;» αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε -με βιτριολικό τρόπο είναι αλήθεια- πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή θεσμική αντιπαράθεση».

Όπως ειπώθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να αφήσει κενή τη θέση του, αλλά καθόλα συμβολική.

Μητσοτάκης Παππάς

Η κενή καρέκλα του πρωθυπουργού δίπλα στον υπουργό Βασίλη Κικίλια

Η εξήγηση της κίνησης Μητσοτάκη

Οι λόγοι δύο, όπως περιγράφηκαν από τις ίδιες πηγές. Από τη μία ο Νίκος Παππάς κουβαλά από την άνοιξη του 2023 την ομόφωνη καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο (φυλάκιση δύο ετών με αναστολή) για παράβαση καθήκοντος και αντισυνταγματικές ενέργειες στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Από την άλλη κρατά για την ώρα έναν απλώς μεταβατικό ρόλο επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ έως ότου η αξιωματική αντιπολίτευση αποκτήσει κανονικό αρχηγό.

Σε όλο αυτό ο κ. Παππάς απάντησε πως «η σημερινή του κίνηση είναι ένα στίγμα». Κι αυτό γιατί ναι μεν «δεν υποχρεούται να συμπαθεί κανέναν», αλλά «υποχρεούται να σέβεται την κοινοβουλευτική τάξη».

«Το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα στο κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά. Τελεία και παύλα» υποστήριξε ακόμη, χαρακτηρίζοντας δειλό και ενοχικό τον νυν πρωθυπουργό.

Η χειραψία Σαμαρά – Παππά παρά το «μέχρι τέλους»

Προφανώς η κίνηση του πρωθυπουργού καθίσταται αντιστρόφως ανάλογη εκείνης του Αντώνη Σαμαρά σε προ ημερών εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός την περίοδο 2012-15 είχε χαιρετήσει θερμά τον Νίκο Παππά και, καθισμένοι δίπλα δίπλα, είχαν συνομιλήσει για αρκετή ώρα.

Η κοινή παρουσία Νίκου Παππά και Αντώνη Σαμαρά

Κύκλοι του περιβάλλοντος Σαμαρά σχολίαζαν τότε πως θα ήταν αδύνατο ο πρώην πρωθυπουργός να γυρίσει την πλάτη στον θεσμικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη κι αν υπήρξε στο παρελθόν ένας εκ των συκοφαντών του (υπόθεση Novartis).

Είναι ο ίδιος άνθρωπος βέβαια που δεσμευόταν πως πρόκειται «να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί» ως ένα χρέος -όπως έλεγε- προς τον εαυτό του, προς την παράταξη που ηγείτο και προς τον ελληνικό λαό συνολικά.