Έως τώρα γνωρίζαμε πολλά είδη μέτρησης, όπως το πιεσόμετρο, το ντεσιμπελόμετρο, οξυγονόμετρο και αρκετά άλλα. Η ευρηματική πολιτική ζωή της Ελλάδας όμως, ανακάλυψε και προσφέρει στην επιστήμη και το νέο… πατριωτόμετρο, το οποίο ελέγχει και καταγράφει το αίσθημα πατριωτισμού που διακατέχει τους συμμετέχοντες στα κοινά. Στην πραγματικότητα το πατριωτόμετρο ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε το… δεξιόμετρο, αλλά και το… αριστερόμετρο (με τα οποία πορευθήκαμε σχεδόν όλη την προηγούμενη δεκαετία)
Εδώ κοτζάμ Κασσελάκης την Άνοιξη είχε δηλώσει ότι το «Πατρίδα- Θρησκεία-Οικογένεια», δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Δεξιάς και τα αποτελέσματα στην Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα τα είδαμε. Όμως και ο Πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος από την δεξιά του αντιπολίτευση, εγκατεστημένη σε κάθε όροφο της πολυκατοικίας, έκανε λόγο για «πατριώτες της φακής» και για «υπερπατριώτες».
Η αναφορά αυτή έγινε για όσους ασκούν δεξιότερα της ΝΔ κριτική στην κυβέρνηση, κυρίως για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα και ειδικά στο κυπριακό. Το πατριωτόμετρο εδώ κυρίως στεφόταν, όπως πιστεύουν οι γαλάζιοι βουλευτές, κατά Λατινοπούλου, Βελόπουλου, Νίκης και λοιπές υπερδεξιές ομάδες αλλά, τεχνικά πάντα, δεν αποκλείεται η χρήση του και στα εσωτερικά δώματα της ΝΔ.
Τα εθνικά θέματα θα συζητηθούν στις 8 Νοεμβρίου κατά την επίσκεψη του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα. Τί θα τεθεί στο τραπέζι της κουβέντας δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνολικές συζητήσεις που αφορούν το κυπριακό, το Αιγαίο ακόμα και την μειονότητα στην Θράκη. Αν αληθεύουν οι τουρκικές αυτές αναφορές, τότε η πατριωτική φακή έχει πολύ βράσιμο και το πατριωτόμετρο της πολιτικής στα δεξιά και δεξιότερα βλέπω να χτυπήσει υπερωρίες. Αν και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης «καμιά μέτρηση δεν είναι απόλυτα ακριβής».
Η Αθήνα διαμηνύει προς πάντες (και στους Τούρκους γείτονές μας) ότι το μοναδικό θέμα που δέχεται να είναι στο τραπέζι είναι αυτό του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο. Ένα crash test, πάντως, αποτελεί και η σημερινή συζήτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
***
Πλημμυρίζουν οι αγρότες τα γραφεία των γαλάζιων βουλευτών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Εάν ρωτήσετε τούτες τις ημέρες βουλευτές της ΝΔ σίγουρα θα σας πουν τον πόνο τους ότι δηλαδή τα πολιτικά τους γραφεία κατακλύζονται καθημερινώς από αγρότες, που εντόνως διαμαρτύρονται για την απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστραφούν άμεσα 50 εκ ευρώ για λάθος που οφείλεται στην ιδιωτική εταιρεία η οποία λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του Οργανισμού, και αφετέρου για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές προς αγρότες που αφορούσαν την χρήση του 2023.
Τα δύο αυτά συμβάντα εκθέτουν τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο οποίος είχε προαναγγείλει (από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του) την ομαλή πορεία των πληρωμών ύψους 51 εκ ευρώ. Οι βουλευτές την ΝΔ ωστόσο πνέουν μένεα κατά του Πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος (άκουσον- άκουσον) αντί να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε αυτά τα δύο φλέγοντα ζητήματα, επέλεξε να…«δραπετεύσει» στην Ουγγαρία για τη σύνοδο των διευθυντών (και όχι των Προέδρων) των Οργανισμών Πληρωμών.
Είναι πλέον φανερό ότι οι αρρυθμίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η συμπεριφορά του Μπαμπασίδη δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην ύπαιθρο για την ΝΔ και ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες του αρμόδιου Υπουργού ενόψει και ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της συσσώρευσης πολλών προβλημάτων για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
***
Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και στην έξοδο Τσίπρας
Οι κακές γλώσσες στον ΣΥΡΙΖΑ (και σας διαβεβαιώ ότι είναι ουκ ολίγες) λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «χορηγός» του Στέφανου Κασσελάκη και βασικός υπαίτιος για το σκηνικό διάλυσης στο κόμμα. Από την άλλη, δημιουργείται το οξύμωρο, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται εν εξελίξει να αποτελεί ίσως τον καλύτερο «χορηγό» για το μέλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Και το λέω αυτό διότι όσο πιο πολύ βαθιά στην εσωστρέφεια, στην αποσυσπείρωση και στο τρόπον τινά «ξεκατίνιασμα» μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο… απαραίτητος εμφανίζεται για πολλούς ο Αλέξης Τσίπρας. Στη Βουλή χθες τα «πηγαδάκια» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ δεν είχαν άλλη συζήτηση παρά μόνο την εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία.
Και όλοι συμφωνούσαν πως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική είναι πιο κοντά από ποτέ. Επισπεύδεται τόσο από τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ. Η σημερινή ομιλία του, λένε οι επαΐοντες, θα είναι ένα είδος «οικονομικού μανιφέστου τη επόμενης ημέρας στον ΣΥΡΙΖΑ» του κ. Τσίπρα, το στίγμα του για την πολιτική του «ανάσταση», προφανώς όχι με όχημα έναν διαλυμένο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα νέο φορέα που θα συγκεντρώσει δυνάμεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Από τις πρώτες πληροφορίες μαθαίνω ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και οι προκλήσεις για την οικονομία στο επίκεντρο ημερίδας
* Ενας από τους ομιλητές θα είναι ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠαΣοΚ Νίκος Χριστοδουλάκης (ο υπουργός, ας μην ξεχνάμε που έβαλε την χώρα στην ΟΝΕ) και συγγραφέας του οικονομικού προγράμματος του ΠαΣοΚ ο οποίος στην παρέμβασή του, μαθαίνω, θα εστιάσει στην ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας και της μεταποίησης γενικότερα, που μόνο αυτές μπορούν να διασφαλίσουν μαζική απασχόληση και να αυξήσουν τις εξαγωγές.
* Χθες το βράδυ στην Παλαιά Βουλή έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Οικονομικά της Δικτατορίας 1967-74» και ο Νίκος Χριστοδουλάκης ήταν επιμελητής της έκδοσης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πολλαπλό κόστος στην ελληνική οικονομία από την αλλοπρόσαλλη συναλλαγματική πολιτική 1973-74, που οδήγησε μετά σε ένα σπιράλ υποτιμήσεων και πληθωρισμού και στο διαχρονικό κόστος στο περιβάλλον μέσω της άναρχης αστικής δόμησης και της χαριστικής τουριστικής πολιτικής – με την ανέγερση μεγαθηρίων και την καταπάτηση αιγιαλού.
***
Απολογισμός για τις φωτιές με κόντρες στη Βουλή
Τον απολογισμό του σχεδιασμού πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης της χώρας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, θα κάνει η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να δώσει, αύριο, στις 11 το πρωί, απαντήσεις στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται έχοντας βαριά τη σκιά της μεγάλης φωτιάς στην Αττική που ξεκίνησε το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου 2024 στον Βαρνάβα και έφτασε να καίει στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια, κοστίζοντας τη ζωή μιας γυναίκας αλλά και τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, στην εκπνοή του Σεπτεμβρίου, με τον μαρτυρικό θάνατο δύο εθελοντών.
Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού. Θα έχει ενδιαφέρον γιατί η συζήτηση στη Βουλή γίνεται ενόψει της άφιξης στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και για τις καταγγελίες πολιτών ότι δεν έχει ακόμα αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας.
Α, να μην τα ξεχάσω, θα είναι η πρώτη κόντρα Ανδρουλάκη- Μητσοτάκη μετά την εκ νέου εκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς θα εμφανιστεί ως αξιωματική αντιπολίτευση.
