Παραδοσιακό κουλακλί μαντί με σάλτσα γιαουρτιού

Μια αυθεντική ποντιακή συνταγή ζυμαρικών.

Νανά Σαββατιανού
Παραδοσιακό κουλακλί μαντί με σάλτσα γιαουρτιού

Μια αυθεντική ποντιακή συνταγή ζυμαρικών.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

60λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

45λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Λίγο σουμάκ ή κοκκινοπίπερο ή πάπρικα για πασπάλισμα
  • Λίγα φυλλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 3 κ.σ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τα μαντί

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 ποτήρια ζωμό κρέατος σπιτικό ή εμπορίου

Εκτέλεση

  1. Σάλτσα γιαουρτιού

    Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ το γιαούρτι με το πολτοποιημένο σκόρδο – προσαρμόζουμε την ποσότητα του σκόρδου στις γευστικές μας προτιμήσεις. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να γίνουν τα μαντί.

  2. Γέμιση

    Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε τον κιμά. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Μόλις αλλάξει χρώμα ο κιμάς και έχει απορροφήσει όλους τους ζωμούς του, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

  3. Για τα μαντί

    Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι, τα αβγά, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ελαστική ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.

  4. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε φύλλο. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή τη ρόδα που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε τετράγωνα ζύμης 3 x 3 εκ. Βάζουμε στο κέντρο τους λίγη γέμιση και τα κλείνουμε σαν βαρκούλες. Ομοίως φτιάχνουμε μαντί και με την υπόλοιπη ζύμη.

  5. Αραδιάζουμε τα μαντί σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρ νο στους 200°C, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

  6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε τα μαντί με το ζωμό και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να τον απορροφήσουν όλο. Σερβίρουμε τα μαντί συνοδεύοντάς τα με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.

Μικρά Μυστικά

Λίγο πριν σερβίρουμε το γιαούρτι, το πασπαλίζουμε με το μπαχαρικό που προτιμάμε (σουμάκ, κοκκινοπίπερο ή πάπρικα) και γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου δυόσμου.

Απόρρητο