Έξι νεκρούς άφησε στο πέρασμά του από την Κούβα ο τυφώνας Όσκαρ, κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά την Κυριακή 20/10 και διέσχισε τις ανατολικές ακτές του νησιωτικού κράτους ως τροπική καταιγίδα τη Δευτέρα, φέρνοντας μαζί του ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις. Η ανατολική επαρχία Γκουαντάναμο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της καταιγίδας.

Την Παρασκευή, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Κούβας κατέρρευσε, παραλύοντας ολόκληρο το δίκτυο και αφήνοντας στο σκοτάδι 10 εκατομμύρια κατοίκους. Το μπλακ άουτ προκάλεσε διαδηλώσεις και μια αυστηρή προειδοποίηση από την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε αναταραχή θα τιμωρηθεί.

Οι αρχές ανέστειλαν τα μαθήματα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι την Τετάρτη, ενώ μόνο τα νοσοκομεία και οι βασικές υπηρεσίες παρέμειναν σε λειτουργία.

Στη δίνη της κρίσης

Η Κούβα παράγει μόνο το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, οπότε για να ενισχύσει το δίκτυο έχει μισθώσει επτά πλωτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από τουρκικές εταιρείες και έχει επίσης προσθέσει πολλές μικρές ντιζελοκίνητες γεννήτριες.

Το νησί βρίσκεται στη δίνη μιας ευρύτερης οικονομικής δυσπραγίας, της χειρότερης οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία επιδοτούσε σε μεγάλο βαθμό την Κούβα.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Αβάνα

Ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχε αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της Αβάνας, η οποία έχει πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την τελευταία διακοπή ρεύματος, η οποία παρέλυσε τις επιχειρήσεις και προκάλεσε την αλλοίωση των τροφίμων στα ψυγεία. «Νιώθω σαν να κλαίω, σαν να ουρλιάζω. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα κάνω», δήλωσε η Kenia Sierra.

Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και φωνάζοντας «Ανάψτε τα φώτα».

Τον Ιούλιο του 2021 οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου έκρηξη δημόσιας οργής, με χιλιάδες Κουβανούς να βγαίνουν στους δρόμους και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ελευθερία!» και «Πεινάμε».