Το δημοφιλές μπέργκερ Quarter Pounder αποφάσισε να αποσύρει η McDonald’s-τουλάχιστον προσωρινά – σε τέσσερις πολιτείες καθώς φέρεται να είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση 49 πελατών της με γαστρεντερίτιδα και έναν θάνατο.
Τα προβλήματα με το μπέργκερ που έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1971 και αποτελεί κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της εταιρείας, όπως επίσης και ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της, οδήγησαν τη μετοχή της McDonald’s, φυσικά, σε κατακόρυφη πτώση.
Στην είδηση της έξαρσης με έναν θάνατο και 49 ασθενείς με υπαιτιότητα της McDonald’s, στις μεταγενέστερες συναλλαγές, οι μετοχές της υποχώρησαν έως και 9,6%, σημειώνοντας μείωση μέχρι και 20 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία της, πριν ανακάμψουν και διαμορφωθούν 5,8% χαμηλότερα.
McDonald’s: Πώς προέκυψε η έξαρση
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η σοβαρή επιδημία E. coli είχε μολύνει 49 άτομα, με αποτέλεσμα 10 να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και ένας ηλικιωμένος να έχει πεθάνει. Όλοι όσοι ρωτήθηκαν από τις αρχές που ερευνούν την επιδημία, ανέφεραν ότι είχαν φάει McDonald’s πριν αρρωστήσουν.
Η υγειονομική υπηρεσία δήλωσε ότι η επιδημία φαίνεται να συνδέεται με την κατανάλωση του χαρακτηριστικού Quarter Pounder της McDonald’s, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στα φρέσκα, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μπιφτέκια ως τα συστατικά που θεωρούνται ύποπτα για μόλυνση, με την αλυσίδα να προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος.
«Πλήρωσαν ακριβά» το μπέργκερ
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επλήγησαν από την επιδημία ήταν στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα των ΗΠΑ, δήλωσε το CDC. Η McDonald’s δήλωσε ότι απέσυρε προσωρινά την πώληση των Quarter Pounders σε τέσσερις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κολοράντο, καθώς και σε τμήματα οκτώ άλλων πολιτειών στις μεσοδυτικές και νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
«Λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των τροφίμων και είναι το σωστό», δήλωσε ο υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας της McDonald’s Βόρειας Αμερικής Σέζαρ Πίνια για την απόφασή της να αποσύρει τα προϊόντα από τους καταλόγους της, εξηγώντας ότι η αλυσίδα προχώρησε στην κίνηση αυτή από «έλλειψη προσοχής».
Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας συνέδεσαν την επιδημία με τα κρεμμυδάκια που προήλθαν από έναν μόνο προμηθευτή, ο οποίος εξυπηρετεί τρία κέντρα διανομής, εξήγησε ο Πίνια.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της McDonald’s, με περισσότερα από 13.000 διαχειριζόμενα καταστήματα και καταστήματα franchising. Ο όμιλος γρήγορου φαγητού πραγματοποίησε πωλήσεις σχεδόν 26 δισ. δολαρίων παγκοσμίως κατά το έτος που έληξε στα τέλη Ιουνίου.
Ο Πίνια πρόσθεσε ότι η McDonald’s «συνεργάζεται στενά σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές μας για την αναπλήρωση της προμήθειας για το Quarter Pounder τις επόμενες εβδομάδες», επισημαίνοντας ότι άλλα δημοφιλή μπέργκερ, όπως το Big Mac, δεν επηρεάζονται.
Τι δήλωσε το CDC
Ένας από τους 10 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν λόγω της επιδημίας ήταν ένα παιδί που υπέφερε από επιπλοκές από μόλυνση από E. coli, ανέφερε το CDC.
Όσοι μολύνθηκαν στο πλαίσιο της επιδημίας βρέθηκαν όλοι θετικοί στο ίδιο στέλεχος του βακτηρίου, γνωστό ως «O157:H7». Το CDC κάλεσε όποιον υποφέρει από σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός Quarter Pounder, όπως διάρροια, κράμπες στο στομάχι, εμετό και πυρετό, «να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τον πάροχό του για το τι έφαγε».
Οι βελτιώσεις στα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων έχουν συμβάλει στην εξάλειψη των κρουσμάτων E. coli στις ΗΠΑ, αλλά το CDC εξακολουθεί να εκτιμά ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από το βακτήριο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα περίπου 3.270 νοσηλείες και 30 θανάτους.
Η McDonald’s δεν είναι η μόνη
Πιο πρόσφατα, το Κέντρο παρακολουθούσε τα κρούσματα στελεχών E. coli που συνδέονταν με βιολογικά καρύδια που πωλούνταν σε καταστήματα φυσικών τροφίμων στην Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον, καθώς και ένα άλλο κρούσμα που σχετιζόταν με τη μάρκα τυριού τσένταρ Raw Farm.
Το 2022, η αντίπαλη αλυσίδα fast-food Wendy’s έλαβε το προληπτικό μέτρο της αφαίρεσης του μαρουλιού Romaine από τα μπιφτέκια και τα σάντουιτς της, αφού το CDC διερεύνησε το συστατικό σε σχέση με μια επιδημία E. coli, η οποία οδήγησε περισσότερους από 100 ανθρώπους να νοσήσουν σε έξι πολιτείες. Ο οργανισμός δεν διαπίστωσε ποτέ αν το μολυσμένο μαρούλι ήταν τελικά η πηγή της συγκεκριμένης έξαρσης.
Πηγή: ot.gr