Από το 2019 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο του να πάει την Ελλάδα μπροστά, αφήνοντας πίσω τον κακό της εαυτό. Αφήνοντας πίσω την εποχή των αλόγιστων πολιτικών που οδήγησαν στην εφιαλτική δεκαετία της κρίσης. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα προόδου και έχουμε δώσει μάχες με ένα κατεστημένο – κατάλοιπο του παρελθόντος που πολλές φορές δεν επιθυμεί να αλλάξει. Μια από τις μάχες αυτές ήταν και ο εκσυγχρονισμός του Α.Σ.Ε.Π. τον οποίο και καταφέραμε να εκσυγχρονίσαμε με νόμο το 2021.
Σήμερα, σχεδόν 3 χρόνια μετά τον Ν.4765/2021 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς να επαναπαύεται, συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του Α.Σ.Ε.Π. φέρνοντας στην Βουλή και κάνοντας νόμο του κράτους ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο λύνεται ένα επιπλέον χρόνιο πρόβλημα: η καθυστέρηση, δηλαδή, που παρατηρήθηκε στη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο, από το στάδιο της προκήρυξης ενός διαγωνισμού έως και την ανάληψη υπηρεσίας από την εργαζόμενη και τον εργαζόμενο.
Με την ψηφιοποίηση του κράτους να θεωρείται πλέον ως κεκτημένο, η Κυβέρνηση αναπτύσσει διαλειτουργικότητες με τα πανεπιστήμια, τον Ε.Φ.Κ.Α. και με άλλους φορείς του Δημοσίου μειώνοντας, έτσι, το χρόνο πρόσληψης. Όμως όσο πρωτοποριακό κι αν φαίνεται αυτό, ο νέος νόμος φέρνει και δύο ακόμα σπουδαίες αλλαγές.
Πέρα, λοιπόν, από την αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων στις προσλήψεις η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει ακόμα παραπέρα φέρνοντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους, στη λογική του «New Public Management». Με άλλα λόγια, μέσω του συστήματος αυτού, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου, που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, πετυχαίνοντας μετρήσιμους στόχους, θα επιβραβεύονται με bonus στο μισθό τους, κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Επιπρόσθετα, η άλλη σπουδαία αλλαγή που φέρει το νομοσχέδιο είναι η θέσπιση της μοριοδότησης εντοπιότητας που πριμοδοτεί τις υποψήφιες και τους υποψηφίους που παραμένουν στον τόπο τους. Με αυτή την κίνηση, ο νόμος πετυχαίνει τη δημογραφική ενίσχυση της περιφέρειας, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών σε πολλές επαρχιακές περιοχές και ταυτόχρονα λύνει και το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων που αναγκάζονταν να φύγουν από την πόλη τους και να αναζητήσουν νέα στέγη στην περιοχή που διορίζονταν.
Πρέπει στο σημείο αυτό να γίνει σαφές ότι ο νέος νόμος δεν αμφισβητεί τη διαχρονική προσφορά του Α.Σ.Ε.Π. και τον τρόπο της μέχρι σήμερα λειτουργίας του. Αντιθέτως «πατάει» στη γνώση και την εμπειρία του θεσμού και απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται αυτός να αντιμετωπίσει, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, όπως είναι οι διαλειτουργικότητες. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο έρχεται να συνδράμει έμμεσα και σε μία ακόμα πρόκληση της εποχής μας, το δημογραφικό πρόβλημα.
Σε τελική ανάλυση, οι αλλαγές στο Α.Σ.Ε.Π. θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των παροχών του κράτους προς τους πολίτες, καθώς θα στελεχωθούν γρηγορότερα οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις, ειδικά στην περιφέρεια και θα βελτιωθεί και η παραγωγικότητα των δημοσιών υπαλλήλων, μέσα από τη λογική της επιβράβευσης, για την επίτευξη των στόχων της υπηρεσίας τους, άρα θα βελτιωθεί και η συνολική εμπειρία του πολίτη.
Μισό αιώνα μετά την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και να χαράσσει πολιτικές που έχουν στον πυρήνα τους τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προχωράμε την Ελλάδα μπροστά πιο γρήγορα, πιο δικαία, πιο αποτελεσματικά.
Η Μαρίας Συρεγγέλα είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών