5 το πρωί: Η κόντρα στη Βουλή για τις φωτιές – Η στήριξη Μασκ σε Τραμπ – Η επιδημία της ευλογιάς των προβάτων

Την ολομέλεια της Βουλής θα ενημερώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, την ώρα που η αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει τους τόνους ερχόμενη σε οξεία αντιπαράθεση μαζί του.

1

Η πρώτη σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη με φόντο τις φωτιές

  • Η συζήτηση: Η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠαΣοΚ, αναμένεται σήμερα στη Βουλή καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του, αναμένεται να επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό.
  • Το πρόστιμο στη ΝΔ: Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί μία μέρα μετά την επιβολή προστίμου από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ύψους 40.000 ευρώ, στη Νέα Δημοκρατία για πλημμελή φύλαξη των αρχείων της καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν ελάμβανε τα αναγκαία και επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων για όσα αρχεία τηρούσε. Επειτα από την ολοκλήρωση της έρευνάς της για την υπόθεση που αφορά τη διαρροή e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι το πρόστιμο δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση διαρροής των e-mail.
  • Η συνεδρίαση του ΠαΣοΚ: Από την άλλη πλευρά, το απόγευμα της Τρίτης έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση του εννεαμελούς Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠαΣοΚ, με μοναδικούς απόντες τον Παύλο Γερουλάνο (για λόγους υγείας) και τον Γιάννη Βαρδακαστάνη (ταξίδι στο εξωτερικό). Η Άννα Διαμαντοπούλου προσερχόμενη στη συνεδρίαση τόνισε με νόημα στους δημοσιογράφους πως «η ομόνοια σπίτια χτίζει και η διχόνοια τα γκρεμίζει».
2

Οι θεωρίες Τραμπ για νοθεία στις εκλογές και η στήριξη Μασκ

  • Τα εκλογικά κέντρα: Με τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου να πλησιάζουν, θεωρείται βέβαιο ότι τα εκλογικά τμήματα θα είναι γεμάτα με αρνητές των αποτελεσμάτων. Η διαρροή μιας παρουσίασης PowerPoint δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δημιουργήσει γραμμή επικοινωνίας που θα συνδέει τους εκλογικούς υπαλλήλους-αρνητές με δικηγόρους που θα τους καθοδηγούν στη διαδικασία ακύρωσης ψηφοδελτίων.
  • Η στήριξη Μασκ: Την ίδια ώρα, ο Ίλον Μασκ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Τραμπ, με ποσά που αγγίζουν τα 75 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του, Χ, για να αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και σε βάρος της Κάμαλα Χάρις.
  • Η «εξαγορά ψήφων»: OΊλον Μασκ μάλιστα, που εδώ και λίγο καιρό έχει εγκατασταθεί στην Πενσιλβάνια προκειμένου να πείσει μια από τις κρισιμότερες αμφίρροπες πολιτείες να ψηφίσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια τη μέρα σε μορφή λοταρίας για αυτούς που εγγράφονται για να ψηφίσουν – μια κίνηση που πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν ως παράνομη.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Eξαπλώνεται η επιδημία της ευλογιάς των προβάτων

  • Αυξάνονται τα κρούσματα: Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η νέα επιδημία της ευλογιάς των προβάτων, καθώς μέσα σε δύο μήνες ο ιός μεταφέρθηκε από τον Έβρο στην Κόρινθο και τη Μεσσηνία. Κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής ιογενούς νόσου έχουν εντοπιστεί σε Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Θράκη και Μαγνησία.
  • Κλείνουν τα σφαγεία: Το κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απόφαση που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για τους καταναλωτές. Οι κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες, ενώ αναμένονται αυξήσεις στις τιμές κρέατος λόγω της μειωμένης προσφοράς.
  • Σε αδιέξοδο: Για την τρίτη συνεχόμενη κρίση που αντιμετωπίζει μέσα σε ένα χρόνο η κτηνοτροφία έκανε λόγο ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός επιθεωρητής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία οδηγείται σε αδιέξοδο. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές και για εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.
4

Συνελήφθη η οικιακή βοηθός για τη δολοφονία της 84χρονης στα Καμένα Βούρλα

  • Η σύλληψη: Στη σύλληψη μιας γυναίκας για τη δολοφονία της 84χρονης γυναίκας στα Καμένα Βούρλα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές το πρωί της Τρίτης. Πρόκειται για 50χρονη αλβανικής καταγωγής, που ανήκε στο φιλικό περιβάλλον της ηλικιωμένης γυναίκας και έκανε κάποιες δουλειές για λογαριασμό της.
  • Τι την πρόδωσε: Οι Αρχές εντόπισαν στο σημείο της δολοφονίας αποτύπωμα παπουτσιού με αίμα και βάσει αυτού κατόρθωσαν να εντοπίσουν τόσο το μέγεθος, αλλά και τον τύπο του υποδήματος. Έπειτα, είδαν από την κάμερα την 50χρονη να φορά τύπο παπουτσιού που ταυτιζόταν με το εύρημα και στη συνέχεια εντόπισαν φωτογραφία στο Facebook που είχε αναρτήσει η ύποπτη, στην οποία φαινόταν το συγκεκριμένο παπούτσι.
  • Τα σενάρια: Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι η 50χρονη πιθανότατα επιχείρησε να κλέψει χρήματα της 84χρονης. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο η 84χρονη αντιλήφθηκε ότι είχε ήδη πέσει θύμα κλοπής από την δράστιδα και την κάλεσε να μιλήσουν, με την απειλή πως θα μιλήσει στην αστυνομία να πυροδοτεί τη δολοφονία της.
5

Σπουδαία νίκη με ανατροπή για τη Ρεάλ - «Διπλό της Στουτγκάρδης στο Τορίνο»

  • Η νίκη της Ρεάλ: Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 5-2 τη Ντόρτμουντ, αν και βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο με 0-2. Μεγάλη εμφάνιση στο δεύτερο μέρος από τους Ισπανούς με τους Γερμανούς να μην αντέχουν την πίεση των «μερένγκες». Τρία γκολ πέτυχε ο Βινίσιους και από ένα Ρούντιγκερ και Βάθκεθ. Μάλεν και Γκιτενς είχαν δώσει το προβάδισμα στη Ντόρτμουντ.
  • Τα υπόλοιπα ματς: H Στουτγάρδης με γκολ στο 91′ επικράτησε της Γιουβέντους στο Τορίνο  με 0-1, ενώ PSV και Παρί Σεν Ζερμέν έμειναν στο 1-1.  Μόνη πρώτη η Αστον Βίλα, που νίκησε 2-0 την Μπολόνια, ενώ η Άρσεναλ κέρδισε 1-0 τη Σαχτάρ, η Ζιρόνα 2-0 τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, η Σπόρτινκγ Λισαβώνας 0-2 τη Στουρμ Γκρατς, η Μονακό 5-1 τον Ερυθρό Αστέρα και η Μίλαν 3-1 την Κλαμπ Μπριζ.
  • Οι σημερινοί αγώνες: Από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν Μονάχου, ενώ, μεταξύ άλλων η Μάντσεστερ Σίτιση υποδέχεται τη Σπάρτα Πράγας και η Ατλέτικο Μαδρίτης τη Λιλ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.