Η προεδρική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύπλοκη, σχεδόν δυσεπίλυτη, εξίσωση με παραμέτρους, παράγοντες και αγνώστους.

Μόνο και μόνο το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης νοικιάζει, εξοπλίζει γραφεία για δύο μήνες και «τρέχει» προεκλογική καμπάνια ενόσω -καθ’ υπόδειξη της Κεντρικής Επιτροπής- είναι αποκλεισμένος διαταράσσει τις ισορροπίες και προκαλεί μια ανομοιομορφία στο αλλόκοτο παζλ της εσωκομματικής μάχης. Την ίδια ώρα, εξάλλου, συντηρούνται σε μικρότερο βαθμό και τα σενάρια για μια ξαφνική υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής που θα ταράξει τα νερά.

Μονόδρομος για να ελέγξει το συνέδριο ο Κασσελάκης

Ο πρώην πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τη ρελάνς μέσα από το έκτακτο συνέδριο, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου, κι εμφανίζεται βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα. Όπως επιμένει να λέει ο ίδιος κι οι συνεργάτες του, στόχος είναι η άρση της απόφασης αποκλεισμού του χάρη στη θετική ετυμηγορία του ανώτατου οργάνου. Κατόπιν δε η ανάκτηση της ηγεσίας. Αντιθέτως διαψεύδεται παντοιοτρόπως η σύσταση νέου κόμματος αφού πρώτα, όπως τον κατηγορούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, επιτευχθεί η ρευστοποίηση και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετικά η όλη εκστρατεία του Στ. Κασσελάκη δεν θα είχε χτιστεί στα θεμέλια του αριθμητικού ελέγχου του σώματος. Ούτε θα περιστρεφόταν γύρω από τον άξονα της συμμετοχής των υποστηρικτών του στην εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου). Από την πρώτη στιγμή αυτό ζητά στα εκάστοτε μηνύματά του. Σε κάθε πόλη, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε μάζωξη έως τώρα, το αφήγημα που διατρανώνει είναι ένα: πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας.

«Οργανωνόμαστε, ψηφίζουμε για συνέδριο, ψηφίζουμε για πρόεδρο» είναι το τρίπτυχο που επανέλαβε και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας.

Διαμηνύει και ο ίδιος ότι η επιστροφή του στην Κουμουνδούρου περνά από αυτήν την απρόβλεπτη δοκιμασία. Και επιμένει. Ακόμη κι αν στο μέλλον εγείρει αξιώσεις δημοψηφίσματος, όπως άφησε να εννοηθεί από την Έδεσσα, θα χρειαστεί να έχει μαζί του τουλάχιστον το 15% των ταμειακών τακτοποιημένων μελών. Το ορίζει το καταστατικό στο όλον του κι αυτό θα επικαλεστεί.

Προσπάθεια επιστροφής μελών

Ισοδύναμη, βέβαια, είναι η απόπειρα συσπείρωσης που καταβάλλεται κι από ανταγωνιστές του. Από καιρό ήδη το διευρυμένο μπλοκ των 87 προετοιμάζεται γι’ αυτήν τη συνθήκη. «Δουλεύει» σταθερά ανά την επικράτεια κι ενεργοποιεί κομματικούς μηχανισμούς με συμμαχικά στελέχη στις τοπικές ΟΜ προκειμένου οι κατάλογοι να επικαιροποιηθούν εντός διορίας και να «μην χαθεί το παιχνίδι».

Το ότι 87 έφτασαν να υπερισχύουν στα όργανα είναι ένα αβαντάζ για το τι μπορούν να πετύχουν συνολικά. Ταυτόχρονα όμως δεν εφησυχάζουν για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως. Ποντάροντας στην εκ των προτέρων οργάνωση και στις διασυνδέσεις των μεγαλοστελεχών, έχουν κινητοποιηθεί πολύ δραστικά ως τώρα.

«Τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε»

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έκλεισε καν την πόρτα σε όσους είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν απογοητευμένοι μετά τη διπλή διάσπαση του 2023 ή σταδιακά. Σ’ όλους αυτούς ο υποψήφιος πρόεδρος έδωσε ραντεβού για τις 25/10. Όπως ισχυρίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ είναι ο δρόμος «ώστε να συμμετέχουν στις συζητήσεις για το τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε». Κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «έχει μεγάλη δημοκρατική αξία για την κοινωνία».

Τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης βρέθηκε διαδοχικά σε Λάρισα, Πάτρα, Πύργο και διαπίστωσε «εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ». Μετέφερε δε την πληροφορία πως «εκατοντάδες φίλοι και μέλη του κόμματος ήρθαν στις συγκεντρώσεις και στις συναντήσεις μας» πηγαίνοντας κόντρα σε «αυτό που εξελίσσεται στα social media και στις τηλεοράσεις».

Ανάλογα ανοίγματα θα συνεχίσει και τις τέσσερις επόμενες ημέρες ο διεκδικητής της αρχηγίας, ευελπιστώντας κυρίως στη μετέπειτα αποδοκιμασία του Στ. Κασσελάκη.

Η κομβική 25η Οκτωβρίου – Γιατί έχει σημασία η εγγραφή μελών

Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα μέλη να αποκτήσουν δικαίωμα τόσο στο εκλέγειν όσο και στο εκλέγεσθαι είναι η 25η Οκτωβρίου. Την προσεχή Παρασκευή δηλαδή.

Γιατί έχει τόση σημασία αυτή η ημερομηνία; Διότι, μονάχα όσοι προχωρήσουν εγκαίρως τα διαδικαστικά μπορούν να λάβουν μέρος στην κάλπη που θα καθορίσει την ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου. Είτε ως δυνητικοί σύνεδροι είτε ψηφίζοντας εκπρόσωπο, αποκτούν αυτομάτως ισχύ.

Είναι ακριβώς η «ισχύ» που τα αντίπαλα στρατόπεδα θα διεκδικήσουν ως την τελευταία στιγμή. Αφότου κλείσει η διαδικασία και συμπληρωθούν όλες οι λίστες, θα γίνει ο πρώτος υπολογισμός δυνάμεων. Με γνώση των προσώπων και το τι πρεσβεύουν πολιτικά, θα είναι πολύ πιο προσιτό να γίνει μια αρχική, πλην ενδεικτική, κατανομή. Των υπέρ και των κατά του ενός ή του άλλου.

Θα μεσολαβούν επτά γεμάτες ημέρες έκτοτε για την επικύρωση ή την ανατροπή των συσχετισμών. Διότι στο τέλος το αποτέλεσμα της κάλπης των συνέδρων θα δείξει προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Το μέτρο της εκλογής έχει οριστεί μεν από το 1/40 αλλά φτάνει στο 1/60, ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως ο Γιώργος Τσίπρας, έμπειρο στέλεχος της ΚΕ, προέβλεψε ότι «το έχει χαμένο το συνέδριο» ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Πολάκης ποντάρει στις εκλογές

Τον Παύλο Πολάκη, επειδή δεν επιδιώκει την ολοκλήρωση του αποκλεισμού Κασσελάκη, τον ενδιαφέρει περισσότερο η εκλογική μάχη καθεαυτή. Άλλωστε την ανάδειξη συνέδρων πλην Κρήτης δεν είναι εφικτό να την επηρεάσει.

Αναγνωρίζει μεν ότι το ανώτατο όργανο είναι μια πλατφόρμα κατάθεσης προγραμμάτων κι έχει κυκλώσει τις ημερομηνίες. Από την άλλη όμως δείχνει προτίμηση σε διεξαγωγή ανοικτού debate, δύο ή τριών κύκλων, ποντάροντας στα ερείσματα που ο ίδιος έχει αποκτήσει ή θα δημιουργήσει. Στις προτεραιότητές του η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στην κάλπη, έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο Φαραντούρης και τα «μέλη μιας χρήσης»

Από τη δική του πλευρά ο Νικόλας Φαραντούρης έθεσε μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση. Ο ίδιος προτείνει να μην υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ «μέλη μιας χρήσης».

Τάσσεται αντ’ αυτού υπέρ της θέσπισης εξάμηνης θητείας ως «ένα ελάχιστο προαπαιτούμενο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου». Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ευρωβουλευτής πιστεύει ότι θα αποτραπεί ο επηρεασμός από άτομα που δεν σχετίζονται με το κόμμα.