***
Γνωστός δικηγόρος, η Πόρσε και η κλήση
Τα σημαντικότερα δεν ειπώθηκαν μέσα αλλά συνέβησαν έξω και αναφέρομαι στη δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Μια ώρα λοιπόν πριν την άφιξη του Υπουργού, ομάδα αστυνομικών με διοικητικούς διευθύνοντες συσκέπτονταν επί μακρόν στα μαρμάρινα πλατύσκαλα προκειμένου να επιλύσουν τον γρίφο των δύο εργατών οι οποίοι στην πάνω πλευρά του μικρού πάρκινγκ, παράλληλα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μπροστά από την είσοδο του δικαστηρίου τοποθετούσαν μπάρες κι έτσι τα υπουργικά (και άλλα) οχήματα, λόγω εργασιών δεν μπορούσαν να εισέλθουν εσωτερικά της Λεωφόρου.
Είχαν βάλει και απαγορευτική κορδέλα λες και δεν θα μπορούσαν να την αφαιρέσουν για λίγο και μετά να την επανατοποθετήσουν. Το πρόβλημα τους απασχόλησε έντονα και επίμονα έψαχναν πρακτικές απαντήσεις όσο περνούσε η ώρα.
Τελικώς ο κ. Σταϊκούρας έφτασε με ένα όχημα, κατέβηκε πριν το πάρκινγκ και περπάτησε 10 μέτρα παραπάνω ενώ ο αστυνομικός το μετακίνησε στην ανοιχτή κάτω πλευρά, στην έξοδο του πάρκινγκ περιμένοντας τον. Κοινώς, δεν απαιτήθηκε καμία προγραμματισμένη παρέμβαση και κανείς δεν σταμάτησε τη δουλειά του.
Για την ιστορία αναφέρω ότι γνωστός δικηγόρος (πιο γνωστός δεν γίνεται) που είχε μεταβεί λίγο νωρίτερα στον Άρειο Πάγο πάρκαρε την Πόρσε του στην είσοδο του πάρκινγκ. Χαιρετήθηκε με τα μαστόρια και τους αστυνομικούς, έκανε τη δουλειά του και όταν έφευγε είδε τον τροχονόμο να του κόβει κλήση. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
***
«Τελειωμένος» πολιτικά ο Τατάρ, ο πιθανός διάδοχός του
Τελικά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, η τριμερής δηλαδή για το Κυπριακό, φαίνεται πως είχε επιπτώσεις στις σχέσεις Άγκυρας- ψευδοκράτους. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θεωρεί και ο ίδιος, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ότι είναι «τελειωμένος» πολιτικά. Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης αισθάνεται ότι πλέον η Άγκυρα τον έχει βάλει στον «πάγο». Ως εκ τούτου, όπως διαβάζω από τον «Φιλελεύθερο» είναι πολύ πιθανόν να μην είναι «υποψήφιος» για την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος. Παραμένοντας πιστός στην Τουρκία και στο καθεστώς Ερντογάν, ο Τατάρ αντιλαμβάνεται πως όλο και λιγότερα είναι τα κανάλια συνεννόησης με την Άγκυρα κι αυτό τον θέτει στην απομόνωση. Ο λόγος δεν είναι οι όποιες διαφωνίες με την τουρκική κυβέρνηση καθώς αυτές δεν υφίστανται.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό, δεν έχει δυνατότητες διαπραγμάτευσης όταν και όποτε προκύψει ανάγκη. Θεωρεί πως δεν μπορεί να ελιχθεί διπλωματικά όταν βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι συζήτησης για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί και τα εσωτερικά ζητήματα των κατεχομένων. Δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και να διαχειριστεί πολιτικές κρίσεις. Κι αυτό φαίνεται και την τελευταία περίοδο με τα όσα συμβαίνουν για την εκλογή «προέδρου» της ψευδοβουλής.
Ποιος «ψήνεται» για διάδοχος του Τατάρ; Οι πληροφορίες φέρουν τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουμάν, να είναι ο επικρατέστερος στις επιλογές της Άγκυρας. Ο Ερχιουμάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό δίνει με την πρώτη ευκαιρία διαπιστευτήρια στην Άγκυρα με δηλώσεις πλήρους ταύτισης με την κατοχική δύναμη, είναι ψηλά στη λίστα.