Το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ που έχουν να κάνουν με το οικονομικό σύστημά της, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ διαβεβαίωναν ότι εργάζονται για να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Μέσα σε 24 ώρες ο ισραηλινός στρατός έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με τη Χεζμπολάχ και ανάμεσα σε αυτούς ήταν ένα υπόγειο καταφύγιο σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λιβάνου, στο οποίο η οργάνωση είχε αποθηκεύσει εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι το Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου «μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και χρυσό» σε ένα καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σαχέλ, στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, γνωστό ως Νταχίγια, όπου η Χεζμπολάχ έχει σε μεγάλο βαθμό την έδρα της.

Όπως είπε τα χρήματα «θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ».

Προειδοποίησε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρακολουθεί το συγκρότημα, αλλά τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει πλήγμα στο ίδιο το νοσοκομείο, καθώς βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και όχι με τον λιβανέζικο λαό αναφέρει το δημοσίευμα των Times of Israel.

Πριν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράι, έδωσε εντολή στους κατοίκους πολλών κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποιώντας ότι «βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα που ανήκουν στη Χεζμπολάχ».

Την προηγούμενη μέρα το Ισραήλ είχε πλήξει 30 στόχους συνδεόμενους με τη χρηματοπιστωτική εταιρεία Al-Qard al-Hassan, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και παρέχει άτοκα δάνεια, με βάση τις ισλαμικές αρχές δανεισμού, στη σιιτική κοινότητα.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Χαγκάρι ότι το νοσοκομείο δεν θα πληγεί ο διευθυντής του, Fadi Alameh, απομάκρυνε τους ασθενείς σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Ο Alameh δήλωσε στην τοπική τηλεόραση Al-Jadeed ότι το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή εδώ και 42 χρόνια, διαθέτει υπόγειες αίθουσες για χειρουργικές επεμβάσεις και δεν έχει δεσμούς με τη Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε πολιτική ομάδα.

Μετά τις εκκλήσεις για εκκένωση, κάτοικοι της Βηρυτού ανέφεραν αρκετές δυνατές εκρήξεις στην περιοχή Dahiyeh και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 13 ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν εξαπολυθεί στο προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές κοντά στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας και άλλοι 24 τραυματίστηκαν. Το πλήγμα προκάλεσε «σημαντικές ζημιές στο νοσοκομείο», ανέφερε το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων στην είσοδο, «η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί και δέχεται μεγάλο αριθμό ασθενών».

Οι απειλές στις ΗΠΑ

Σε επίσκεψη στη Βηρυτό ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για να τερματιστεί «το γρηγορότερο» ο πόλεμος, επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Η απόφαση όριζε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου -τουλάχιστον στη θεωρία- επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο οι κυανόκρανοι και ο λιβανικός στρατός.

Καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρχίζει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία -την ενδέκατη από τον Οκτώβριο του 2023- στην περιφέρεια, η Τεχεράνη απηύθυνε προειδοποίηση στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θα φέρουν «την πλήρη ευθύνη» και θα είναι «συνένοχες» σε περίπτωση ισραηλινής «επίθεσης».

Η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος είπε πως γνωρίζει πώς και πότε θα ανταποδώσει το Ισραήλ την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που εστάλη στο Ισραήλ έχει πλέον λάβει «θέση».

Μετά το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει ιδίως με ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος που βρισκόταν στο αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.