Οι ηγέτες των κρατών BRICS πραγματοποιούν αυτές τις μέρες (22/10-24/10) σύνοδο κορυφής αυτές τις μέρες στο Καζάν. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι είναι μερικοί εκ των ηγετών που έχουν ταξιδέψει για τη σύνοδο κορυφής.

Σημειώνεται επίσης ότι στη σύνοδο θα δώσει το παρόν και ο πρόεδρος Ερντογάν την Τετάρτη (23/10) παρά το γεγονός πως η Τουρκία δεν είναι επίσημο μέλος των BRICS.

Μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της πρώτης γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de, ο Μόντι σχολίασε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και προσφέρθηκε για άλλη μια φορά να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής. «Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας», δήλωσε κατά την άφιξή του. Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά συμμετέχει στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

«Οι BRICS δεν στρέφονται εναντίον κανενός»

Ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο ενεργεί παρά τις δυτικές κυρώσεις. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου θέλει να συγκροτήσει τη συμμαχία σε ισχυρότερη συνεργασία, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να χρησιμοποιήσει τις BRICS για να αντισταθμίσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, ο Πούτιν είχε στο παρελθόν επανειλημμένα επικρίνει την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος και ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ότι επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών και εκκαθάρισης στο πλαίσιο των BRICS.

«Η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS δεν στρέφεται κατά τίποτε και κανενός – ούτε κατά του δολαρίου, ούτε κατά άλλων νομισμάτων. Επιδιώκει τον μοναδικό στόχο της διασφάλισης των συμφερόντων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες αναμένεται επίσης να παραστεί

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ανακοίνωσε ότι 36 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς των κρατών τους. «Η σύνοδος κορυφής στο Καζάν θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο γεγονός εξωτερικής πολιτικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας», δήλωσε ο Ουσακόφ. Στο χώρο της εκδήλωσης εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Πούτιν σκοπεύει να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους περισσότερους από τους προσκεκλημένους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται επίσης να παραστεί. Σύμφωνα με τη Ρωσία, έχει προγραμματιστεί αμφίδρομη συνάντηση μαζί του την Πέμπτη (22/10). Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε ακυρώσει το ταξίδι του στη Ρωσία λόγω ενός ατυχήματος που είχε και προτίθεται να παραστεί μέσω βιντεοκλήσης.

Διεύρυνση των BRICS

Το ακρωνύμιο BRICS σημαίνει τα αρχικά των πέντε πρώτων μελών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε αρχικά για να μειώσει την κυριαρχία της Δύσης στις παγκόσμιες υποθέσεις και να δημιουργήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2023, 23 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη και πολλές άλλες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Στις αρχές του 2024 προστέθηκαν η Αιθιοπία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.