Χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησε στις 5 το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τα γαλάζια μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, έφτασε στην αίθουσα 151 της Βουλής μαζί με κουτιά που περιείχαν γλυκά ώστε να κεράσει τους συναδέλφους της. Αφορμή τα γενέθλια των διδύμων εγγονιών της από την κόρη της Αλεξία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ήταν περισσότεροι από 20 βουλευτές από τους συνολικά 33 που έχουν προσκληθεί. Πρώτος κάθισε στην αίθουσα ο βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης, ενώ έναν σύντομο διάλογο είχαν ο Τάσος Χατζηβασιλείου με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει τους γαλάζιους βουλευτές στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων των υπουργών με βουλευτές της Νέας Δημοκρατία οι οποίοι είναι μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Σε αντίθεση με τους Πιερρακάκη – Φλωρίδη, που επέλεξαν να δειπνήσουν με βουλευτές, λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων που θα συζητηθούν προτιμήθηκε μια κλειστή συνεδρίαση εντός της Βουλής. Όπως είχε επισημάνει κοινοβουλευτική πηγή στο Βήμα, «πρέπει να υπάρχει μια διακριτικότητα επειδή είναι ευαίσθητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Σημειώνεται ότι στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα. Μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να θέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο Αθήνα και Άγκυρα θα διερευνήσουν αν υπάρχει δυνατότητα η συζήτηση αυτή να πάει στη μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές πως δεν συμφωνεί με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό, λέγοντας πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις και διαβεβαιώνοντας πως θα επανεξεταστεί. Σημειώνεται πως το νέο χωροταξικό προκάλεσε σοβαρές συζητήσεις και ενστάσεις καθώς θεωρήθηκε πως η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων χωρίς υποδομές οικονομικής δραστηριότητας, αντιτάσσεται στις θέσεις της χώρας καθώς σύμφωνα με δίκαιο της θάλασσας αποκλείει δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το θέμα δεν υπήρχε καν στην ατζέντα του ΟΗΕ, ατάκα που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον προκάτοχό του, Νίκο Δένδια.

Όσοι βουλευτές πάντως εξέρχονται από την αίθουσα για ολιγόλεπτο διάλειμμα σημειώνουν ότι είναι πολύ καλό το κλίμα, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε καμία ένταση. Ειδικότερα, επειδή ο κ. Γεραπετρίτης θέλησε να υπογραμμίσει και να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο παρασκήνιο και ότι όλα τα θέματα που ανοίγουν έχουν γίνει γνωστά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν συνολικά 28 βουλευτές μέλη από τους 32 που διαθέτει η ΝΔ στην Επιτροπή.